If it’s not on Strava, it didn’t happen

Strava, de beste app om je prestaties op te volgen?

In maart 2020 zijn we met z’n allen (opnieuw) beginnen sporten tijdens de eerste lockdown. Tja, wat moesten we anders? Ook de ledenaantallen op sport-applicaties swingen sindsdien de pan uit. De meest gekende is ongetwijfeld Strava. Waarom delen we zo massaal onze loop- en fietstochten met iedereen, en hoe kan dit bijdragen tot je motivatie?

Wandelen, fietsen, lopen, tennis, fitness, skiën … Het zijn maar enkele sporten van de eindeloze lijst. Allemaal vallen ze te registreren via een app op je smartphone zoals Strava, Runkeeper en een 100-tal anderen die we nog vergeten. Het principe is doodeenvoudig: je installeert de app, maakt een account aan en je bent vertrokken! Eventueel kan je de app nog koppelen met je sporthorloge, of zelfs met sommige schoentypes, maar dat is geen vereiste. Klaar? Let’s go!

Op je eigen dashboard zie je alle gegevens van je eigen loop-, fiets- of wandeltochten. Snelheid, tijd, afstand, eventueel aangevuld met je hartslag. In je ‘feed’ zie je dan weer al je vrienden verschijnen. Noem het gerust een Facebook- of Instagram-wall in sportformaat. En jep, het is ook mogelijk om topwielrenners en/of -lopers te volgen. 

If it’s not on Strava, it didn’t happen

Maar waarom sharen we al onze prestaties zo graag met anderen, en waarom is het zo boeiend om te weten wat vriend X of vriendin Y vandaag weer heeft gepresteerd? Veel heeft te maken met beloningen en motivatie. Veel mensen hebben een ruggensteuntje nodig wanneer ze aan sport doen. “Ben ik goed bezig?” Bovendien schaduwen ze zich vaak aan hoe anderen bezig zijn. Je trekt jezelf op aan prestaties van je vrienden, zeker als de jouwe net dat tikkeltje beter zijn. Zo ontstaat een onderlinge mini-competitie onder vrienden, en blijf je gemotiveerd om steeds je prestaties weer kracht bij te zetten. Maar is Strava ook de juiste motivator om aan sport te doen? Sportpsycholoog Michaël Verschaeve stelt het zo: “We merken dat sommigen gaan sporten om zich te vergelijken met anderen, wat zeker leuk en prikkelend kan zijn, maar sporten moet je ook altijd deels voor jezelf doen. Beloning krijgen van anderen in de vorm van bijvoorbeeld kudos op Strava kan leuk zijn, maar het mag niet de enige motivatie zijn om te blijven sporten.”

Kudos en badges

Het woord is gevallen. Kudos. Kuwat?! Inderdaad, op Strava spreken we niet van likes, maar je kan iemand kudos geven. Het woord komt van het Oudgriekse κῦδος, en betekent letterlijk roem of faam. Je liket dus niet alleen een prestatie, maar je spreekt je waardering uit. Een leuk wist-je-datje voor wanneer het gesprek op een van je volgende videocalls even moest stilvallen bijvoorbeeld …

Naast kudos is er nog een leuke extra op Strava die je de nodige motivatie kan geven. Zo is het mogelijk om bepaalde badges te halen als je bijvoorbeeld 10 kilometer wist te lopen. Ook challenges om bijvoorbeeld 50 kilometer in een maand te lopen kan je aangaan, of aan je voorbij laten gaan natuurlijk.

If it’s not on Strava, it didn’t happen

Kom

Voor de fervente fietser (voor lopers trouwens ook) biedt Strava nog een leuk extraatje. Heel je fietstocht is namelijk onderverdeeld in segmenten, die je bovendien ook zelf kan aanmaken. Zo’n segment kan gewoon een vlakke strook zijn, maar vaak komen ze overeen met een klimmetje bij jou in de buurt. Wil je de King Of the Mountain (KOM) zijn? Dan weet je wat je te doen staat! De snelste tijd realiseren op dat segment. Dé kans om je te meten met de echte profs!

Onlangs barstte er op Strava naast de KOM nog een nieuwe ‘lokale mini competitie’ los. Sinds kort kan jij de Local Legend worden van een bepaald segment. Hoe? Niet door je segment als snelste af te werken, maar door hem zo veel mogelijk in je parcours op te nemen gedurende 90 dagen. Ben je al een Local Legend? Dan zit er niets anders op dan je titel in alle eer te verdedigen!

