damesvoetbal

4 Clichés over het damesvoetbal

Als mensen over het damesvoetbal praten, wordt er kwistig met clichés gestrooid. Lichamelijk niet sterk genoeg, de keepster staat er voor spek en bonen bij... Ben jij dit soort wijdverbreide ideeën ook al tegengekomen? Wij bespreken - en ontkrachten! - 4 clichés over het damesvoetbal.

damesvoetbal kipsta

Cliché 1: damesvoetbal is minder spectaculair

Je hoort het maar al te vaak: damesvoetbal zou minder spectaculair zijn dan herenvoetbal. Je vraagt je toch af of mensen die dat zeggen ooit een wedstrijd uit de eerste klasse van het damesvoetbal gezien hebben. Er vallen doorgaans heel wat doelen in de elitewedstrijden, en die zijn vaak bijzonder spectaculair.

Stéphanie Roche, die in 2014 de tweede plaats bereikte in de Prix Puskas (voor het mooiste doelpunt van het seizoen), kan hierover meepraten. Met haar gecontroleerde aaneenschakeling van bewegingen waarbij ze de bal met haar rechterhak aanpakte, lobte, en hem in de bovenhoek schoot, liet zij dat jaar een zekere Zlatan Ibrahimovic achter zich.

damesvoetbal

Cliché 2: voetbalsters zijn lichamelijk niet zo sterk

Als we de vooroordelen mogen geloven, is het damesvoetbal veel minder fysiek dan het herenvoetbal. Ik heb zelf in de eerste divisie bij het damesvoetbal gespeeld, en ik kan je zeggen dat heren niet het alleenrecht hebben op schouderduwen, felle luchtduellen en verwoestende tackles.

Moet ik het bewijzen? Volgens de statistieken van de FIFA hebben voetbalsters tijdens het wereldkampioenschap van 2015 gemiddeld 10,2 km per wedstrijd afgelegd, slechts 1 km minder dan hun mannelijke tegenhangers.

damesvoetbal

Cliché 3: de keepsters zijn echte zeven!

De meeste kritiek komt zonder twijfel op de keepsters. Binnen het damesvoetbal gaan er stemmen op die dit wijten aan de grootte van de doelen. Zo kwam de trainer van het damesteam van Chelsea enkele dagen geleden, na afloop van de finale van de Champions League die door Olympique Lyon werd gewonnen, met een oproep om de doelen kleiner te maken.

Buiten de grootte van de doelen worden vaak ook de technische kwaliteiten van de keepsters in twijfel getrokken. Zo laaide na het wereldkampioenschap van 2015, waarbij Sarah Bouhaddi (drie keer verkozen tot beste keepster van het jaar en keepster bij het Frans nationale team) in een wedstrijd tegen Colombia een vrije trap doorliet, het debat over het gemiddelde niveau van deze doelvrouwen weer hoog op.

Om eerlijk te zijn is het damesvoetbal nog in volle ontwikkeling en zijn de eerste trainingsinspanningen vooral gericht geweest op de speelsters op het veld; de keepsters waren niet de eerste prioriteit. Maar de zaken staan nu anders, er is een echte evolutie bezig.

Cliché 4: wedstrijden in het damesvoetbal? wie kijkt daar nu naar!

Tot slot vragen veel mensen zich af of het damesvoetbal wel mensen trekt, op de televisie of in het stadion.

De televisie-uitzending van de finale van het WK 2015 tussen de VS en Japan trok meer dan 26 miljoen kijkers in de Verenigde Staten, en meer dan 60 miljoen wereldwijd. En wat dacht je van de twee openingswedstrijden van Frankrijk in het WK, die elk bijna 10 miljoen supporters naar het scherm lokten?

Leve het damesvoetbal!