Onze tips om een zwemclub te vinden

Onze tips om een zwemclub te vinden

Zin om te gaan zwemmen? Ik geef je 12 redenen en tips die je kunnen overtuigen om de sprong te wagen!

Zwem je regelmatig of heb je zin om het wat serieuzer aan te pakken? Sta je op het punt om je in een zwemclub in te schrijven? Dat is zeker een goed idee, want je krijgt er tips van een coach en je maakt sneller vooruitgang.

Voordat je erin vliegt, geven we je toch nog graag wat informatie mee zodat je een zwemclub vindt die bij je past. Ook geven we je enkele goede redenen om in clubverband te zwemmen als je nog niet helemaal overtuigd bent.

Onze tips om een zwemclub te vinden

5 Goede redenen om in clubverband te zwemmen

Reden 1: je kunt op elke leeftijd starten met zwemmen, ook in een club. Ben je 20 of 50 jaar (of ergens tussen de twee in of ouder), je kunt je op iedere leeftijd inschrijven in een zwemclub, om welke reden dan ook. Uiteraard is het beter om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Maar we kennen allemaal de leuze: beter laat dan nooit. Wist je trouwens dat er internationale wedstrijden voor zwemmers en zwemsters van meer van 95 jaar bestaan? Je leeftijd mag dus geen excuus vormen.   

Reden 2: er zijn geen vereisten qua niveau om te starten.  Uiteraard is het best dat je kunt zwemmen, maar niets houdt je tegen om enkele individuele lessen te nemen voordat je je in een club inschrijft. Mag ik je eraan herinneren dat zwemmen geschikt is voor iedereen, vooral omdat het een "gedragen" sport is, zonder risico voor je gewrichten. Geen enkele reden dus om het niet te doen, zelfs als je rugpijn (of andere klachten) hebt, integendeel!

Onze tips om een zwemclub te vinden

Je club is goed voor je

Reden 3: in een club zwemmen om beter te worden.  Dat is waarschijnlijk de voornaamste reden om je in een club in te schrijven. En het is vooral een erg goede reden om je zwembewegingen te verbeteren of om de 4 zwemstijlen onder de knie te krijgen. Het is immers altijd beter om feedback te krijgen van een coach over je techniek. Het is ongetwijfeld het moment om vlinderslag te leren, zodat je niet langer jaloers hoeft te zijn op zwemmers en zwemsters die het zwembad met twee tot drie goed gecoördineerde bewegingen oversteken.   

Reden 4: je houdt je aan een regelmatig ritme.  Zwem je bijna wekelijks? Maar heb je er moeite mee om een regelmatig ritme aan te houden, door onvoorziene omstandigheden of soms wat gebrek aan motivatie (nee hoor, niemand wijst je met de vinger!)? Zoals je weet, moet je strikt en regelmatig trainen om vorderingen te maken in het zwemmen. Je coach zal je uiteraard niet opbellen als je er niet bent, dus je zult jezelf nog altijd moeten motiveren, maar het sociale interactie met je medesporters in het zwembad zou een goede reden moeten zijn om geen enkele sessie te missen.

Reden 5: nieuwe vrienden maken. 

Neen, zwemmen is geen solitaire sport. Er wordt zelfs aangeraden om iedereen mee te krijgen en samen baantjes te gaan trekken op het spitsuur. In clubverband is zwemmen eerder een sociale sport en als je twee tot drie keer per week traint, leer je ongetwijfeld nieuwe mensen kennen!

Ben je overtuigd en wil je eens een zwemclub uitproberen? Dan is dit het moment om tot actie over te gaan en een geschikte club te vinden waar je twee tot drie keer per week kunt gaan zwemmen.

Hier vind je alvast enkele antwoorden op een aantal vragen die je misschien wel hebt.

Onze tips om een zwemclub te vinden

5 Vragen (en antwoorden) voordat je in het water springt

1/ Wat is je zwemniveau? Dat is al een goede vraag om te beginnen en om te weten in welke zwemgroep je terecht zult komen. Ik geef wel toe dat het niet altijd gemakkelijk is om zelf je niveau te bepalen. Meestal bieden zwemclubs een test aan om na te gaan of je aan enkele eenvoudige vereisten voldoet. Mijn tip: neem enkele individuele lessen bij een coach die je kan helpen je niveau in te schatten en de juiste doelstellingen te bepalen.   

2/ Recreatief of sportief zwemmen? Dat hangt uiteraard af van je voorkeur en doelstellingen, maar ook van wat je zwemclub aanbiedt. Om je snel het verschil uit te leggen: recreatief zwemmen is ideaal voor wie in zijn of haar eigen tempo vooruit wil gaan, terwijl sportief zwemmen intensiever is, waarbij specifieke aandacht wordt besteed aan de doelstellingen, zonder dat het daarom voorbehouden is voor wedstrijdzwemmers en -zwemsters.

