Voordelen oriëntatielopen

De voordelen van oriëntatielopen

De benen losgooien en tegelijk je hersens fit houden, spreekt dat je wel aan? Ontdek de voordelen van oriëntatielopen voor je lichaam en geest.

Van oriëntatielopen hoor je vaak dat het een sport is waarbij je zowel je hoofd als je benen gebruikt. We wilden wel eens weten wat daarvan klopt en bespraken de voordelen van oriëntatielopen met Maxime, Leader Communication bij Geonaute en al 10 jaar fervent oriëntatieloper. Ontdek dus alle lichamelijke, verstandelijke en sociale voordelen van deze sport, die meer voor je doet dan je richtingsgevoel verbeteren!

Voordelen oriëntatielopen

Met oriëntatielopen verbeter je je conditie aan je eigen tempo!

Als we het zullen hebben over de voordelen van oriëntatielopen, willen we beginnen met een logisch startpunt (dat komt goed uit voor deze sport): oriëntatielopen is goed voor je lichaam.

Dat zal je wellicht niet verrassen, maar het interessante is dat je de vorm kan kiezen die jou het meeste ligt:

 

“Wanneer het over oriëntatiewedstrijden gaat, denken de meeste mensen aan voetoriëntatie, want dat is de vorm die momenteel het meest wordt beoefend. Maar er zijn ook heel wat andere vormen: met de mountainbike, op ski's, in een kajak, te paard…”

 

Je kan ook altijd starten op jouw tempo en niveau, bijvoorbeeld met een oriëntatiewandeling of meteen een oriëntatie raid als het wat pittiger mag. Heel wat competities bieden trouwens wedstrijden speciaal voor beginners.

 

En wat doet het nu voor je fysiek? De intensiteit varieert naargelang je niveau en de vorm van oriëntatiesport, maar alle wedstrijden hebben ook gemeenschappelijke punten: je uithoudingsvermogen vergroot, je hart en longen worden sterker en je ontwikkelt spieren. En omdat je de sport buiten beoefent in diverse omgevingen (de stad, het bos, het platteland…), verbetert ook je proprioceptie fors!

 

Voordelen oriëntatielopen

Hardlopen om beter na te denken en nadenken om beter te hardlopen!

Uiteraard is het bij oriëntatielopen heel belangrijk dat je je hoofd erbij houdt. Bij het oriënteren met kaart en kompas gebruik je je denk-, deductie- en redeneervermogen en vooral… je richtingsgevoel. Ook dat ligt heel erg voor de hand…

 

“Voordien had ik nog nooit aan hardlopen gedaan, maar oriëntatielopen voegde daar een extra dimensie aan toe. Je hoofd gebruiken tijdens het hardlopen, dat vind ik geweldig. Naast het contact met de natuur, zit er ook een echte uitdaging in: je moet voortdurend breinbrekers oplossen, beslissen welk traject je zal kiezen om zo weinig mogelijk tijd te verliezen van de ene zoekpost naar de volgende. De kortste weg is niet noodzakelijk de snelste, soms moet je een omweg maken om een stuk met dichte begroeiing, een hoogteverschil, een beekje enz. te vermijden.”

 

Bovendien is oriëntatielopen ook een manier om heel wat afstand af te leggen zonder dat je het beseft. Anders dan bij hardlopen waar je soms het gevoel hebt dat er geen eind komt aan de kilometers, vergeet je tijdens een oriëntatieloop gewoon dat je aan het lopen bent, dankzij de variaties in de omloop en het denkelement!

 

“Hoewel een oriëntatieloper voortdurend tegen de klok rent, kan je door het spelelement van een oriëntatieloop alle besef van tijd verliezen. Beginners zijn vaak zelfs verrast wanneer ze achteraf horen hoeveel kilometers ze hebben afgelegd op een omloop, dikwijls veel meer dan ze dachten. Oriëntatielopen is dus een goede manier om te beginnen met sport “zonder dat het aanvoelt als sporten”.”

Voordelen oriëntatielopen

Ontmoet mensen uit alle windstreken!

Oriëntatielopen is niet alleen goed voor je verstandelijke vaardigheden. Leren hoe je omgaat met kaart en kompas en in staat zijn om alleen je weg te vinden, geven je zelfvertrouwen een flinke boost. De opwinding en het enthousiasme wanneer je een post gevonden hebt, zijn dingen die je voortstuwen tijdens een wedstrijd.

