4 ideeën voor een sportief weekend in België

4 Ideeën voor een sportief weekend in belgië

Zegt een 'staycation' jou iets? Op reis of op vakantie gaan zonder veel kilometers te rijden, dat noemen we een 'staycation'. De bedoeling is om vlakbij huis te genieten van wat de natuur te bieden heeft. Je verkent de omgeving en ontdekt onbekende plekken en onontgonnen hoekjes. We geven je graag enkele tips voor een kort sportief verblijf, gedurende een dag of een weekend, zonder dat je België hoeft te verlaten.

Frisse lucht scheppen aan de belgische kust

De Belgische kust telt ongeveer 65 km kustlijn die je met het gezin kan ontdekken. Een dagje of een weekend aan het strand is de ideale gelegenheid om de voetjes in het zand of in het water te zetten. Of beide. Zo kan je de verschillende activiteiten die de Belgische kust biedt (opnieuw) uitproberen.

Voor wie graag de voetjes droog houdt, raden we de strandsporten aan. Kies voor een partijtje beachvolley, een klassieker die we niet meer hoeven voor te stellen. Of ga voor het iets originelere beachtennis. Maar wat is beachtennis? Tennis in het zand! En je kan het met het hele gezin beoefenen.

Voor de liefhebbers van watersporten is de kust de ideale plek. Onnodig om te zeggen waarom. Goed nieuws: er zijn veel windrijke plekken om spannende glijsporten te ontdekken, zoals windsurfen of zeilen.

En voor wie van wandelen houdt, heeft de Belgische kust tal van wandelpaden in petto! Het kustpad hoeven we niet meer voor te stellen. Het is een van de vele Belgische GR-paden: een wandeling van 60 km van De Panne naar De Haan waarbij je de verscheidenheid van de Belgische kustlijn ontdekt. Het staat je natuurlijk vrij om slechts een deel ervan te doen en regelmatig te stoppen om van het strand te genieten.

Voor een wandeling in het groen en weg van de drukte, kan je bij de toeristische dienst informeren naar de rustige plekjes aan de kust.

4 ideeën voor een sportief weekend in België

Watersporten op de belgische rivieren

We blijven met de voetjes in het water, maar in het binnenland dit keer. Wist je dit? België telt drie rivieren: de IJzer, de Schelde en de Maas. Niet slecht voor zo'n klein landje. Zeker niet als je watersporten wil uitproberen.

De afdaling van de Lesse met kajak of kano is een klassieker die we niet meer hoeven voor te stellen. Maar er zijn ook andere plaatsen om met het gezin op avontuur te gaan. Voor een leuke kajaktocht kan je niet alleen terecht op de Lesse, maar ook op de Amblève, de Ourthe, de Semois of de Viroin. De pracht van de Belgische Ardennen krijg je erbovenop. En dat is alleen nog maar voor Wallonië! In Vlaanderen kan je kajakken in de omgeving rond Brussel. Je vindt er ook spots om te windsurfen.

En om afwisseling te brengen tijdens je sportieve weekend nodigen we je uit om stand up paddle uit te proberen op de Damse Vaart, niet ver van Brugge, of op de Durme in Lokeren. Andere spots ontdek je hier.

4 ideeën voor een sportief weekend in België

Kilometers wandelen in het belgische binnenland

We hadden het eerder al over de wandeltocht langs de kustlijn. Nu, wandelen kan je in België overal. Er is voor elk wat wils: gaande van een rustige wandeling tot een sportieve trekking.

Om te beginnen een kleine opwarming met een wandeling in de vrije natuur. Ben je al vertrouwd met de weldaden van het woud? Een wandeling in een woud kan bijvoorbeeld je stress verminderen. Probeer het een keer, en kom tot rust. Graag, maar waar? Er zijn genoeg wouden in België. Op een steenworp van de hoofdstad ligt het Zoniënwoud en in de provincie Luxemburg laten we je kennismaken met het domaniaal woud 'Grand Bois'. Of maak eens een wandeling in het nationaal park Hoge Kempen in Limburg. Al onze suggesties vind je hier.

Voldoende opgewarmd? En als we nu eens vertrokken voor een iets sportievere wandeling. Klaar voor een trail van enkele uren? We trommelen het hele gezin op en we zijn weg! We stellen je twee trails voor, met een behoorlijk hoogteverschil. Trouwens, we spreken over 'routes' om de wandelpaden te definiëren. En om de moeilijkheidsgraad aan te duiden, krijgen ze een kleur: van groen tot zwart. De kortste: de groene route van Stavelot. Op het programma: 9,8 km met 270 positieve hoogtemeters. De sportiefste en steilste: de zwarte route van Stavelot. In totaal 40 km en 1240 positieve hoogtemeters. Andere routes ontdek je hier.

Kamperen of bivakkeren in de belgische natuur

Om de reis compleet te maken, brengen we het weekend weg van huis door. En we gaan kamperen of bivakkeren, iets wat overal in België kan. Eenmaal geïnstalleerd, kan je met het gezin de omgeving verkennen en alle reeds genoemde activiteiten ontdekken. Het avontuur wacht: kajakken, wandeltochten, boogschieten, beachtennis, en nog zo veel meer!

Voor alle duidelijkheid: wildkamperen of bivakkeren is verboden in België, zelfs voor één nacht. Dus, voordat je met de tent op avontuur vertrekt, win je best wat informatie in om je verblijf voor te bereiden.

Om een geschikte camping te vinden, raden we aan een bezoekje te brengen aan www.camping.info/nl. Je vindt er trouwens campings in heel Europa. Ideaal als je onze buurlanden wil bezoeken! Onze tip: kies een camping in de buurt van water, bijvoorbeeld een meer. Als het warm is, kan het leuk zijn om een keertje te zwemmen of een watersport uit te proberen.

En de natuurliefhebbers nodigen we uit om een bivak te proberen, iets wat perfect mogelijk is met het gezin. Wat het verschil is met kamperen? Op bivakplaatsen is er geen sanitair of andere voorzieningen. Je bent er alleen met de natuur (en vaak ook met andere bivakliefhebbers). Om een ​​bivakplaats te vinden waar je in een tent of onder de sterren kan overnachten, raden we je aan contact op te nemen met het gemeentehuis of de toeristische dienst van de gemeente die je interesseert. Want vaak houden bivakkers hun lievelingsplekjes liever geheim ..!


Nu is het aan jou om voor het hele gezin een sportief weekend te organiseren. Met onze kleine tips kan je een niet-alledaags moment plannen dat iedereen leuk vindt! Aarzel ook niet om ons jouw ideeën en suggesties te laten kennen.