Welke loopaccessoires voor trainingen en wedstrijden?

Welke loopaccessoires zijn handig voor trainingen en wedstrijden?

Om te lopen heb je niet veel materiaal nodig, maar er bestaan wel veel loopaccessoires die je trainingen of wedstrijden een pak comfortabeler of aangenamer kunnen maken. Amaury Paquet, drievoudig winnaar van de 20 km van Brussel, legt je uit welke accessoires voor hem belangrijk zijn.

Het is een huizenhoog cliché, maar er zit wel een grond van waarheid in. Om te lopen heb je eigenlijk alleen … loopschoenen en een outfit nodig. Voor een aantal lopers zal dit dan ook volstaan, maar er zijn genoeg loopaccessoires op de markt waarmee je het lopen veel aangenamer, comfortabeler en zelfs makkelijker kan maken. Maar welke dan precies? Wij spraken met Amaury Paquet, verkoper in de Decathlon-winkel van Alleur (Luik), maar vooral drievoudig winnaar van de 20 km van Brussel en bezitter van de zesde beste Belgische tijd ooit op de marathon (2u08’44”). Hij heeft je met veel plezier advies over welke loopaccessoires echt kunnen bijdragen (rechtstreeks of onrechtstreeks) tot betere prestaties.

Welke loopaccessoires voor trainingen en wedstrijden?

Sporthorloge

Het eerste “accessoire” waar elke loper aan denkt is natuurlijk het horloge. Heb je absoluut een sporthorloge nodig om te lopen? Neen, eigenlijk niet. Maar helpt het bij trainingen of wedstrijden? Zonder twijfel. Amaury legt uit: “Ik krijg soms klanten over de vloer in onze winkel die niet begrijpen waarom we met een sporthorloge lopen. Maar een horloge zorgt ervoor dat je steeds op het goede tempo kan lopen en dat je altijd een blik kan werpen op je hartslag. Ook tijdens een wedstrijd is het veel makkelijker in te schatten met een horloge waar je je precies bevindt op het parcours en hoeveel kilometer je nog te gaan hebt.” Een sporthorloge is dus handig tijdens een wedstrijd, maar dat is niet alles. Afhankelijk van welk model je gebruikt, kan je op je horloge ook bijvoorbeeld je slaapritme opvolgen. En ook dat belang valt niet te onderschatten voor een getrainde loper. Maar met welk horloge loopt Amaury dan precies? “Met de Kiprun 500 by Coros. Echt een tophorloge. Voordien had ik er eentje van een ander merk, maar ik zie dat de metingen van Coros nauwkeuriger zijn. Ik denk dat dit horloge op hetzelfde niveau zit als de gelijkaardige modellen van andere topmerken, maar de prijs is wel een stuk lager.”

Zijn er dan ook nog zaken waar een loper op hoog niveau extra op let bij het kiezen van een horloge? “Voornamelijk de nauwkeurigheid en reactiviteit van de GPS”, legt Amaury uit. “Vooral bij intervaltrainingen is dat van cruciaal belang. Bij inspanningen van 30 seconden moeten de parameters zo precies mogelijk zijn. Daarnaast is ook het gewicht een belangrijke factor. In het Kiprun-gamma hebben we bijvoorbeeld ook het 900-model, die eigenlijk qua mogelijkheden uitgebreider is. Toch zweer ik bij de 500-reeks omdat dit simpelweg een lichter horloge is. En dat is voor lopers van ons niveau van onschatbare waarde.”

Hartslagmeting aan de pols

Hartslagmeting aan de pols?

Bijna elk sporthorloge biedt de functie aan om je hartslag te meten aan de pols. Maar is dat ook een nauwkeurige meting, of ben je sowieso beter af met een hartslagband om je middel? “Aan de pols kan je nooit een nauwkeurige meting doen. Ook al heb je sporthorloges van meer dan € 700 die misschien net iets nauwkeuriger zijn, je resultaten zullen nooit precies genoeg zijn. Over de hele duur van je training of wedstrijd zal je gemiddelde hartslag wel ongeveer juist zijn, maar intervallen meten is onmogelijk. Soms ben je volop aan het versnellen, en zit je nog maar aan 110 hartslagen op je horloge. Omgekeerd ook, in recuperatiefase tikt hij nog vlot 180 slagen aan. Als je een nauwkeurige meting wilt, moet je voor een hartslagband gaan. De versie rondom je middel kent iedereen, maar tegenwoordig vind je ook modellen voor rond je arm. Voor sommige lopers is dat comfortabeler.” Lezen we dan tussen de lijntjes dat Amaury zelf ook met een hartslagband loopt? “Neen, eigenlijk niet (lacht). Ik doe alles op het gevoel. Ik voel wanneer ik moe word, en zo weet ik waar ik aan toe ben. Ik kijk eigenlijk nooit naar mijn hartslag, zelfs na de training of wedstrijd niet als ik de parameters analyseer. Ik heb thuis wel twee hartslagbanden, maar ik gebruik ze bijna nooit. Maar natuurlijk kan ik wel begrijpen dat andere lopers hier meer mee bezig zijn.”