 

Op het vlak van welzijn is oriëntatielopen een prima manier om mensen te ontmoeten en een sociaal evenement:

 

“Het is een ideale activiteit om in clubverband of met vrienden te doen, voor een weekendje of een week écht ontspannen. Dikwijls doe je trouwens vanzelf een digitale detox omdat je op plaatsen terechtkomt waar je geen streepje bereik hebt. Het brengt je dichter bij de natuur en bij de mensen om je heen, en je beleeft samen fijne momenten. Vooral omdat vaak verschillende generaties deelnemen, in mijn club zitten bijvoorbeeld zowel kinderen van 7 als 80-plussers. Ideaal om te herbronnen en de batterijen weer op te laden.”

adviezen-bérangère-probeerde-een-oriëntatieloop-uit

Berangere probeerde een oriëntatieloop uit

Associeer jij oriëntatielopen vooral met vreselijke herinneringen uit je schooltijd waarbij je voortdurend werd geëvalueerd? Bérangère ook. Maar ze besliste om het een paar jaar later toch weer eens te proberen, speciaal voor jullie, om uit te testen of oriëntatielopen nu werkelijk zo fantastisch is. 

Voordelen oriëntatielopen

Ontwikkel heel wat meer dan je richtingsgevoel!

Natuurlijk verbetert je richtingsgevoel ongelooflijk naarmate je meer wedstrijden en trainingen doet, maar in feite stimuleer je al je zintuigen! Bijvoorbeeld je gezichtsvermogen om je te oriënteren en posten te zoeken of je reukzin wanneer je de verschillende geuren van het bos en de natuur waarneemt onderweg, of je tastzin door de steeds andere omgevingen waar de wedstrijden plaatsvinden. Steeds meer clubs bieden overigens ook oriëntatielopen in een stadsomgeving aan.

Oriëntatielopen is dus de vreugde van het ontdekken:

 

“Dat is het fantastische eraan, je kan gemakkelijk reizen en nieuwe plekjes ontdekken! En zelfs als je werkt met een kaart die je al kent, kom je toch geen twee keer op dezelfde plaats, want de natuur verandert, en ook de omlopen zijn telkens weer anders.”

Voordelen oriëntatielopen

Ontdek heel wat meer dan kaarten en posten!

Een van de grote voordelen van oriëntatielopen is het reizen. Als je graag geniet van het landschap voor, tijdens en na de wedstrijden, is oriëntatielopen een echte uitnodiging om te reizen en te ontdekken :

 

“Er ging een wereld voor me open toen ik begon met oriëntatielopen, nu al meer dan tien jaar geleden. Ik heb prachtige reizen gemaakt en ben op de mooiste plaatsen geweest. Zowel in eigen land, in heel wat mooie bossen en dorpjes, maar ook in het buitenland tijdens oriëntatie-evenementen die meestal in de zomer worden georganiseerd, gedurende een week of een lang weekend. Zo had ik het geluk te mogen hardlopen op het eiland Krk in Kroatië, in de uitgestrekte Sloveense bossen, tussen de kanalen van het Italiaanse Venetië en ik zocht zelfs mijn weg door moerassen en rotsige valleien in Zweden, het mekka voor elke oriëntatieloper.”

~ 

Reizen om een sport te beoefenen waarbij je je brein gebruikt en tegelijk de mooiste plekjes ontdekt ... dat doet toch dromen, niet?

Niets beters dan oriëntatielopen om je neuronen te stimuleren tijdens het hardlopen, je adressenboekje en reisdagboeken te vullen en tegelijk je conditie te verbeteren! Wat zijn voor jou de voordelen van deze sport? Deel je tips en ervaringen met ons !

 

 

Deze tips kunnen je ook interesseren: 

Oriëntatieloop

We hebben oriëntatielopen uitgetest

Oriëntatie. Lopen. Die twee woorden zijn genoeg om me specifieke herinneringen weer haarscherp voor de geest te halen. Was dat niet die activiteit waarbij je urenlang door het bos moest sjokken op zoek naar posten die op de meest onmogelijke plekken waren vastgemaakt? Ja, dat klopt. Dan heb ik meteen een andere vraag: waarom in hemelsnaam zou ik nu vrijwillig deelnemen aan een activiteit waar ik tijdens mijn schooltijd uit alle macht aan probeerde te ontsnappen?

several people share race with compass

Hoe kies je een kompas om je te oriënteren?

Hoe kies je een kompas zonder het noorden kwijt te raken? Ontdek onze tips om een kompas te kiezen voor hiking of oriëntatielopen.

homme_femme_carte_montagne

Zo gebruik je een kompas tijdens een wandeling

Lees onze tips om je te oriënteren en de weg te vinden dankzij een zeer nuttig instrument: het kompas.