Fietsrollen en accessoires fietsrollen
(88 producten)
FIETSROLLEN: EEN PRAKTISCH TOESTEL OM BINNEN DOELGERICHT TE TRAINEN
Als het weer er zich toe leent, willen fietsliefhebbers maar één iets: hun mountainbike of racefiets beklimmen. Samen met de zon verdwijnt vaak ook hun motivatie. Velen aarzelen om buiten te komen wanneer het kwik daalt en de dagen korter worden. Aangepaste fietskledij beschermt je zeker goed tegen regen, wind en sneeuw in hartje winter. Toch vormt ook een rollentrainer een uitstekend alternatief. Zo kan je jouw trainingsniveau op peil houden tijdens de koudere herfst- en winterdagen.
VAN EEN BUITENFIETS NAAR EEN BINNENFIETS: HOE WERKEN FIETSROLLEN?
In feite zijn fietsrollen (ook wel "rollentrainer" genoemd) simpelweg een hulpmiddel dat jouw fiets in een binnensporttoestel omtovert. Zo kan je regelmatig blijven trainen, zelfs bij slecht of koud weer. Hoe dit precies werkt, hangt af van het model dat je hebt.
Losse rollen
Met de zogenaamde "losse" rollen beweegt de fiets op 3 rollen die met elkaar verbonden zijn met een aandrijfriem. Het achterwiel rust in dat geval op twee rollen, terwijl het voorwiel op een enkele rol ligt. De fiets is dus niet vastgemaakt aan de rollen. Met dit systeem voelt het helemaal alsof je echt stuurt. Je kunt je verlangens de vrije loop laten, zelfs als je specifieke technieken zoals sprints of sway ride wilt oefenen. Hierdoor ligt het risico op ongevallen wel een pak hoger, vooral bij onervaren wielrenners. Bovendien vergt training op losse fietsrollen meer concentratie en een zekere snelheid.
Toch is de rollentrainer bijzonder geschikt om in de winter stevig te trainen. Het toestel is ook ideaal om je techniek en coördinatie te verbeteren. Zijn lage gewicht en de relatief kleine verpakking zijn troeven waar je niet omheen kunt. Dankzij die kenmerken kan je rollentrainer makkelijk vervoerd en opgeruimd worden.
Vaste fietsrollen
De naam verklapt het al: vaste fietsrollen moet je aan je fiets bevestigen. Daarvoor druk je het achterwiel simpelweg op de rollen vast. Dat is in een klap ook het voornaamste verschil met losse rollen. Door die bevestiging kan de fiets niet omkantelen of vallen. Zo kan je ook heel wat meer ontspannen trainen. Bovendien speelt de snelheid geen grote rol bij dit toestel. Rustig trappen of volle bak vooruit, aan jou de keus! Dit model is ook uiterst geschikt voor beginners. Het is dan ook het populairste en vaakst gekozen toestel.
Vaste fietsrollen wegen traditioneel gezien iets meer, maar tegenwoordig moeten ze niet onderdoen voor losse rollen. Vandaag vind je op de markt inderdaad een brede waaier aan toestellen in de beste maten en gewichten. Plooibare rollentrainers zijn bijzonder in trek omdat ze zo weinig plek innemen. Door het geluid van de schommelingen op de grond is dit toesteltype vaak toch niet geschikt voor huurappartementen. Om dat probleem te omzeilen kan je van bij het begin kiezen voor een muisstil model.
