De mond
Een paard selecteert zorgvuldig het voedsel dat hij binnenkrijgt. Kauwen gebeurt uiterst nauwgezet, tot er een fijngemalen bolus ontstaat[1].~
De inname varieert volgens het soort voedsel: het inslikken van een kilo hooi duurt bij een paard drie tot vier keer langer dan het inslikken van een kilo geconcentreerd voedsel.
[1] Bolus: gekauwd voedsel vermengd met speeksel.
voorbeeld geconcentreerd voedsel geconcentreerde "onbewerkte granen"
Tijdens het kauwen produceert het paard enorm veel speeksel om de voedselbolus te bevochtigen en zo het binnenglijden te vergemakkelijken. Om een kilo hooi in te slikken produceert het paard ongeveer 6 liter speeksel, terwijl dat bij een kilo geconcentreerd voedsel slechts twee liter is. Speeksel heeft een basische pH, wat de zuurtegraad in de maag beperkt.
Het speeksel van een paard bevat een enzym[2] dat het zetmeel in granen kan omzetten. Toch is de werking ervan in speeksel verwaarloosbaar voor de vertering van zetmeel.
[2] Spijsverteringsenzymen hebben als doel de ingenomen complexe moleculen te "versnijden" tot eenvoudige moleculen die het organisme kan absorberen.