De grote klassiekers binnen de oriëntatiesport
We beginnen met de meest klassieke versie, want de kans is groot dat je op die manier kennismaakt met oriëntatiesport.
Voetoriëntatie is de manier waarop de sport in de 19e eeuw is ontstaan. En zoals de naam al zegt, loop je te voet van de ene zoekpost naar de volgende met behulp van een kaart en een kompas om je te oriënteren. Dat klinkt allemaal heel voor de hand liggend. Maar omwille van sommige varianten, wilden we toch liever meteen duidelijk zijn.
Want de manier om je te verplaatsen mag dan wel klassiek zijn, het terrein kan enorm verschillen: bos, heide, bergen, maar ook in een stad. Er zijn trouwens ook oriëntatielopen binnen, in een sporthal bijvoorbeeld. Wat het terrein ook is, het principe blijft hetzelfde: een post vinden en je met succes kunnen oriënteren.
Eenmountainbike oriëntatie, vaak afgekort tot MTB-O, doe je natuurlijk normaal gesproken buiten de stad. Maar als je oriëntatie graag wil combineren met asfalt, kan je ook aan MTB-O doen in een stadsomgeving, in zogenaamde sprintwedstrijden.
Bij mountainbike oriëntatie geniet je niet alleen van het landschap en de sfeer, maar het mountainbiken zelf is ook behoorlijk pittig en sportief. Naast een kaart, kompas en (uiteraard) een mountainbike, heb je ook een kaarthouder nodig, zodat je altijd minstens één hand op je stuur kan houden!
Tot slot is er raid oriëntatie. Ook hiervoor verplaats je je nog steeds te voet, maar je neemt toch iets meer uitrusting mee. Zoals? Een tweepersoonstentje, kooktoestel, slaapzak… Inderdaad, bij raid oriëntatie loopt de wedstrijd over twee dagen. Je legt de omloop af per twee en zorgt al die tijd volledig zelf voor je eten, drinken enz. Krijg je nu al zin in dit avontuur?