Losse rollen
- Voordelen: Verbeteren je coördinatie en techniek, Sturen voelt net echt aan, Wegen weinig, Compacte verpakking
- Nadelen: Vereisen ervaring en concentratie (evenwicht), Hoger valrisico, Training enkel mogelijk vanaf een zekere snelheid
Vaste rollen
- Voordelen: Meer steun en veiligheid, Geen enkel risico op blessure, Geen ervaring nodig, Ook geschikt voor beginners, Rustiger tempo mogelijk, Geen minimumsnelheid
- Nadelen: Nogal zwaar en groot, Relatief hoog geluidsniveau naargelang het model
ROLLENTRAINER ALS INTERACTIEF MULTIMEDIATOESTEL
Bepaalde rollentrainers komen met een ANT+- of bluetoothverbinding zodat je nog doeltreffender kunt trainen. Je kan de rollentrainer dan verbinden met andere fietsprogramma's (zoals Elite App of Zwift). Zo worden je gegevens automatisch doorgestuurd en wordt de stuurervaring perfect aan jouw noden aangepast.
Op die manier kan je met een interactieve rollentrainer van topkwaliteit:
• Echte parcours fietsen (waaronder ook afdalingen en beklimmingen);
• De parameters van de rollen aanpassen (weerstand, moeilijkheidsgraad) vanaf je fiets of met je smartphone of pc;
• Online de strijd aangaan met virtuele tegenstanders;
• Een netwerk vormen met je vrienden en samen trainen, zelfs als het regent.
Verbind je rollentrainer met je pc of televisiescherm voor een nog betere fietservaring.
WAARMEE MOET IK REKENING HOUDEN BIJ DE AANKOOP VAN EEN ROLLENTRAINER?
Voor je op zoek gaat naar een rollentrainer, moet je jezelf eerst een aantal vragen stellen. Op die manier vind je zeker het toestel dat het best bij je past. Houd sowieso rekening met de volgende aspecten.
• Vast of los: Welk type rollen verkies je? (Vaste rollen zijn over het algemeen een betere optie voor beginners.)
• Doel: Waarom wil je een rollentrainer kopen? Zal een eenvoudig model je helpen om in de winter in vorm te blijven? Of zoek je eerder een modern hightechtoestel waarmee je op virtuele parcours kunt fietsen? Ga bovendien voor die laatste optie als je met tegenstanders uit andere landen wilt concurreren.
• Frame: Is het frame van je fiets stevig genoeg om aan een rollentrainer te bevestigen? Vertrouw op de specificaties van de fabrikant als je twijfelt.
• Lawaai: Woon je in een huurwoning? Zou het geluid van rollen de andere bewoners kunnen storen? Weeg al die punten af voor je een rollentrainer koopt. Overweeg ook een vloermat om het geluid te dempen indien nodig.
ACCESSOIRES VOOR DE ROLLENTRAINER... VOOR MAXIMAAL COMFORT EN EEN WAAIER AAN FUNCTIES
Verschillende accessoires passen perfect bij je gloednieuwe rollentrainer. DECATHLON heeft een breed gamma om het beste uit je uitrusting te halen en je fiets tegelijkertijd te beschermen tegen snelle slijtage. Zo kan je je training van a tot z optimaliseren.
Banden voor op de rollen
Racefiets, crossfiets of trekkingfiets... Opteer voor banden die speciaal voor op de rollen werden ontwikkeld. Bij mountainbikes is dat zelfs een absolute vereiste. De logische voordelen van banden voor op de rollen zijn minder:
• Oververhitting;
• Slijtage;
• Hoge prijzen;
• Plotse verschuivingen van de banden tijdens de training.
Tegelijkertijd bescherm je ook de oorspronkelijke banden van je fiets tegen extreme slijtage die kan ontstaan door de rollentrainer.
Voorwielsteun
Een voorwielsteun plaats je voor het wiel, zoals de naam al verklapt. Hiermee kan je een normale zithouding aannemen, zelfs bij een vast achterwiel.
Beschermingsdoek tegen zweet
Onderweg of tijdens een klassieke trekking blijft je transpiratie beperkt. Je lichaam koelt af door de lucht, vooral bij zachte buitentemperaturen. Dat is echter helemaal anders bij een training op fietsrollen in je eigen woonkamer of recreatieruimte. Precies daarom is het belangrijk om de hoogwaardige onderdelen van je fietsen tegen corrosie te beschermen. Kies dus voor een beschermingsdoek tegen het zweet. Die breng je tussen het stuur en de zadelpen aan. Deze doek vangt het zweet op dat van je hoofd en bovenlichaam afdruipt.
