muziek luisteren terwijl je loopt oortjes

Lopen met muziek: 
goed of slecht idee?

.

Is het voor jou ook onmogelijk om te gaan lopen zonder je oortjes? Afgezien van het evidente aspect dat het leuk en motiverend is, neem je toch ook best wat voorzorgsmaatregelen.

Lopen met muziek: plezier en prestaties

Loop je sneller en langer als je naar muziek luistert? Sommige wetenschappers beweren van wel. De Engelse professor Costas Karageorghis heeft het over een prestatieverbetering van 15%.

Maar waarom loop je beter met muziek? Muziek maskeert de waargenomen inspanning, zelfs de pijn die ontstaat tijdens bijzonder intensieve trainingen. Bovendien heeft een Engelse studie aangetoond dat een wielrenner 7% zuurstof spaarde wanneer hij met muziek trainde op een hometrainer.

Het tempo van de muziek kan echter misleidend zijn. Iedereen kent wel het gevoel vleugels te krijgen en voortgestuwd te worden door een waanzinnig ritme in een van je lievelingsnummers. Maar het is belangrijk om je eigen tempo te respecteren om de inspanning de volledige loopsessie te kunnen volhouden, en je niet al vanaf de eerste minuten te verbranden omdat je favoriete deuntje je zogezegd zou verhinderen om te vertragen ...

Dé must voor een loper? Je playlist samenstellen in functie van je humeur of de natuur van je aankomende training. Ideaal om een extra special touch te geven aan je sessie. Door dit te doen, loop je echter wel het risico om niet meer zonder je favoriete refreinen de deur uit te kunnen ...

Soms zet je het geluid beter uit ...

Tijdens een training in groep. Oortjes dragen is dan (eerder) uit den boze. Het isoleert je immers van de andere hardlopers, zelfs al staat het geluid heel zacht, en verhindert - en dit is ronduit onbeleefd -  je om gesprekken te horen en eraan deel te nemen. Op die manier zou je het voordeel van lopen in groep en de sociale dimensie verliezen: zonde!

Tijdens een wedstrijd. Je gaat dan best op in de sfeer die hangt over het parcours, zodat je de aanmoedigingen van de toeschouwers of de aanwijzingen van de organisatoren hoort, en voorkomt dat je de inspanning 'vervuilt' met muziek. Muziek kan ook een invloed hebben op je looppas en je inspanning wijzigen, waardoor je je eigen ritme misschien uit het oog verliest.

... en luister je best naar de omgeving

Je hebt ongetwijfeld al ervaren dat muziek, zeker als je het volume de hoogte in jaagt, je afzondert van de onmiddellijke omgeving. Verkeersgeluiden en andere geluiden worden gewist of gewijzigd. Wees voorzichtig als je in het verkeer loopt of alleen op afgelegen plekken. Blijf alert voor potentiële gevaren en zet het geluid wat zachter...

Als je houdt van lopen met muziek, blijf dat dan vooral doen! Maar het is wel belangrijk om te luisteren naar je lichaam, én naar de omgeving, zodat je veilig kan genieten.

Quels écouteurs choisir pour la course à pied ?

Met welke oortjes kan je gaan lopen?

Welke oortjes kies je om tijdens het lopen van je favoriete muziek of podcasts te genieten? We leggen je alles uit in dit artikel.

6 tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

6 tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

Om in de beste omstandigheden te lopen, is het aan te raden een paar loopschoenen aan te schaffen die je goed zitten en die ontworpen zijn voor hardlopen!

Hoe kan je langer lopen?

Hoe kan je langer lopen?

Als 30 minuten of 1 uur lopen je momenteel onmogelijk lijkt, hebben we goed nieuws. Wilskracht is de enige drijfveer om progressie te kunnen boeken!

teaser

Hoe word je een betere loper zonder te lopen?

Nee, je wordt geen betere loper door in je zetel te zitten. Maar je kan wel degelijk een betere loper worden zonder te lopen. Met name door je aan andere sporten te wagen! Zwemmen, pilates en fietsen zijn drie sporten die je aanvullend op je looptrainingen kan uitvoeren. We zetten de voordelen even op een rijtje!