8 dingen die je moet weten over paaldansen

8 Dingen die je moet weten over paaldansen

Paaldansen als sport wordt steeds populairder, en dat ondanks het feit dat er nog een hoop vooroordelen aan kleven.
Het heeft evenveel critici als fans, maar weet jij eigenlijk wat deze complete sport precies inhoudt?

Paaldansen is een mengvorm van dans en acrobatiek rondom en hangend aan een verticale paal. Het is een verfijnde mix van sensualiteit, fitness en gymnastiek.

Heel wat mensen denken meteen aan striptease als het over paaldansen gaat, en toch heeft het daar in oorsprong niets mee te maken. Het is ontstaan in circussen die van stad tot stad trokken en waar de artiesten gymnastische bewegingen rond een verticale paal uitvoerden om de toeschouwers spektakel te brengen. 

Vanaf de jaren 1990 begonnen dans- en fitnessinstructeurs de paal te gebruiken als een volwaardig hulpmiddel voor training en lichamelijke expressie: zo werd paaldansen een snelgroeiende artistieke en sportieve discipline.

Waarom werd deze sport een hype? Wat zijn de voordelen voor je lichaam? Waar kan je deze sport beoefenen en wat kost het?
Ontdek de 8 dingen die je absoluut moet weten over paaldansen!

1/ Paaldansen kent verschillende vormen

Bij het woord paaldansen denken de meeste mensen meteen aan sensuele dansbewegingen rond een paal in een stripclub. En ook al bestaat die vorm wel degelijk sinds de jaren 50, het is niet de oorsprong noch de nieuwe vorm van paaldansen zoals die werd geïntroduceerd in de jaren 1990.

Paaldansen kent verschillende vormen.

Het kan op diverse manieren worden beoefend, die je allemaal kan onderbrengen in 3 grote groepen:
- De sportieve variant die ook wel pole fitness of paalsport wordt genoemd
- De artistieke variant
- De sexy of exotische variant

Ontdek ons artikel over de verschillende vormen van paaldansen en de voordelen ervan.

Paaldanskleding

2/ Paaldansen doe je in een specifieke outfit 

In het collectieve bewustzijn is paaldansen iets dat je halfnaakt of naakt doet. Maar minder mensen zullen weten dat dit niet alleen een esthetische reden heeft.

Tijdens het paaldansen beweeg je immers rond en op een verticale paal in metaal. Om bepaalde moves te kunnen uitvoeren en daarbij je billen, armen, oksels of taille als steunpunt te gebruiken, moet je huid op die plaatsen bloot zijn zodat je grip hebt op de paal. Zonder blote huid kan je gemakkelijk uitglijden en put je jezelf uit.

De blote huid bij paaldansen is dus niet louter esthetisch, maar in de eerste plaats functioneel en voor je eigen veiligheid zodat je grip hebt op de paal, daarom moet je aangepaste kleding dragen.

We kunnen je alvast geruststellen, er bestaan tal van grond- of draai-oefeningen waarbij een blote huid niet nodig is. Maar als je aan luchtacrobatiek wil doen op een gevorderd niveau, is het noodzakelijk dat je huid op bepaalde grippunten bloot is.

3/ Iedereen kan aan paaldansen doen

Man of vrouw...
Of je nu een jonge of minder jonge vrouw bent of een man, paaldansen is misschien wel de ideale sport voor jou!
Steeds meer mannen doen aan paaldansen en er zijn ook meer en meer mannelijke leraars.

Sommige mama's doen aan paaldansen samen met hun kinderen vanaf 6 jaar. De sport is goed voor de coördinatie, vergroot het lichaamsbewustzijn en maakt de diepe spieren sterker.

Gespierd of minder gespierd ...
Het maakt niet uit of je sportief bent of niet. Paaldansen is een sport die geschikt is voor ieder niveau en iedere lichaamsvorm!

Geen excuses meer als “Ik ben niet sterk genoeg om mijn eigen lichaam op te tillen”!