Onze tips om een zwemclub te vinden

Wat heb je nodig om in een club te starten?

3/ Is een licentie verplicht? Ja en neen. De competitiebeesten onder ons komen er niet onderuit. Voor de anderen is een licentie niet verplicht, maar soms is ze inbegrepen in het inschrijvingsgeld. In 2018 heeft de Franse zwemfederatie de licenties hervormd, zodat ze beter haalbaar zijn en het aantal zwemmers met een licentie verhoogt.   

4/ Hoeveel kost het om in je een zwemclub in te schrijven? Dat hangt van de zwemclub af, maar reken op 100 tot 250 euro voor een jaar, dat doorgaans in september begint en in juni eindigt. In dit bedrag zijn de trainingen, de toegang tot het zwembad en soms ook de licentie inbegrepen. Laten we even snel rekenen. Als je meerdere keren per week zwemt, tegen de prijs van enkele euro's voor de toegang tot het zwembad, dan heb je je lidgeld er al snel uit! Wat nog een voordeel is: voor je zwemuitrusting zal je ook niet al te diep in je buidel moeten tasten.

5/ En wat moet je op administratief vlak doen?

Dat valt goed mee! Om je in een zwemclub in te schrijven dien je alleen een medisch attest te leveren en eventueel een of twee formulieren in te vullen. Wat wedstrijden en hun logistieke organisatie betreft, dat wordt doorgaans door de club geregeld. Niets houdt je dus nog tegen om je in te schrijven.

Je hebt nu alle redenen om je in te schrijven en je weet zowat alles over zwemclubs. Laten we overgaan tot actie: ga op zoek naar je zwemclub, een club die voldoet aan je verwachtingen en waar je je zwemsessies goed kunt inplannen in je agenda.

Nog enkele stappen en je hebt een echt excuus om aan sommige verplichtingen te ontsnappen: ik kan niet, ik moet gaan zwemmen”. Eerst geven je nog enkele pistes mee om je ideale club te vinden.

Onze tips om een zwemclub te vinden

Hoe vind je de juiste zwemclub?

Het zwembad waar je gewoonlijk gaat zwemmen. Dat ligt voor de hand. Er zijn vast wel clubs die trainen waar jij gaat zwemmen. De beste manier om dat te weten te komen is om eens langs te gaan bij het onthaal van je zwembad. Ik geef toe dat het niet altijd zo werkt. Er zijn clubs die alleen voor kinderen bestemd zijn of voor vinzwemmen, en dat is misschien niet wat je zoekt.

Hoe vind je de juiste zwemclub?

Je hebt nu voldoende redenen om in een club te gaan zwemmen: het is toegankelijk, je wordt bijgestaan door een coach om vorderingen te maken, je zwemt regelmatig en je ontmoet nieuwe mensen. Dankzij onze praktische tips vind je zeker een club die bij je past. 

Enkele interessante tips

Zwembad

5 psychologische voordelen van zwemmen

Ben je op zoek naar een sport die goed is voor je moraal, dan zetten wij even 5 redenen op een rijtje waarom zwemmen goed voor je is!

Les bienfaits de la natation sur la santé physique

De 6 gunstige effecten van zwemmen op de fysieke gezondheid

Zwemmen is goed voor de gezondheid! Maar wat is nu precies de gunstige invloed ervan op je fysiek? Wat heeft zwemmen je te bieden? Ik vertel het je allemaal!

ZWEMMEN: EEN TRAININGSPROGRAMMA OM AF TE VALLEN

Zwemmen: een trainingsprogramma om af te vallen

Wil je enkele kilootjes afvallen? Dan heb ik een zwemprogramma voor jou. Ik geef je ook mijn eigen bevindingen over dit trainingsprogramma om af te vallen.

heren zwemmen zwempak badmuts zwembril

Zwemmen: een complementaire sport voor het fietsen

Kilometers op het asfalt of in het zwembad, je atletenhart slingert tussen beide. Of niet. En je bent misschien niet helemaal overtuigd van de voordelen van het zwemmen bij je uitstappen op twee wielen. Zwemmen en fietsen hebben echter, ondanks het uiterlijk, vele punten in gemeen. Het zijn vooral complementaire sporten voor op zijn minst 5 goede redenen. We geven hier een klein overzicht van de voordelen van crosstraining.

zwemmen armen

Hoe kan je door te zwemmen gespierdere armen krijgen?

Je wilt meer armspieren? Je zoekt naar andere oefeningen dan wat je in de gymzaal doet? Maak kennis met onze zwemlessen om je armspieren te trainen!

ZWEMMEN

Zwemmen is echt geen saaie sport!

Zwemmen is veel meer dan een sport waarbij je zonder nadenken het ene baantje na het andere afwerkt. Er bestaan tal van tips om je trainingen zoveel leuker te maken en de tijd voorbij te laten vliegen. Wij geven je er alvast een aantal.