Vloermat voor de rollentrainer
Om je tapijtvloer, parket of laminaat tegen veel zweet te beschermen kan je ook een mat onder je rollentrainer leggen. De mat is gemaakt van dik schuim of rubber en beschermt je vloer niet enkel tegen vuil, maar dempt ook het geluid van de draaiende rollen. Net zoals de antitrillingsmat van een wasmachine dus.
Tablethouder
Zin om te trainen en terwijl muziek te beluisteren of een film te kijken? Dan kies je het best een rollentrainermodel met een tablethouder. Die optie is natuurlijk ook heel handig voor wielrenners die interactieve software gebruiken.
BIJ ELK WEER TRAINEN MET DE HANDIGE ROLLENTRAINERS VAN DECATHLON
Wil je fietsen bij slecht weer of trainen als het vriest? Rollen zijn de geknipte oplossing. DECATHLON heeft stille kwaliteitstoestellen voor jou in petto. Ze worden gemaakt door de beste producenten en hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Of je nu een doorwinterde wielrenner bent of een wielertoerist, met een rollentrainer van DECATHLON zit je altijd goed.
FAQ
Wat is een rollentrainer?
Heel eenvoudig: een toestel waarmee je binnen kunt sporten. Met de rollen kan je dus binnenshuis fietsen. Jouw op de rollen gezette of vastgemaakte fiets is steeds klaar voor een trainingssessie.
Spinning of rollen: wat is de beste keuze?
Onze spinningfietsen en hometrainers worden vooral in fitnesslessen en sportscholen gebruikt. Een rollentrainer is beter geschikt voor een individuele training bij je thuis. Je kunt op je eigen fiets trainen, maar je training ook afstemmen op je persoonlijke doelstellingen. Daarnaast hebben rollentrainers ongetwijfeld ook een streepje voor bij het transport. Dat biedt een pak meer flexibiliteit in het gebruik, bijvoorbeeld voor wedstrijden.
Welke banden zijn geschikt voor een rollentrainer?
DECATHLON heeft verschillende banden die speciaal voor rollentrainers werden ontwikkeld. Ze dragen bij tot maximale veiligheid en meer rijcomfort. Je vermijdt vooral dat je zo de oorspronkelijke banden van je fiets te veel belast. Normale fietsbanden gebruiken is echter wel een haalbare optie in dit geval. Die regel geldt wel niet voor mountainbikes. Dan moet je sowieso specifieke banden voor je training kiezen.
Hoe vaak en hoelang moet ik de rollentrainer gebruiken?
Het is beter om regelmatig te oefenen dan dagelijks meerdere uren op de rollen te trainen. Een regelmatig, maar intensief trainingsmoment van 90 minuten volstaat om in de winter je conditie op peil te houden. Met de rollentrainer kan je doeltreffend en snel binnen trainen op je eigen fiets.
Welke problemen kunnen er opduiken tijdens een trainingssessie op rollen?
Een van de grootste minpunten van rollentrainers is dat je veel sneller zweet. De schuldigen: geen wind en geen afkoeling door verdamping. Om dat euvel te verhelpen open je best je ramen tijdens je trainingssessie. Vergeet ook niet om een handdoek klaar te leggen om je af te drogen.
Hoeveel kost een goede rollentrainer?
Het prijskaartje van rollen varieert sterk en hangt af van verschillende factoren en niet enkel van de kwaliteit van het materiaal. De functies en extra's van het product spelen ook een doorslaggevende rol. Zo vind je bijvoorbeeld al eenvoudige instapmodellen voor ongeveer € 100. Wil je echter een bijzonder krachtige en interactieve rollentrainer met direct drive? Dan zal het prijskaartje aanzienlijk steviger zijn. Vergeet daarbij niet dat je bij de duurste modellen vaak ook meer trainingsopties hebt.