De verschillende vormen van oriëntatiesport

De verschillende vormen van oriëntatiesport

Had je al gehoord van oriëntatiewedstrijden onder water of door middel van radiogolven? Ontdek de vele varianten binnen de oriëntatiesport, van de meest populaire tot de origineelste. Je zal verrast zijn!

Als we oriëntatiesport zeggen, is de kans groot dat je denkt aan lopen in het bos, met kaart en kompas in de hand. Maar wanneer je aan oriëntatiesporters en -sportsters vraagt op welke manier ze van post naar post gaan, krijg je verrassende antwoorden!  

Het aanbod is heel wat gevarieerder dan alleen hardloop- of fietswedstrijden, en biedt voor ieder wat wils, in diverse omgevingen en met zelfs ronduit originele vormen zoals een oriëntatiewedstrijd onder water. Maak kennis met de vele varianten binnen de oriëntatiesport.  

De verschillende vormen van oriëntatiesport

De grote klassiekers binnen de oriëntatiesport

We beginnen met de meest klassieke versie, want de kans is groot dat je op die manier kennismaakt met oriëntatiesport.

 

Voetoriëntatie is de manier waarop de sport in de 19e eeuw is ontstaan. En zoals de naam al zegt, loop je te voet van de ene zoekpost naar de volgende met behulp van een kaart en een kompas om je te oriënteren. Dat klinkt allemaal heel voor de hand liggend. Maar omwille van sommige varianten, wilden we toch liever meteen duidelijk zijn.

Want de manier om je te verplaatsen mag dan wel klassiek zijn, het terrein kan enorm verschillen: bos, heide, bergen, maar ook in een stad. Er zijn trouwens ook oriëntatielopen binnen, in een sporthal bijvoorbeeld. Wat het terrein ook is, het principe blijft hetzelfde: een post vinden en je met succes kunnen oriënteren.

 

Eenmountainbike oriëntatie, vaak afgekort tot MTB-O, doe je natuurlijk normaal gesproken buiten de stad. Maar als je oriëntatie graag wil combineren met asfalt, kan je ook aan MTB-O doen in een stadsomgeving, in zogenaamde sprintwedstrijden.

Bij mountainbike oriëntatie geniet je niet alleen van het landschap en de sfeer, maar het mountainbiken zelf is ook behoorlijk pittig en sportief. Naast een kaart, kompas en (uiteraard) een mountainbike, heb je ook een kaarthouder nodig, zodat je altijd minstens één hand op je stuur kan houden!

 

Tot slot is er raid oriëntatie. Ook hiervoor verplaats je je nog steeds te voet, maar je neemt toch iets meer uitrusting mee. Zoals? Een tweepersoonstentje, kooktoestel, slaapzak… Inderdaad, bij raid oriëntatie loopt de wedstrijd over twee dagen. Je legt de omloop af per twee en zorgt al die tijd volledig zelf voor je eten, drinken enz. Krijg je nu al zin in dit avontuur?

Ontdek de vorm die bij jou past!

Als je hart meer bij andere sporten dan hardlopen ligt of je minder sportief bent aangelegd, hebben we goed nieuws voor je: oriëntatiesporten kan je doen op elk niveau en in elke omgeving.

De verschillende vormen van oriëntatiesport

Oriëntatiesporten op ieders maat...

Hardlopen is niet zo jouw ding, en mooie nieuwe plekjes ontdekken vind je veel belangrijker dan keiharde competitie? Dan is een oriëntatiewandeling echt iets voor jou. Hier leg je de oriëntatie-omloop af op je eigen tempo, tijdens een wandeling. Snelheid speelt dus geen rol, je wandelt lekker rustig door de natuur: eens je alle zoekposten hebt gevonden en de hele route hebt afgelegd, laat je gewoon de organisatoren weten dat je de oriëntatiewandeling met succes hebt voltooid. Een leuke manier om te blijven oriëntatielopen op elke leeftijd, met een activiteit die ongeveer even intensief is als wandelen.