Natuurlijk begin je niet meteen de eerste les met oefeningen waarbij je aan één arm en met gestrekte benen 4 meter boven de grond hangt. Er zijn tal van andere bewegingen die heel toegankelijk zijn voor beginners en ervoor zorgen dat je plezier krijgt in het paaldansen en vooral geleidelijk meer vertrouwen en kracht krijgt zodat je later ook moeilijker moves kan doen.

Je vindt altijd bewegingen die passen bij jouw niveau. De mogelijkheden zijn eindeloos als je je verbeelding de vrije loop laat.

Lenig of minder lenig…
Je hoeft geen spagaat te kunnen om te starten met paaldansen. 
Voor heel wat bewegingen moet je totaal niet lenig zijn om ze correct uit te voeren. 

Maar je mag er wel zeker van zijn dat je van deze sport leniger wordt. En een soepel lichaam is een gezond lichaam.

paaldansen is een sport

4/ Paaldansen, 3 trainingstypes in 1 

Deze uitgesproken artistieke activiteit is vooral ook heel sportief. Doordat al je spieren worden aangesproken, is het een krachttraining voor je hele lichaam.

Het is tegelijk een stevige weerstandstraining, een cardio- en een lenigheidstraining.

Een complete workout. 
Na anderhalf uur training heb je echt elke spier van je lichaam aan het werk gezet!

Het lichaam van Fawnia Mondey zegt genoeg. Maar wees gerust, niet alle paaldanseressen zien eruit als zij!

vooroordelen over paaldansen

5/ Paaldansen, dé sleutel naar meer zelfvertrouwen

Wie was nog nooit onzeker over zijn lichaam? 
Ik ben te klein, te lang, te dik, te dun, niet gespierd genoeg, te zwaar, te oud enz.
Misschien wel het meest verrassende en grootste voordeel van deze sport is de impact op je geest en op het beeld dat je hebt van jezelf en van je lichaam.

De verfijnde mix van fitness en kunst maakt van paaldansen een fantastische manier om meer zelfvertrouwen te krijgen. 

Je wordt sterker, je ziet jezelf en leert van je lichaam te houden en weer in contact te komen met je gevoelens. Je voelt je mentaal steeds beter, eventuele schaamte maakt plaats voor trots.

Je zal merken dat de paaldans-community heel hecht is en je aanmoedigt en meer zelfvertrouwen geeft!

6/ Paaldansen kan je in een studio of thuis 

Hoewel we je adviseren om te starten in een studio om de basis van bepaalde technieken te leren en te leren hoe je goed moet landen, kan je paaldansen ook gewoon thuis doen.

Er bestaan palen die je bij je thuis kan installeren, op de grond of op een podium.
Je kan online paaldanslessen vinden op de website van sommige studio's of op YouTube, zoek op: “leren paaldansen” of “paaldanscursus”.

Toch is het aan te raden te starten onder begeleiding van een leraar zodat je de juiste reflexen aanleert.

7/ Een volwaardige sport

Paaldansen is een volwaardige sport die sinds 2017 erkend is door de Wereldvereniging van internationale sportfederaties.

Sindsdien zijn er twee andere internationale federaties: de International Pole Sports Federation (IPSF) en de World Pole Sports and Arts Federation (POSA), met elk een ingewikkeld puntensysteem dat wordt gebruikt bij wedstrijden.

8/ Een sport waar veel vooroordelen over bestaan

Iedereen heeft wel een paar vooroordelen wanneer het over paaldansen gaat. Laat ons even kijken wat daarvan klopt. 

vooroordelen over paaldansen

Vooroordeel nr. 1: “het doet pijn”

WAAR en NIET WAAR.
Sommige nieuwe moves kunnen, afhankelijk van je contactpunt met de paal, in het begin wat pijnlijk zijn en je blauwe plekken bezorgen. Maar dat geldt niet voor alle bewegingen en hoe meer je oefent, hoe meer je huid went en hoe minder blauwe plekken je zal hebben.

