Wat is golf?
Ontstaan aan de Noordzee
In de dertiende eeuw bestaat er in Nederland al een spel dat colf heet, en dat de voorloper zou zijn van het moderne golf. Maar de sport kreeg pas in Schotland, in de vijftiende eeuw, zijn huidige vorm, toen clubs en ballen hun weg vonden naar de oostkust van het land. In 1627 opende de eerste maker van golfclubs de deuren in Saint Andrews, ten noorden van Edinburgh. Op 2 april 1744 werd in Leith het eerste golftoernooi georganiseerd. Voor die gelegenheid stelde de Honourable Company of Edinburgh Golfers ook de eerste dertien golfregels op.
Een klein balletje dat rolt en rolt…
De eerste golfballen waren van runderleer, gevuld met veren en dichtgestikt met een naald, maar in 1848 kregen ze een omhulsel van een soort rubber gemaakt van natuurlijk latex, het zogeheten guttapercha. Dankzij dat nieuwe materiaal waren de ballen gemakkelijker te maken, gingen ze langer mee en werden ze goedkoper. Vanaf dat moment doorbrak het kleine witte balletje grenzen.
All over the world
Er waren in 1779 al golfers in de Verenigde Staten (Virginia). De eerste golfbanen openden vervolgens in India (1829), Australië (1851) en in Pau, in Frankrijk, in 1856. Die laatste was de allereerste golfbaan buiten de gebieden van het Britse Koninkrijk. Goed bezig, Frankrijk!
Een sport in volle groei
Golf werd lang gezien als een elitaire sport, maar wordt steeds meer een vrijetijdssport, met talrijke golfbanen die open zijn voor het grote publiek. In Frankrijk is het aantal mensen met een FFG-licentie met 40% gestegen sinds de jaren 2000 en spelen momenteel 600.000 mensen golf, waarmee het de achtste sport van het land is.
*cijfers van 2017 van de Franse golffederatie (FFG)