Het belang van goede loopsokken

Je hoort wel eens dat goede loopsokken belangrijker zijn dan goede loopschoenen. We leggen de stelling meteen voor aan iemand met kennis van zaken: “Het is zeker zo dat slechte sokken bestaan. In sommige loopsokken ontstaan sneller blaren op je voeten. Heel vervelend, want dat gaat ook meteen in je hoofd spelen tijdens een training of wedstrijd. Je komt ook vaak lopers tegen met gewone sportsokken. Naar ademend vermogen toe is dat niet ideaal. Voor mij is dat veel te warm aan mijn voeten. Loopsokken zijn meestal voorzien van een linker- en rechtersok. Dat is om wrijving en schuren te beperken. Ik loop mijn marathons steeds met de 900-reeks van Kiprun. Bij erg warm weer zijn ze misschien iets te dik, maar in het algemeen zijn dat zeer goede loopsokken. Tot slot heb je natuurlijk nog compressiesokken die je gebruikt wanneer spierpijntjes optreden. Het zorgt ervoor dat je spieren onder minder trillingen komen te staan.”

Het belang van goede loopsokken
Armstukken lopen

Armstukken

Welke accessoires vindt Amaury nog absolute aanraders voor geoefende lopers? “Ik loop zelf heel graag met armstukken. Het geeft mij een beter gevoel aan mijn armen. Het is ten eerste al handig bij het wachten op het startschot van een wedstrijd. Vaak sta je stil in een t-shirt met korte of zelfs zonder mouwen, en je wilt echt niet met een koud gevoel beginnen lopen. Krijg je het te warm? Dan kan je je armstukken makkelijk omlaag schuiven of zelfs uitdoen. Ik merk ook dat ik mijn beste tijden steeds met armstukken loop, omdat het ook compressief werkt. Je spieren voelen steviger aan, en als je bepaalde snelheden of tijden najaagt, loop je ook niet enkel en alleen met je benen.”

Loopriem en zonnebescherming

Loopriem en zonnebescherming

“Voor de meeste lopers is een goede loopriem ook zeer handig. Makkelijk, omdat je zo altijd gelletjes en wat om te drinken bij de hand hebt. Wie echter vaak wedstrijden loopt, wordt onderweg ook wel voldoende geholpen om de bevoorradingsposten. Tijdens mijn marathons loop ik dus eigenlijk nooit met een riem of gordel.” Tijdens warme dagen, als de zon zijn werk doet, is het ook belangrijk voor een loper om zichzelf te beschermen tegen de uv-stralen. “Ik hou het meestal gewoon bij zonnecrème. Een petje draag ik meestal niet op zonnige dagen, tenzij het niet anders kan. Ik liep bijvoorbeeld een halve marathon in Griekenland, en daar was de pet wel welkom. Het is een makkelijk accessoire om nat te maken, of eventueel wat ijs aan toe te voegen. Hierdoor hou je letterlijk het hoofd koel. Ook een zonnebril is mogelijk, maar mijn ervaringen leren me dat de glazen toch vaak beslaan omdat je aan het zweten bent.”

Tot slot vroegen we Amaury nog naar de laatste nieuwe snufjes in de loopwereld. “Er bestaan tegenwoordig vermogensmeters die je aan de voet bevestigt. Hiermee kan je gericht trainen op vermogen, zoals het ook reeds ingeburgerd is bij de wielrenners. Belangrijk, want zo heb je een veel beter zicht op de efficiëntie van je trainingen. Want ook bij lopers mag je de impact van de wind niet onderschatten. Bovendien krijg je op basis van deze trainingen ook voorspellingen van je vorm en de tijden die je kan of gaat lopen. Het is niet goedkoop, maar voor lopers die echt gericht willen trainen, zal het zijn waarde wel bewijzen.”

Elke loper is anders en legt zijn eigen accenten, maar met de tips van Amaury kan je gerust aan de slag gaan om jouw prestaties op te drijven. Pin je niet vast op de hartslagmeting aan de pols en loop niet met te dikke sportsokken. Een petje en/of zonnecrème op warme dagen? Jij kiest het zelf. Test bepaalde zaken uit voor jezelf en doe vooral waar je jezelf als loper goed bij voelt. Want het goede gevoel hebben, dat is nog steeds het allerbelangrijkste!

Amaury Paquet

Amaury Paquet

Marathonloper en monitor van Kiprun-producten

Amaury Paquet won driemaal de 20 km van Brussel. Zijn persoonlijke record op de marathon staat momenteel op 2u08’44” (Valencia, 2023).

Dit zou je ook kunnen interesseren:

20 km de Bruxelles : les conseils du dernier vainqueur

20 km van Brussel: tips van Amaury Paquet

Amaury Paquet, drievoudig winnaar van de 20 km van Brussel in 2021, 2022 én 2023, geeft je zijn tips voor de aankomende editie. Hoe bereid je je voor? Waar moet je op letten op de wedstrijddag? Hoe recupereren? Plaats jezelf in de schoenen van onze kampioen.

Wat doe je tijdens de laatste uren voor een loopwedstrijd?

Wat doe je tijdens de laatste uren voor een loopwedstrijd?

Wat moet je doen tijdens de laatste uren voor een loopwedstrijd? Marathonloper Amaury Paquet deelt je zijn beste pre-race ervaringen.

Mission 20808 : le rêve olympique d'Amaury Paquet

Mission 2:08:08: de olympische droom van Amaury Paquet

Amaury Paquet moet zijn beste tijd op de marathon met 36 seconden verbeteren om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs.