De uitrusting bij oriëntatielopen, een netelige kwestie
Dat oriëntatielopen de natuursport bij uitstek is, is geen loze uitdrukking! Soms verlaat je zelfs de gebaande paden. Om je te helpen wanneer je een kortere weg neemt dwars door dichte begroeiing en dan vooral door braamstruiken, krijg je hier tips van Nicolas Rio, al meer dan 10 jaar oriëntatieloper, lid van het Franse orienteering team en bronzen medaillewinnaar in de estafette op het wereldkampioenschap en Europees kampioenschap.
Eerste vaststelling: dwars door lage en dichte begroeiing lopen maakt steevast deel uit van het oriëntatielopen, ongeacht het niveau.
“Dat is inderdaad een probleem!” (lacht)
aldus Maxime, commercieel verantwoordelijke bij Geonaute en fervent oriëntatieloper. Hij vertelt:
“Zodra je de paden verlaat, kom je vaak in dichte of zelfs heel dichte begroeiing, waardoor je looptempo behoorlijk wordt vertraagd. Soms wordt het zelfs echt een gevecht tussen jou en de natuur. En als je dan je benen niet goed hebt beschermd, kan je je wel indenken hoe die er zullen uitzien bij aankomst.“
Maar ook al is de verleiding dikwijls groot om een kortere weg te nemen door braamstruiken, zelfs als je kuiten daardoor onder de schrammen komen te staan, toch leert de ervaring dat je ook op een andere manier met obstakels kan omgaan.
~
“Alles hangt af van het terrein. Een oriëntatieloop bestaat niet volledig uit zones met lage begroeiing. En uiteindelijk wordt je tempo ook behoorlijk vertraagd wanneer je die zones probeert te dwarsen. Wanneer je wat meer ervaring hebt, weet je hoe je tussen obstakels door moet slalommen. Maar natuurlijk heb je soms absoluut geen keuze en moet je wel de struiken in, en dan kan je maar beter weten hoe je dat het beste doet!” - Nicolas Rio