Welkom in de langlaufwereld!
(436 producten)
LANGLAUFEN: DE PERFECTE COMBINATIE TUSSEN NATUUR, FITNESS EN PLEZIER
'Als je kunt lopen, kun je ook langlaufen.' Met deze slogan maakte de Duitse skibond in de jaren 70 reclame voor de sport. Deze Scandinavische wintersport heeft zich ontwikkeld vanuit onze natuurlijke bewegingen.
In principe is deze vorm van skiën gewoon een sportieve manier om zich op ski's te verplaatsen. Langlaufen is meer dan andere sporten een activiteit die een unieke natuurervaring met een full-body-work-out combineert. Zodra je je armen en benen goed op elkaar weet af te stemmen, glijd je bijna geruisloos door de sneeuw. En ondertussen schuiven dromerige winterlandschappen, pittoreske dorpjes en cafés aan je voorbij.
Bij DECATHLON vind je een groot assortiment langlauf accessoires en bijpassende -kledij. Zo ben je perfect uitgerust om met deze wintersport te beginnen.
DE PERFECTE WINTERSPORT VOOR JONG EN OUD
Jong of oud, alleen, met het gezin of met z'n tweeën: langlaufen is niet alleen leuk, maar ook relatief gemakkelijk te leren voor wie dit de eerste ervaring is op ski's, ongeacht leeftijd of fitheid. En de bewegingen zijn (min of meer) intuïtief. Er zijn zelfs speciale pistes voor kinderen en voor mensen met honden, waar dus ook viervoeters welkom zijn. Ook in vele andere opzichten overtreft langlaufen andere populaire wintersporten.
LANGLAUFEN: DE DUURTRAINING BIJ UITSTEK
Bij veel sporten gebruik je alleen bepaalde spiergroepen en komen andere spieren veel minder aan bod. Langlaufen daarentegen is een allroundsport waarbij je zowel beenspieren als bovenlichaam, schoudergordel en armen traint. Het is een veeleisende duurtraining die echter zacht is voor de gewrichten, de bloedsomloop bevordert en het hart versterkt. Ook je coördinatie en je evenwichtsgevoel gaan erop vooruit. Tot slot heeft het 'glijden in de sneeuw' een bijzonder ontspannend en 'onthaastend' effect. Langlaufen is dus ideaal om stress tegen te gaan.
MINIMALE INSPANNING, MAXIMALE SOUPLESSE EN COMFORT
Een ander voordeel van langlaufen ten opzichte van de andere skidisciplines is dat het niet zoveel tijd in beslag neemt. Bij toerskiën of alpineskiën verlies je immers altijd wat tijd bij het aanschuiven aan of op de skilift. Bij langlaufen bind je gewoon je latten onder en skiën maar! Je bent ook helemaal vrij in de keuze van je parcours:
• Of je er nu alleen op uittrekt, met z'n tweeën of in groep,
• je kiest gewoon het moment van de dag dat je het beste uitkomt. Dankzij de goed verlichte pistes behoren ook nachtelijke langlauftochten tot de mogelijkheden.
• Je kunt een pauze nemen wanneer je maar wilt.
Daarnaast zijn langlaufschoenen in het algemeen comfortabeler dan andere skischoenen. En eigenlijk heb je niet zoveel sportuitrusting nodig. Dat komt niet alleen je comfort ten goede (weinig gewicht), maar ook je portefeuille. En afgezien van een paar blauwe plekken in het begin is het risico op blessures in deze discipline vrij beperkt.
KLASSIEK LANGLAUFEN, TOERSKIEN OF SKATING LANGLAUFEN: AAN JOU DE KEUZE!
In het langlaufen zijn er verschillende disciplines: skating, toerskiën en klassiek langlaufen. Het gaat om verschillende stijlen qua techniek en vereisten, maar ook op het gebied van uitrusting:
• [schrappen] Klassiek langlaufen doe je doorgaans op een langlaufpiste. Je skiet op twee parallelle sporen en je bewegingen zijn vergelijkbaar met een gewone wandeling in de sneeuw en daarom zeer gemakkelijk uit te voeren.
• Bij toerskiën,de meest oorspronkelijke versie van langlaufen, zoek je je eigen weg in de verse sneeuw. De techniek is ongeveer dezelfde als bij klassiek langlaufen.
• Zoals de naam zegt, is skating langlaufen verwant aan schaatsen. Hierbij blijf je niet in voorafbepaalde sporen. Je zoekt min of meer je eigen weg door de sneeuw. In vergelijking met klassiek langlaufen is skating langlaufen veeleisender en ook moeilijker aan te leren. Daarom is deze discipline erg populair, vooral bij doorgewinterde langlaufers.
ROLSKIEN: LANGLAUFEN IN DE ZOMER
Wil je goed in vorm zijn tegen dat het skiseizoen begint? Dan is regelmatige training in deze discipline essentieel, zelfs in de maanden zonder sneeuw. Dankzij rolski's kun je deze wintersport toch blijven beoefenen tijdens de zomer! Zo kun je je perfect voorbereiden op het volgende skiseizoen.
Afhankelijk van het soort langlaufski (klassiek of skating), hebben rolski's een wielbasis van 70 of 53-60 cm en 2-4 rollen. Qua bewegingen is rolskiën zeker vergelijkbaar met langlaufen in de sneeuw. Toch hoef je geen ervaring met langlaufen te hebben om met rolskiën te beginnen.
