Randonnée en Belgique : 7 conseils

Wandelen in belgië: ons advies

We geven je een aantal tips die je kunnen helpen bij het online vinden van gratis informatie over wandelingen in België.

Je hebt je eigen inspiratie uitgeput en ook je vrienden weten je geen nieuwe tochten meer aan te raden? We geven je een aantal tips die je kunnen helpen bij het online vinden van gratis informatie over wandelingen in België.

Tip 1: de goeie ouwe toeristische dienst!

Toeristische diensten kunnen grotere regio’s beslaan, zoals bijvoorbeeld “Visit Ardennes”, “Toerisme Vlaams Brabant” of “Ostbelgien”.  Ook steden en soms zelfs dorpen hebben hun eigen toeristische diensten, Spa bijvoorbeeld. Op zo goed als alle websites zal je wandelingen vinden. Vaak zijn die bewegwijzerd, kan je de route downloaden of gratis brochures krijgen. Een groot voordeel van lokale toeristische diensten is dat ze vaak mooie lokale wandelingen aanbieden die bij de massa onbekend zijn. Ideaal om aan de drukte te ontsnappen of om inspiratie op te doen voor het samenstellen van je eigen tochten.

Tip 2: originelewandelingen.be

Deze website is echt een parel. Hij bevat echt heel uiteenlopende – letterlijk originele – wandelingen van elk mogelijk niveau. Je ontdekt er verborgen hoekjes van België en kan zelfs erg pittige tochten terugvinden waarvoor de meeste uitgevers zouden terugdeinzen. Zoek je eens iets anders of iets gewaagder? Kijk dan zeker eens naar hun rode en zwarte tochten.

Tip 3: grote routepaden

Ook in België hebben we een uitgebreid GR-netwerk. Deze paden kan je herkennen aan hun rood-witte markeringen die je vast en zeker al eens gezien hebt. Ze worden ontworpen en onderhouden door lokale vrijwilligers die de streek als hun broekzak kennen. Je kan hun uitstekende topogidsen online kopen. Bovendien ondersteun je daarmee hun vrijwilligerswerking. Er bestaan lokale GR’s, maar veel van de routes zijn honderden kilometers lang. Laat je daar niet door afschrikken. Kies gewoon een stukje etappe en pas het aan naar smaak.

Tip 4: routedatabanken en routeplanners

Websites zoals RouteYou en Wikiloc zijn enorme online databanken waarin iedereen vrij routes kan uploaden. Er bestaan nog een pak gelijkaardige websites, maar deze zijn een goed voorbeeld. Het verschil met de voorgaande websites is dat deze routes niet beheerd worden. Iedereen kan dus zomaar wat uploaden zonder dat de bezoeker van de website enige garantie heeft over de kwaliteit van de routes. Voor een gevorderde planner is dit evenwel een goudmijn, omdat je zo goed als overal snel dozijnen routes vindt die je met elkaar kunt vergelijken. Een uitstekende bron van inspiratie waar heel wat kant- en klare parels op te vinden zijn. Mits wat gezond eigen beoordelingsvermogen.

Randonnée en Belgique : 7 conseils

Wat is mountainskills, onze bergpartner?

Unieke sportervaringen, bijzondere (berg)avonturen: daar zijn onze producten voor gemaakt!

Door partnership met Mountainskills.be willen we jou de kans geven de bergen op jouw niveau te ontdekken en je dromen om te zetten in avonturen. Door middel van webinars, workshops, video's en skills- en ervaringsweken helpen we je bij het zetten van je volgende stap in een leven vol zelfstandig en zelfzeker avontuur.

Tip 5: wandelblogs en podcasts

Hoewel we in het Instagramtijdperk van “sneller en meer” leven, zijn blogs zeker nog niet dood. Bovendien worden blogs enkel onderhouden door mensen die echt de passie hebben om tijd te stoppen in het maken van content over hun favoriete bezigheid. Wie op wandelblog zoekt vindt er alvast heel wat. Een mooi voorbeeld is de blog van Bart Caers, een enthousiaste hiker die zichzelf omschrijft als “45-jarige avonturier, papa van twee wilde dochters, lief van Katrien met nog 2 fantastische kids, gepassioneerde kok en positieve levensgenieter.” In dezelfde geest, Maxime Alexandre, levensgenieter van avontuur en liefhebber van het concept van micro-avontuur op zijn blog Trekking et Voyage. Een andere vorm van bloggen is podcasts. Een prachtig voorbeeld daarvan is Op Wandel waarin Dorien al wandelend mensen interviewt. Je kan niet alleen meeluisteren naar waar tijdens haar wandelingen over gebabbeld werd, je krijgt ook steeds informatie over de wandeling zelf!

Tip 6: het extratrail netwerk

Het Extratrail netwerp is een concept dat oorspronkelijk uitgewerkt is voor trailrunners, maar even goed werkt voor wandelaars. Dit netwerk van bewegwijzerde paden geeft je opties van 5km tot en met uiterst uitdagende ultra-afstanden. Bovendien zijn ze gemakkelijk te combineren. Een absolute aanrader!

Tip 7: durf ze ook zelf maken!

Deze tips zijn natuurlijk maar een begin. Wat een mooie wandeling is, is uiteraard voor iedereen anders en op elke dag anders. Wil je zelf wandelingen in elkaar steken of bestaande wandelingen aanpassen? Ga naar onze Decathlon Maps-tool om je wandeling te delen!

Deze tips kunnen ook interesse voor u

comment_choisir_sac_a_dos_randonnée_balade_trek

Hoe kies je de juiste trekkingrugzak?

Vertrek je op een wandeling van een paar uur of op dagtocht? Ga je fasthiken, trekken in de bergen of wil je met de rugzak een bepaalde streek ontdekken? We hebben precies de juiste rugzak voor jou!

Les ardennes

Vijf must-do bestemmingen in de Ardennen

De Ardennen hebben zoveel mooie gezichten. Julien Libert, de Naamse avonturier achter de blog ‘les Sentiers du Phoenix’ is er al sinds zijn kindertijd verzot op.

hiking

Wandelen op de Belgische GR's

De Belgische GR's zijn perfect voor hikers en wandelaars. We zetten hier een paar wandelroutes op een rijtje, van het noorden tot het zuiden van het land.