Unselected
sport enfant fair play

Fair play papa en mama

Gezonde competitie op het voetbalveld is leuk. Zowel voor de spelertjes zelf als voor de trainer, de scheidsrechter en de supporters. Ouders die zich sportief gedragen waken mee over de fun. Enkele gouden tips.

Unselected

Fair play is sportief sporten en dat lukt alleen samen

Kinderen worden in de media en op en rond het sportveld zelf met unfair sportgedrag geconfronteerd. Daarom is het zo belangrijk dat je als ouder je kind stimuleert om respect te hebben voor iedereen op het veld en ernaast.

Dat start bij zelf het goede voorbeeld geven. Kinderen kopiëren immers het gedrag van volwassenen. Je kind bijsturen in de juiste richting heeft ook enkel effect als je je zelf correct gedraagt …

Unselected

Tip 1: toon interesse en moedig aan

Zie en benoem sportief gedrag van je kind: toegeven dat hij een fout maakte, een gevallen tegenstander recht helpen, de winnaar spontaan feliciteren … Een kind dat voor fair play gaat, verdient een groot compliment en een dikke knuffel.

Toon dat je waardeert dat je kind zijn best deed, ook als zijn ploeg de wedstrijd niet won of als het zelf een doelkans miste. Als ouder strenge kritiek geven na wedstrijden, en afstandelijk doen of straffen bij mindere prestaties is een no go. De resultaten hiervan zijn namelijk niet fraai: faalangst, demotivatie en burn-out.

Unselected
coaching basket

Tip 2: benadruk het belang van spelregels 

Leg je kind uit dat een overwinning eigenlijk alleen maar waarde heeft als die eerlijk behaald wordt. Je aan de spelregels houden maakt voetbal tof en veilig. Ruw spel en agressief gedrag leidt vaak tot onnodige blessures. Niet alleen bij medevoetballers, maar ook bij de veroorzaker zelf.

Unselected

Tip 3: supporter voor teamspirit 

Voetbal is een ploegsport. En bij dat team horen ook de jongens of meisjes die minder goed voetballen dan jouw kind, de coach, andere begeleiders en de supporters. En zonder tegenpartij en scheidsrechter geen wedstrijd …

In interactie gaan is onvermijdelijk in deze sport. Waak er als ouder mee over dat het leuke sportontmoetingen zijn. Grijp rustig maar kordaat in bij uitlachen, klagen, schelden, boe-roepen en altijd anderen de schuld geven.

Unselected
enfant rugby

Tip 4: hou je kind met zijn twee voeten op de grond

Overwinningen vieren en talent belonen is prima. Maar zorg dat je kind niet naast zijn sportschoenen gaat lopen ... Een veelbelovend voetballertje behandelen als een kleine Messi of mini-Ronaldo zorgt voor onsympathieke sterallures en mogelijk grote teleurstellingen. Voetbal is voor een kind in de eerste plaats spannende ontspanning.

Als er professionele wensen en mogelijkheden zijn, wordt dat wel stap voor stap duidelijk. Zet je kleine voetballer zeker niet onder druk, dat werkt averechts en het (school)leven is al stressy genoeg. Ouders die te hoge verwachtingen hebben over een kampioenstitel of een carrière in eerste klasse zijn helaas vaak diegenen die staan te roepen en te tieren langs de zijlijn …

Unselected

Tip 5: zet jullie in voor de vereniging 

Een voetbalvereniging stopt veel tijd en energie in haar jonge sporters. Het Olympische minimum dat daarvoor in ruil verwacht wordt, is dat de leden komen opdagen op trainingen en wedstrijden. Op tijd en met alle voetbalspullen die ze nodig hebben om mee te kunnen doen.

Daarbuiten is het mooi dat ouders en kinderen zich waar mogelijk mee inzetten voor de club. Toegangskaarten voor een tornooi verkopen aan familie en vrienden, een handje toe steken tijdens de jaarlijkse barbecue, carpoolen ...

Unselected

Tip 6: hou het ook letterlijk netjes 

Na een wedstrijd of tornooi is het vaak een zootje naast het veld, in de kantine en de kleedkamers. Leer je kind om al zijn spullen netjes op te ruimen en verklein de afvalberg door een drankje in een drinkfles mee te geven, en zelfgemaakte energierepen of (dip)groentjes in een hersluitbaar doosje. Op het internet vind je tal van makkelijke recepten, die bovendien ook beter zijn voor jouw portemonnee.