Hoe dan ook heb je een helm en de gepaste beschermende uitrusting nodig. Bij de zomerversie van langlaufen rol je vooral op wegen of geasfalteerde paden.
DE GOEDE UITRUSTING VOOR ZOWEL BEGINNERS ALS GEVORDERDEN
Afhankelijk van het soort langlaufen dat je wil beoefenen, heb je ook een andere uitrusting nodig. In het algemeen:
• langlaufski's;
• langlaufstokken;
• de gepaste langlaufschoenen.
Ook je niveau en mate van training zijn van belang wanneer je een langlaufuitrusting koopt.
SKIKLEDIJ DIE TE WARM NOCH TE KOUD IS
Op het eerste gezicht is langlaufen een rustige sport. Toch mag je de fysieke belasting en inspanning niet onderschatten. Net als bij hardlopen of fietsen is het uiterst belangrijk om steeds de juiste kleding te dragen. Enkele vuistregels:
• Kies ademende functionele kleding die je natuurlijke lichaamstemperatuur regelt en je goed beschermt tegen vocht en kou zonder je te veel te laten zweten. Katoen is minder geschikt omdat het zweet snel absorbeert in plaats van het af te voeren.
• Zorg ervoor dat je kledij niet te warm is. Houd er rekening mee dat je zelfs bij temperaturen onder het vriespunt snel gaat zweten door de beweging.
• Langlaufkledij moet ook goed aansluiten. Anders gaat de kledij hinderen en te veel wind vangen. Zoek dus kledij die goed aansluit en comfortabel zit.
• Bij het kopen van langlaufkledij moet je ook rekening houden met het gewicht. Het is dus beter om je te beperken tot een paar kledingstukken van goede kwaliteit.
DECATHLON: AL JE LANGLAUFUITRUSTING OP EEN PLEK
DECATHLON biedt een uitgebreid assortiment ski's, schoenen en stokken voor zowel klassieke langlaufers als dynamische skaters. Of je nu een beginner of een ervaren langlaufer bent, bij ons vind je de juiste langlaufuitrusting en -accessoires. Hoogwaardige langlaufkleding, skibroeken en -jacks, maar ook coole bodywarmers en shirts maken ons assortiment compleet.
☄☄☄
FAQ
Wat is langlaufen?
Langlaufen is een populaire wintersport waarbij je je verplaatst op vlak terrein met behulp van speciale ski's en bijbehorende stokken. De sport vindt zijn oorsprong in het gebruik van sneeuwschoenen en ski's om praktische redenen, als vervoermiddel of voor de jacht. In de besneeuwde streken van Scandinavië was het vroeger tijdens de wintermaanden bijna onmogelijk om je op een andere manier te verplaatsen.
Tegenwoordig is langlaufen zowel een wedstrijdsport als een recreatieve activiteit met de nadruk op plezier en fitheid. Sedert 1924 is het ook een Olympische wintersport.
Wat is skating langlaufen?
Het is een snelle vorm van langlaufen die veeleisender is dan de klassieke variant. De discipline is duidelijk verwant met sporten zoals inlineskaten of ijsschaatsen. In tegenstelling tot bij klassiek langlaufen ga je hier 'freestyle' in plaats van vaste pistes te volgen.
Waar moet ik als beginnend langlaufer op letten?
Aangezien deze vorm van skiën uit onze natuurlijke loopbeweging is geëvolueerd, is de sport op het eerste gezicht intuïtief en gemakkelijk aan te leren. En toch is het een behoorlijk veeleisende sport. Het is belangrijk om je al van in het begin de juiste techniek eigen te maken.
Om typische beginnersfouten te vermijden, zoals doordrukken met de voet of op het verkeerde moment je stokken plaatsen, is het zinvol eerst een initiatie te volgen. Klassiek langlaufen is voor beginners gemakkelijker aan te leren dan schaatsen. tenzij je al aan inline skating doet. Vermijd in het begin ook rode en zwarte pistes en hou het bij de gemakkelijkere blauwe pistes.
Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen leren langlaufen?
In principe kunnen kinderen vanaf de leeftijd van 3 jaar een initiatie volgen om met de sport kennis te maken. Het is echter belangrijk ze niet te overbelasten. Daarom is het beter, vooral in het begin, gemakkelijkere pistes te kiezen en minder de nadruk te leggen op sportieve prestaties of technische hoogstandjes. Het doel is om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met het langlaufen, zodat zij na korte tijd hun ouders kunnen vergezellen op langlauftochtjes.
Voor een initiatie in skating langlaufen wacht je best tot het kind al wat ervaring heeft met langlaufen. Dit is meestal rond de leeftijd van 8 jaar, voor kinderen met een passie voor wintersport.
Waar kun je langlaufen?
Er zijn tal van langlaufgebieden die het ontdekken waard zijn. Ze bieden niet alleen sportieve uitdagingen, maar maken van dit soort skiën ook een natuurbeleving. Je vindt deze gebieden bijvoorbeeld in Oostenrijk en Duitsland, maar ook in andere landen zoals de regio Auvergne-Rhône-Alpes in Frankrijk.