Everesting

Nog niet extreem genoeg? Een trend van de laatste jaren is om jezelf net nog een tikkeltje verder te pushen. We kennen allemaal de Mount Everest, met een hoogte van 8849 meter de hoogste berg ter wereld. De challenge is simpel (de uitleg althans …). Een bepaalde klim bij jou in de buurt net zo vaak oprijden tot je de de heilige kaap van 8849 hoogtemeters overschrijdt. Om je een idee te geven, het komt overeen met 95 keer de Oude Kwaremont of 50 keer La Redoute.

Challenges

Maar hoe je het ook gebruikt, Strava is in de eerste plaats een app om gewoon lekker aan sport te doen. Ideale bezigheid trouwens in tijden van lockdown, waarbij veel sporten verboden zijn, en veel clubs gesloten. Hieronder vind je enkele leuke initiatieven op Strava, opgezet door werkgevers, sportteams en/of sportieve solo-challenges. Wie weet kan het je wel inspireren!

  • If it’s not on Strava, it didn’t happen

    Sportpunten - decathlon olen

    In de Decathlon-winkel in Olen is er momenteel een challenge bezig onder het personeel. Het doel is simpel: sporten! Door je sessies te registreren (maakt niet uit welke sport) op Strava verdienen de medewerkers punten. Per half uur sporten verdien je 0,25 punten. Om 50 punten te halen, heb je dus 200 activiteiten van een half uur (of 100 van een uur) nodig. Behaal je 50 punten op het einde van 2021? Dan krijg je een waardebon van € 50 die je kan besteden aan nieuw sportmateriaal of nieuwe kledij. Wil je kans maken op 20 bonuspunten? Dat kan enkel als je in dat jaar 10 verschillende sporten (Decathlon) beoefent! In beweging blijven, gecombineerd met ambassadeur zijn voor de eigen producten en merken. Win-win!

  • If it’s not on Strava, it didn’t happen

    Seppe odeyn

    Hij is een waar fenomeen in het Leuvense. Seppe Odeyn is een duatleet die - zoals ze in zijn buurt zeggen - niet vies is van een uitdaging meer of minder. Zo reed hij begin mei 2020 maar liefst 239 keer de Sigarenberg in Winksele op. Je voelt het al komen - inderdaad - het equivalent van één keer Mount Everest. Zijn gemiddelde snelheid tijdens die tocht van meer dan 15 uur, bedroeg nog meer dan 25 km/u. Jep, ongelooflijk! Zijn laatste straffe stoot deed hij eind vorig jaar in november. Daar liep Seppe een ‘Fastest Known Time’ op Hageland GR: 151 (!) km in dik 14 uur.
    PS: Do not try this at home … (tenzij je waanzinnig goed getraind hebt!)

  • If it’s not on Strava, it didn’t happen

    Capci challenge

    De indoor-teamsporters moeten tijdens de Covid-crisis op een andere manier actief zien te blijven, en daar hebben de dames van volleybalploeg CAPCI in Elsene iets op gevonden. Het doel was - uiteraard - om met iedereen in beweging te blijven. Elke reële gefietste, gewandelde of gelopen kilometer telde mee op Strava, en voor elke andere sport werden de verbrande calorieën eveneens omgezet naar kilometers. Met alle opgetelde kilometers moesten ze Barcelona (1300 km) zien te bereiken. Uiteindelijk behaalden ze de hoofdstad van Catalonië zo snel, dat ze ook nog besloten terug te keren! Felicitaciones chicas!

  • If it’s not on Strava, it didn’t happen

    Louvain-la-neuve hockeyclub

    Ook de Hockeyclub van Louvain-La-Neuve hield zijn spelers en speelsters bezig met enkele leuke Strava-challenges. Organisator was/is Geoffroy Boulanger, een vrijwilliger binnen de club. Ere wie ere toekomt! Elke week werd een nieuwe uitdaging gelanceerd, gaande van het team met de meeste kilometers op een week, de meeste hoogtemeters, tot de mooiste tekening op Strava … Elke keer dat een van de leden ging lopen, werd zijn/haar team getagd en zo kwamen de kilometers bij op de Strava-pagina van de club. Individuele prestaties gekoppeld aan groepsgevoel. Teamsport op z’n best in Corona-tijden!

If it’s not on Strava, it didn’t happen

Decathlon coach

Strava is de absolute marktleider wat betreft posten en sharen van je sportprestaties. Heb je zelf meer nood aan coaching en begeleiding op maat, maar geen zin om jezelf blauw te betalen? Dan kan Decathlon Coach voor jou de ideale oplossing zijn!