 

Een ander voorbeeld: het idee van een oriëntatiewedstrijd in een team van twee spreekt je wel aan, maar je partner is een groot paardenliefhebber. Geen probleem, want er zijn ook oriëntatiewedstrijden voor ruiters! Hier is het niet de snelheid die telt, maar de regelmaat: doel is om je zo goed mogelijk te houden aan de snelheden die worden opgelegd door de organisatoren en worden veranderd in de loop van de wedstrijd.

 

Op zoek naar een nog andere vorm van oriëntatiesport? Wat dacht je van een precisie oriëntatiewedstrijd? In dit soort wedstrijd loop je over goed begaanbare en gemakkelijk toegankelijke wegen. De uitdaging bestaat erin dat je bij elke post het juiste controlepunt moet vinden tussen een cluster aan punten. Hoe? Door heel nauwkeurig je kaart en kompas te lezen natuurlijk! Een vorm die dus werkelijk om precisie draait en voor iedereen geschikt is, ook voor personen met een beperkte mobiliteit.

… en voor elke omgeving

Voel jij je helemaal in je element op wild water? Dan moet je beslist kano-kajak-O proberen! Alleen of met twee peddel je op het snelstromende water van een rivier of langs de kust, op zoek naar posten die verstopt zitten in kreken, baaien of op eilandjes. Dit soort wedstrijden bestaat in verschillende vormen, bijvoorbeeld tegen de klok of met een gezamenlijk vertrek, maar altijd draait het om goed nadenken en je oriënteren.

 

Word jij pas echt helemaal gelukkig van het knisperende geluid van sneeuw onder je ski's? Ga dan maar al op zoek naar je langlaufski's! Recht uit (hoe kan het ook anders) Scandinavië, is er ski-oriëntatie of ski-O , omlopen die je aflegt met een speciale kaarthouder voor op de borst (omdat je natuurlijk je stokken moet vasthouden!) en waarbij je het beste traject zoekt in een dicht netwerk van pistes, wegen en paden.

Als je na het lezen van dit artikel gewoon alles wil uitproberen, kan je deelnemen aan multisport-oriëntatiewedstrijden! In een team van 2 tot 5 raiders combineer je sportieve uitdagingen, die kunnen bestaan uit snelheidswedstrijden (hardlopen, MTB, kano-kajak), behendigheidsproeven (boogschieten..) of bijvoorbeeld canyoning, en dat alles op een oriëntatie-omloop! Multisport-oriëntatiewedstrijden zijn er in verschillende vormen, met verschillende duur en verschillende oriëntatiehulpmiddelen, zodat je beslist een vorm vindt die je bevalt!

De verschillende vormen van oriëntatiesport

Onder water of via de radio, de origineelste vormen van oriëntatiesport

We eindigen ons artikel met nog een paar heel originele oriëntatiewedstrijden. De omgeving of het gebruikte oriënteringsmateriaal kan inderdaad nog ongewoner!  

Je zoektocht naar sportieve sensaties brengt je ver van de vaste grond en zelfs onder water? Dan zal je onderwater oriëntatie leuk vinden! De uitdaging is om je onder water te oriënteren en tijden en afstanden te schatten met heel weinig visuele herkenningstekens. Hiervoor moet je natuurlijk alle duiktechnieken goed beheersen zodat je je correct kan verplaatsen.  

Je vindt het heerlijk om je weg te zoeken in een bos maar visuele herkenningstekens zijn niet je sterkste punt? Verander van tactiek en probeer radiopeiling oriëntatie! Die vorm van oriëntatiesport wordt ook wel eens vossenjacht genoemd (het blijft een mysterie waar die naam vandaan komt) en bestaat erin dat de zoekposten geen visuele herkenningstekens zijn maar radiozenders. Op je kaart staan dus alleen de start en aankomst van de wedstrijd aangegeven. Naast je kompas gebruik je een radio-ontvanger en een antenne om het signaal van de radiozenders op te vangen, en dat alles binnen een vooraf bepaalde tijd! 

De verschillende vormen van oriëntatiesport

Merwen

Redacteur team decathlon

BEZETEN VAN PLAYGROUNDS, DOL OP GYMZALEN, NIET WEG TE SLAAN UIT ZWEMBADEN EN GROOT LIEFHEBBER VAN SPORT IN HET ALGEMEEN.