Vooroordeel nr. 2: “het is niets voor mij”

NIET WAAR.
Wat ook de reden is waarom je zoiets denkt, het klopt niet: iedereen kan paaldansen. Aan jou om naar je lichaam te luisteren zonder teveel te denken dat je iets niet kunt, en een vorm van paaldansen te kiezen die bij je past. 
Laat je niet afschrikken door de clichés rond deze sport, probeer het uit en ontdek de vele voordelen.

Vooroordeel nr. 3: “het is duur”

WAAR en NIET WAAR.
Als je wil paaldansen moet je inderdaad betalen voor een les of een abonnement bij een studio en ben je dus meer geld kwijt dan bijvoorbeeld voor hardlopen waar je alleen de juiste sportuitrusting moet aanschaffen. Een les paaldansen kost je, afhankelijk van de studio en streek, 20 tot 40 euro voor anderhalf uur groepsles.
Die tarieven zijn dus perfect vergelijkbaar met wat je betaalt voor een abonnement op een sportschool of bij een dansstudio. En vergeet niet dat je met paaldansen je hele lichaam traint. Je krijgt 3 trainingen voor de prijs van één!

Vooroordeel nr. 4: “dat is iets voor stripclubs” 

NIET WAAR.
Ik denk dat je nu wel al begrepen hebt dat je geen stripper zult worden wanneer je aan paaldansen doet. In stripclubs worden trouwens andere palen gebruikt. 
Probeer dus niet ondersteboven te gaan hangen aan een paal in een stripclub want je zou je flink pijn kunnen doen. 

Vooroordeel nr. 5: “je moet lenig zijn” 

NIET WAAR.
Je kan heel wat moves doen zonder dat je er lenig voor moet zijn. En van paaldansen word je vanzelf leniger. 

Vooroordeel nr. 6: “het is geen sport” 

NIET WAAR.
Zoveel heb je nu beslist begrepen. Erkend door internationale federaties, een complete workout voor lichaam en geest, lessen waarbij je tussen 400 en 600 calorieën kan verbranden ... niemand zal nog durven zeggen dat paaldansen geen volwaardige sport is.

Het zal misschien nog even duren voor paaldansen breed wordt geaccepteerd als sportactiviteit, maar steeds meer mensen hebben hun voordelen opzij gezet en raakten geboeid, ja zelfs verslaafd.

Terug naar onze vraag van het begin: weet je echt wat paaldansen is? Nu wel dus!
Het is een mengvorm van sport en kunst, een volwaardige sport met heel wat fysieke voordelen die bovendien je zelfvertrouwen en zelfbeeld een enorme boost geeft.
Zin om de sport te ontdekken? Vrouw of man, jong of minder jong, rond of slank ... iedereen kan het uitproberen. We waarschuwen je, je raakt eraan verslaafd! Deel je ervaringen met paaldansen met ons op @decathlondance.

8 dingen die je moet weten over paaldansen

Alexandra

Paaldanseres & ambassadrice paaldansen bij decathlon dans

Naturopaat & yogalerares - Adviezen over voedings- & sporthygiëne

6 tips om goed te starten met paaldansen

6 tips om goed te starten met paaldansen

Je ziet het helemaal zitten, je wil starten met paaldansen! Voor je begint, hebben we nog een paar tips om van je eerste ervaring een uniek moment te maken.

De voordelen van paaldansen en de vormen van paaldansen

De voordelen van paaldansen en de vormen van paaldansen

Paaldansen is een complete sport die meerdere trainingstypes combineert. Wat is paaldansen en wat zijn de voordelen ervan voor je lichaam?

opwarming dans

Waarom moet je je opwarmen voor een dansles?

Of je nu aan ballet, modern’jazz of hip hop doet.... Voor elke fysieke activiteit moet je je lichaam opwarmen!