Hydratatie

Voedingstips na de inspanning 

Dat je voor en tijdens de inspanning goed eet en drinkt, is een prima zaak. Maar denk ook zeker aan je recuperatie. De recuperatiefase, die vaak te weinig aandacht krijgt, is essentieel voor de rehydratatie, om je energiereserves weer aan te vullen en je spieren te laten herstellen. Bovendien zorgt deze fase er ook voor dat de vermoeidheidstoxines uit je lichaam verwijderd worden.

Na de inspanning: waarom moet je recupereren?

Omdat een lichamelijke activiteit een algemene vermoeidheid en spiervermoeidheid met zich meebrengt. Recuperatie en stretching zijn nodig:

- om trainingen en inspanningen doeltreffend te laten opeenvolgen;

- om vooruitgang in prestaties te boeken;

- om blessures te vermijden.

Na de inspanning: hydratatie op de eerste plaats 

Na afloop van een inspanning bevindt je lichaam zich in een meer of minder zware, maar wel systematische, toestand van uitdroging. De ernst ervan hangt af van de intensiteit en duur van de inspanning, de kwaliteit van de tijdens de inspanning opgenomen drank en de weersomstandigheden.

Als gevolg van de transpiratie tijdens de inspanning verlies je vocht en mineralen die je zo snel mogelijk moet aanvullen.

Rehydratatie is de eerste doelstelling van wat je drinkt tijdens de recuperatie. Ik raad je aan bicarbonaatwater te drinken, dat je lichaam van een alkalinehoudende vloeistof voorziet. Dit helpt om de zure afvalstoffen die je tijdens de inspanning hebt aangemaakt weg te werken.

Voedingstips na de inspanning

Na de inspanning: zeker doen: suikers aanvullen

Na een inspanning zijn je energiereserves vaak uitgeput. Je moet ze dan ook aanvullen. Zorg daarom dat je snel voldoende koolhydraten opneemt. Idealiter herstel je je reserves binnen het uur na de inspanning. Doe dit met voeding met veel koolhydraten.

Twee oplossingen:

- Neem voeding die voornamelijk enkelvoudige koolhydraten bevat: fruitpasta, nougat, gedroogde vruchten, vruchtenmoes …

- Neem een energiedrank

Na de inspanning: eiwitten, niet vergeten!

Ze zorgen ervoor dat je spieren sneller herstellen. Je moet ze binnen het uur na de inspanning innemen. Kies bij voorkeur voor Whey-eiwitten, die worden snel opgenomen. Daarnaast zijn ze ook rijk aan BCAA, nuttige aminozuren voor de recuperatie.

Na de inspanning: een recuperatiedrank

Een recuperatiedrank is ideaal omdat in één product alles aanwezig is om goed te recupereren.

- Water (het belangrijkste bestanddeel) om het organisme opnieuw te hydrateren en te mineraliseren,

- Koolhydraten om de energiereserves te herstellen,

- Eiwitten om het spierherstel te bevorderen.

Drink dit drankje op zodra je stopt met sporten.

Voedingstips na de inspanning

Marie fauchille

"Diëtiste-voedingsdeskundige, fervent multisportraidster en roeister"

.

Enkele interessante tips 

Aptonia bidon double use

Voeding na de inspanning

Dat je voor en tijdens de inspanning goed eet en drinkt, is een prima zaak. Maar denk ook zeker aan je recuperatie. De recuperatiefase, die vaak te weinig aandacht krijgt, is essentieel voor de rehydratatie, om je energiereserves weer aan te vullen en je spieren te laten herstellen.

lemon

Voeding: hoe bereken je je ideale hoeveelheid macronutriënten?

Hoe geef je je lichaam exact wat het nodig heeft, om optimaal te presteren en strak voor de dag te komen? Je vindt het antwoord hier in 4 punten.

Voeding tijdens het sporten

Voedingstips voor tijdens het sporten

Met een uitgekiende voedingsstrategie hoef je je energiereserves niet te snel aan te spreken. Hydrateren is daarbij belangrijk, maar daarnaast moet je ook de juiste koolhydraten innemen. We geven je 4 toptips mee om beter te presteren.