Voor de 20 km van Brussel
Een paar dagen voor het evenement en op de ochtend zelf
- Training
"De laatste week voor de race heeft het geen zin om grote sessies te doen. Je moet je kilometers beperken en een beetje intens blijven om fris aan te komen op de wedstrijddag. Op vrijdag is het voor mij volledige rust en op zaterdag doe ik nog een korte sessie. Bijvoorbeeld 30 minuten met 4-5 versnellingen van 30 seconden zonder jezelf pijn te doen", legt Amaury Paquet uit.
- Voeding
"De dag voor een race eet ik kip en pasta of kip en rijst. Zure producten moet je vermijden om mogelijke spijsverteringsproblemen tijdens de race te voorkomen. Je moet ervoor zorgen dat je de hele week goed gehydrateerd blijft, bij voorkeur met water dat rijk is aan bicarbonaat. Als je een inspanning van minstens twee uur gaat leveren, zou ik zeggen dat je je koolhydraat inname in de drie dagen voor de wedstrijd moet verhogen. Je kan ook beroep doen op maltodextrine om je energiereserves te verhogen."
Op de ochtend van de race eet Amaury een energiecake. Voor de gemiddelde persoon zal het gewoon een stevig ontbijt zijn. Idealiter bestaat dit uit vers fruit (niet te zuur), eiwitten (kipfilet, ei), granen (brood, muesli), een zuivelproduct (kaas, yoghurt) en een warme drank. "Je moet altijd drie uur van tevoren eten, adviseert Amaury. Een half uur voor de start, als je echt honger hebt, kun je bijvoorbeeld weer een fruit jellie of bar eten."