advies-de-voordelen-van-rugby

Ontdek alle voordelen van rugby

Wat zijn de voordelen van rugby voor je lichaam en geest? We geven je met plezier uitleg over de 5 belangrijkste voordelen van deze teamsport.

Rugby:  

 

- teamspirit

- steeds beter worden

- jezelf technisch en fysiek uitdagen

- je cardiovasculair systeem ontwikkelen

- je spieren versterken

Individuele en groepsvoordelen

Rugby is de ultieme teamsport waarbij je moet lopen om te scoren, en waarvoor je kracht nodig hebt om om de bal te kunnen vechten (zoals bij line-outs of scrums). Om dat allemaal te kunnen, moeten rugbyspelers steeds beste versie van zichzelf neerzetten tijdens hun wedstrijden.

In rugby moet je zowel kunnen aanvallen als verdedigen. Je moet bovendien heel snel kunnen schakelen tussen die twee. Dat noemen we "een turnover". Alle spelers moeten in beide spelfases hun rol kunnen spelen. Je gaat dus de fysieke uitdaging aan om de bal door te spelen, je verdediging te behouden en de vaardigheden van je teamgenoten te ondersteunen.

Net zoals bij gevechtssporten leer je de fair play te respecteren als je voor een uitdaging of voor je tegenstander komt te staan. De beide teams moeten respect hebben voor elkaar en voor de scheidsrechter. Daar kunnen andere teamsporten soms een voorbeeld aan nemen!

Rugby is een heel intensieve sport, een goede groepsgeest is dan ook van cruciaal belang om goed te spelen. Bij de scrums bijvoorbeeld gaan de spelers aan elkaar hangen om de tegenstander te verschalken en gaan beide teams tegen elkaar duwen om de bal te veroveren.

 child full h 100
advies-de-voordelen-van-rugby

Mentaal sterker worden

Rugby is een wedstrijdsport. Eerst en vooral fysiek, maar ook mentaal. Span je in en overstijg jezelf!

Bij rugby moet je niet alleen voorbij de verdediging zien te geraken. Het is een balsport, maar ook een zeer uitdagende contactsport. Je leert jezelf uitdrukken en voor jezelf opkomen. Je verlegt je grenzen en ontwikkelt zo je vaardigheden. Je krijgt meer zelfvertrouwen en raakt je stress kwijt. Rugby is een creatieve en intense sport waarbij je je helemaal kunt uitleven.

advies-de-voordelen-van-rugby

Fysieke en technische voordelen

Ben je op zoek naar een allround sport? Ga de fysieke en technische uitdaging aan met rugby!

Een van de dingen die rugby speciaal maken is de ovalen bal waarmee gespeeld wordt. Je moet bij rugby heel behendig zijn als je de bal in handen krijgt. Je hebt veel verschillende technische vaardigheden nodig bij de aanval en de verdediging, waardoor je je lichaam, je evenwicht en je behendigheid ontwikkelt.

Het is ook een sport waarbij je je kracht ontwikkelt, vooral als je aanvalt. Bij de aanval werk je aan je sprintvermogen, je explosiviteit en je voetenwerk op een beperkte oppervlakte.

Vaardigheid, techniek, evenwicht, kracht, snelheid: de ideale mix voor een stevige fysieke conditie en techniek.

Een gevarieerde mix van verschillende soorten lichaamsbouw was lang stereotiep voor rugby, maar de sport evolueert mee met de lichamen van de spelers. Vandaag hebben de spelers een atletisch lichaam, kunnen ze hard lopen én heel explosief zijn.

advies-de-voordelen-van-rugby
advies-de-voordelen-van-rugby

Ontwikkel je cardiovasculair systeem dankzij rugby

Bij rugby win je met je hart! En toevallig verbeter je er ook je cardiovasculair systeem mee.

Met dertig spelers op het veld zou je misschien denken dat er weinig plaats over is. Maar bij rugby moet je echt wel lopen. Als je de bal hebt, een aanval inzet, of een mee voor een break gaat, moet je kunnen sprinten en versnellen.

Als je positioneert of terug in positie valt, werk je aan je loopvermogen en uithouding. Er is ook nog meer: voor een fysieke inspanning, vooral tijdens de aanvalsfases, heb je een grote hart-longcapaciteit nodig.

advies-de-voordelen-van-rugby

De voordelen van rugby voor je spieren

Een rugbybal wordt ook wel eens 'de pil' genoemd. Maar van die bal alleen word je natuurlijk niet gezond! Je hele lichaam moet aan de bak: je gebruikt echt al je spieren.

Rugby is een spel waarbij je constant aan het lopen bent, contact maakt en over het gras rolt. Je beenspieren moeten even hard werken bij het versnellen als bij het tackelen of in een ruck. Bij de aanval én bij de verdediging heb je alle spieren in je lichaam nodig: je been-, arm-, schouder- en rugspieren. Ook je core strength wordt aangesproken bij het doorgeven van energie van je boven- naar je onderlichaam en omgekeerd. De snelheid van het spel helpt je je explosiviteit en je spieruithoudingsvermogen ontwikkelen.