Van de Oude Grieken tot Calcio Fiorentino in Italië
In het oude Griekenland werd episkyros gespeeld, een spel dat bestond uit het slaan en gooien van een bal op een gemarkeerd veld. Een variant van het Griekse spel, harpastum, was een balspel dat in het Romeinse rijk werd gespeeld met regels die niet erg duidelijk waren en op een veel minder gestructureerde manier dan tegenwoordig.
Geïnspireerd door de eerste voorouder cuju, werd kemari aan het begin van de 7e eeuw in Japan geïntroduceerd. Het doel was om een bal uit daim leder zo lang mogelijk met de voeten in de lucht te houden.
In de Middeleeuwen ontstond in Frankrijk 'soule', een mengeling van voetbal en rugby, een zeer brutale sport waarbij vrijwel alles werd toegestaan en die bestond uit het plaatsen van een bal in de kooi van de tegenstander.
Aan het einde van de 15e eeuw verscheen de Florentijnse calcio of Calcio Fiorentino in Italië. Het doel van het spel was om een ronde bal in het net van de tegenstander te krijgen. Vanwege het ontbreken van regels werden wedstrijden vaak stopgezet door een kapotte bal of ernstige blessures.
Tijdens de middeleeuwen werd de voetbal meestal gemaakt van een varkens- of dierenblaas gevuld met stro of opgeblazen met lucht.