FITNESS: 10 VEELGESTELDE VRAGEN

Fitness: 10 veelgestelde vragen

Om 10 veelgestelde vragen te beantwoorden die je jezelf in de sportschool stelt, deden we een beroep op Olivier, sportcoach bij Domyos. Bespaar tijd, je vindt hier zeker een antwoord!

Vraag nr. 1 in de sportschool:

“Hoe vaak moet je trainen om resultaat te behalen?"

Het is de frequentie van je sessies die ervoor zorgt dat je resultaat boekt. Het is beter om 2 tot 3 keer per week te trainen dan af en toe. Het is de regelmatige beoefening die plezier en resultaat zal opleveren. Onregelmatig trainen zal alleen maar ontevredenheid, spierpijn, vermoeidheid, demotivatie ... met zich meebrengen, waardoor je er uiteindelijk de brui aan geeft!

Vraag nr. 2 in de sportschool:

“Wat is de meest voorkomende fout die je moet vermijden bij fitness?"

De meeste mensen die met fitness beginnen, weten niet hoe ze de toestellen moeten gebruiken die in het fitnesscentrum beschikbaar zijn. Ze voeren de oefeningen dan niet op de juiste manier uit, waardoor ze blessures kunnen oplopen. Onze tip: wees niet bang om professioneel advies in te winnen! De sportcoaches staan tot je beschikking in het fitnesscentrum, hun waardevolle hulp zorgt ervoor dat je in de goede richting kunt werken, wat je doel ook is.  Vergeet ook nooit een warming-up te doen vóór je sessie en te stretchen na de inspanning. Denk er ook aan om tijdens je training voldoende te drinken, je lichaam heeft dit nodig!

Vraag nr. 3 in de sportschool:

“Wat doe je als je geen ochtendmens bent en er na een werkdag niet toe komt om te trainen?"

Vermoeidheid na het sporten voelt goed! Ook al kan het in het begin moeilijk zijn, hoe meer je fitnest, hoe minder moe je zult zijn. Stop niet bij de eerste pijntjes na een training, maar houd vol. Regelmatig trainen zorgt voor fitheid, welzijn en een betere slaap.

Vraag nr. 4 in de sportschool:

"Welke buikspieroefeningen moet ik doen om mijn buikje kwijt te raken?"

Het is een full body work-out en vooral een training van de grote spiergroepen die buikvet verbrandt. De buikspieren op zich zijn te klein om er in hun eentje voor te zorgen dat je een platte buik hebt ... aan de andere kant zijn ze nodig om rugklachten te verhelpen en zijn ze essentieel voor de houding en lichaamsstabiliteit.

Vraag nr. 5 in de sportschool:

"Zet vet zich om in spiermassa?"

Nee! Spieren verbruiken vet. Het opbouwen van spieren verhoogt je basismetabolisme. Een verhoogd basismetabolisme betekent dat je meer energie, calorieën en vetten verbruikt. Dit is de reden waarom cardiotraining je laat afvallen, maar je ook nog meer gewicht laat verliezen als het gecombineerd wordt met spiertraining.

Vraag nr. 6 in de sportschool:

"Ik pas een kleinere kledingmaat, maar op mijn weegschaal merk ik geen verandering … Hoe zou dat komen?"

Als je een kleinere kledingmaat past, komt dat doordat je slanker bent geworden. Je hebt vetvolume verloren maar spiermassa gewonnen. Sterkere, zwaardere spieren zullen het getal op de weegschaal niet veranderen, maar zorgen wel voor een slanker figuur. Dit is het verschil tussen volume en gewicht. Wat telt is dat je figuur verandert in plaats van je gewicht op de weegschaal!

Tip: in plaats van jezelf te wegen, meet je met een meter je tailleomtrek, je heupomtrek ... of je neemt je toevlucht tot je witte zomerbroek en test die de hele winter lang! NB: dit advies is bedoeld voor mensen die nog maar een paar kilo te verliezen hebben. Voor mensen met overgewicht blijft de weegschaal een essentieel hulpmiddel.

Vraag nr. 7 in de sportschool:

“Waarom val ik heel snel af als ik op dieet ga zonder te sporten, maar kom ik daarna net zo snel aan, of zelfs meer?"

Een dieet is vaak beperkend en zal er vooral voor zorgen dat je spiermassa verliest, zonder dat je vetmassa afneemt (of slechts een klein beetje). Dit is de reden waarom je, als je opnieuw normaal eet, snel weer op gewicht komt met de vetmassa die nooit is verdwenen! Daarom zorgt de combinatie van sport en evenwichtige voeding met minder calorieën, voor een ideaal figuur.

Vraag nr. 8 in de sportschool:

“Sinds ik begon met spierversterking, heb ik dikkere dijen gekregen… en nu pas ik niet meer in mijn broek! Wat moet ik doen?"

Dankzij spierversterking krijg je strakke spieren. Maar dankzij stretching zullen ze dun en lang zijn! Denk er dus aan om tijdens je fitnesssessies nooit zware lasten (gewichten) te gebruiken. Kies in plaats daarvan voor lange reeksen (herhalingen van dezelfde beweging) die een beroep doen op je reserves, gecombineerd met een stretchingprogramma dat de spieren verlengt en smaller maakt.

Vraag nr. 9 in de sportschool:

“Maakt indoor biking de benen slanker?"

Ja, met matige weerstand! Als de trapweerstand te groot is en je zelfs afremt, zullen je spieren aan volume winnen! Te veel weerstand zou eigenlijk overeenkomen met het gebruik van te zware gewichten die volume geven (zoals bij krachttraining).

Onthoud dit altijd: spierversterking zorgt ervoor dat je afvalt als de belasting licht (matig) is en de activiteit lang duurt.

Vraag nr. 10 in de sportschool:

“Ik weet nooit hoe ik goed moet ademen tijdens een inspanning … Wat is de juiste methode?"

Het is duidelijk dat je tijdens een inspanning je adem nooit mag inhouden. Inademen is vaak de voorbereidende fase voor de inspanning, uitademen doe je tijdens de inspanning. Bijvoorbeeld voor een squat: adem in wanneer je door je benen buigt, adem uit wanneer je je benen strekt. De enige uitzondering op deze regel zijn oefeningen waar je tijdens de inspanning de ribbenkast opent (bijvoorbeeld een versterkende oefening voor de rug zoals horizontale pulls); in dit geval zul je moeten inademen tijdens de inspanning.


Zo, nu ken je enkele sportieve adviezen om vooruitgang te boeken bij je fitnesstraining. We wensen je goede work-outs!

Nog meer fitnessadviezen:

Hoe kies je een fitnesszaal? 6 belangrijke tips

Hoe kies je een fitnesszaal? 6 belangrijke tips

Deze keer is het voor echt: je hebt beslist om weer te gaan fitnessen. Maar hoe vind je een fitnesszaal die geschikt is voor jou?

doelen met je loopband

Loopband: bereik je doel

Meer uithoudingsvermogen? Afvallen? Je grenzen verleggen? Wat je doel ook is, met de loopband kan je het bereiken.

weer gaan sporten

Hoe kan je weer gaan sporten?

Deze keer is het écht zover, je gaat weer sporten! Dat is een mooi voornemen, en wij helpen je met enkele tips om problemen te voorkomen...