dans jongens

Dansen: iets voor meisjes?

Wij weten het antwoord. Sterker nog, we zouden de vraag liever niet hoeven stellen, want het antwoord ligt zo voor de hand. Ongetwijfeld geldt voor jou hetzelfde, maar misschien dat er toch nog een paar sceptici rondlopen. Dat komt goed uit: voor hen lijsten we 5 argumenten op om ze ervan te overtuigen dat dansen toch ook echt iets voor jongens is. Dit geldt natuurlijk voor elke dansstijl: het is echt niet zo dat ballet enkel iets is voor meisjes en hiphop iets voor jongens. We zijn vertrokken met onze vragenronde, en als jij hier al van overtuigd bent, geef de boodschap dan zeker door aan al de sceptici in je omgeving ;-)

danse

Dansen, dat is een sport

Mensen willen hier nog wel eens over debatteren, maar voor ons is er geen twijfel mogelijk: dansen is een sport, met de bijbehorende lichamelijke en psychische voordelen. Dat was niet de vraag, maar we willen het toch nog eens benadrukken: dansen is goed voor je kind.

In de eerste plaats is het goed voor de motorische ontwikkeling: hij werkt onder andere aan zijn bewegingscoördinatie en het bewegen door een ruimte. Dansen is ook goed voor de lenigheid en de flexibiliteit. En net als andere sporten versterkt dansen je skelet en vergroot het je uithoudingsvermogen. Goed om te weten: de allerkleinsten kunnen vanaf 4 jaar beginnen dansen, in sommige scholen zelfs al eerder. 

Op mentaal vlak draagt het bij aan het zelfvertrouwen van je kind, omdat hij zich bewuster wordt in zijn lichaam en het expressief leert gebruiken. 

Dat zijn allemaal voordelen waar jongens natuurlijk ook iets uit kunnen halen! Ook je kleine jongen kan zijn lenigheid en evenwicht ontwikkelen; er is geen enkele reden waarom dat niet zou lukken!

dansen heren

Er is voor ieder wat wils

We gaan hier niet alle stijlen opnoemen, die lijst zou echt te lang worden. Er zijn ontelbaar veel stijlen, en er komen ook steeds meer dansscholen. Enkele van de meest bekende: preballet en ballet, hiphop en de verschillende varianten, moderne dans, modern jazz. Dan heb je nog bijvoorbeeld capoeira of ragga-dancehall, die eerder gebaseerd zijn op Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse ritmes, of zelfs traditioneel Belgisch volksdansen. Keuze te over voor je kind.

Het is natuurlijk niet zo dat jongens zich maar mogen beperken tot één stijl, ook al wordt dat vaak nog wel zo gezien. Jongens komen vaak niet verder dan street dance; we steken ze in het hokje van de breakdance, en laten kleine meisjes op demi-pointes tippelen. Want ballet, dat is toch niets voor jongens, dat is al maillots en tutu's wat de klok slaat, dat is iets voor meisjes. Dat is dus absoluut niet waar, en als jouw kleine jongen droomt van balletopera's, trek hem dan een mooie legging aan. En een tutu, als hij dat graag wilt!

Onthoud: de meeste dansscholen geven gemengde lessen, enkel in de professionele opleidingen worden jongens en meisjes van elkaar gescheiden. Buiten enkele maatschappelijke conventies weerhoudt dus niets je ervan om je kleine jongen in te schrijven voor lessen modern jazz of preballet. Als hij graag hiphop wil dansen, is dat natuurlijk ook zijn goed recht. En dat geldt ook voor je kleine meid ;-)

Dans is een gemengde discipline

Dansen is doorgaans geen individuele sport. Je kunt er je emoties en persoonlijkheid in kwijt, maar dansen doe je in groep, soms zelfs met z'n tweeën. Er is plek voor iedereen, meisjes en jongens, ook al is je kind zich voor zijn zes jaar nog niet echt bewust van zijn rol in de groep en besteedt hij nog niet direct aandacht aan de anderen. Nu snap je ook waarom peutervoorstellingen zo'n allegaartje zijn, waar het lijkt alsof je kleine denkt dat hij alleen op het podium staat.

We gaan hier geen uitgebreide uiteenzetting geven over de geschiedenis van de dans, maar weet dat het altijd al een gemengde discipline is geweest, en in bepaalde eeuwen en culturen zelfs exclusief voor mannen was! In ballet, bijvoorbeeld, zijn er bepaalde passen die enkel door mannen worden gedanst, en zo zijn er nog heel veel voorbeelden te bedenken.

Een laatste niet onbelangrijk detail: dans is een van de weinige gemengde sporten. Dat maakt het allemaal toch wel heel moeilijk om te geloven dat dansen iets voor meisjes is.

Andere jongetjes hebben het je voorgedaan

In de eerste plaats is er Billy Elliot. Ja, klopt, dat is een fictief personage, maar dat telt! In elk geval voor de representatie en het positieve beeld dat dat meegeeft aan kleine jongens en meisjes, want we vertellen ze waarschijnlijk niet vaak genoeg dat ze mogen doen wat ze maar willen.

Ook naast het scherm vinden kleine jongens in het echte leven hun rolmodellen: mannen die zich soms hebben moeten afzetten van de clichés om hun dromen waar te maken. Dat is zeker het geval voor balletdansers, want nog te vaak associëren wij de elegantie en lenigheid van een balletdanser met vrouwelijkheid. Bovendien zijn de meeste beroemde choreografen mannen; niet dat we dat iets goeds vinden, maar dat is weer een andere discussie.

dans jongens

Er bestaat niet zoiets als een meisjessport. of een jongenssport.

Zo, alsof het vanzelf spreekt. Hier hadden we ook mee kunnen beginnen, dan hadden we de hele discussie kunnen voorkomen. Voor ons is er dus geen sprake van een discussie, net zoals er geen sprake is van meisjes- of jongenssporten. Er zijn geen grenzen!

En als je kleine jongen zin heeft om te gaan dansen, of aan synchroonzwemmen te doen, moedig hem dan aan. Hetzelfde voor je kleine meid die haar oog heeft laten vallen op rugby of voetbal. Volwassenen zijn er min of meer van overtuigd: er zouden geen grenzen mogen zijn. Het belangrijke is nu dus om die boodschap over te brengen op wie het horen moet: onze kinderen. Dat is nodig om een verandering in gang te zetten.