sphere media background sample

Beginnen met rolskiën: een handleiding voor iedereen die graag op de latten staat

Rolskiën is de perfecte combinatie van langlaufen en skaten en geeft je de kans om het hele jaar door te skiën, zelfs in de zomer. Door de toegankelijke technieken en met het juiste materiaal is de sport ideaal om je uithouding te verbeteren en te genieten van de natuur. Of je nu beginner bent of gepassioneerd door langlaufen, bereid je voor op unieke sensaties op asfalt!

Rolskiën is een ideale sport voor langlaufers die houden van een nieuwe, opwindende ervaring en het hele jaar door willen trainen. Bij die sport worden dezelfde technieken gebruikt als bij het langlaufen, maar dan op asfalt. Of je nu een fervent langlaufer bent of een beginner op zoek naar een nieuwe uitdaging, rolskiën biedt een unieke kans om jezelf te overtreffen en in vorm te blijven. Lees hier alles wat je moet weten om te starten.

Kiezen tussen klassieke en vrije stijl

Er zijn twee technieken: de klassieke stijl en de vrije stijl (skating).

➡️ Bij rolskiën in klassieke stijl gebruik je, net als bij langlaufen klassieke stijl, armen en benen op een gesynchroniseerde manier om recht vooruit te gaan.

➡️ De vrije stijl lijkt dan weer meer op schaatsen, met zijwaartse bewegingen om sneller te gaan.

Welke techniek je kiest, hangt af van je langlaufstijl en voorkeur. Inovik en Barnett bieden bijvoorbeeld voor beide stijlen hoogwaardig materiaal.

Rolskiën: de kunst van langlaufen op asfalt!
Rolskiën: de kunst van langlaufen op asfalt!

De basisuitrusting

📌 Rolski's: kies ski's op basis van je niveau en techniek. Wielen van 100 mm zijn ideaal voor een vlakke ondergrond, terwijl kleinere wielen (bijv. 80 mm) meer controle bieden op wisselende ondergronden. Ga voor vertrek na of de wielen in goede staat zijn, zodat je soepel en veilig kan rolskiën.

📌 Stokken: stokken zijn onmisbaar bij het rolskiën, je stuwt jezelf ermee vooruit en ze hebben wolfraam punten zodat ze geschikt zijn voor asfalt. Voor rolskiën in klassieke stijl kies je stokken van een lengte die ongeveer 83% van je lichaamslengte bedraagt. Voor skating mogen de stokken wat langer zijn (89% van je lichaamslengte) zodat je optimaal kan afzetten.

📌 Schoenen: schoenen voor rolskiën zijn beter geventileerd dan langlaufschoenen. De modellen van Salomon of Fischer zijn erg geliefd omwille van hun comfort en ondersteuning, vooral bij skating, waar een goede ondersteuning van de enkel uiterst belangrijk is. Je kan ook rolskiën met je langlaufschoenen, op voorwaarde dat ze compatibel zijn met bindingen van de norm NNN (Rottefella), PROLINK (Salomon en Atomic) of TURNAMIC.

📌 Kleding: rolskiën doe je bij mooi weer. Ademende kleding is dus aan te raden, net als een licht windjack voor de frissere dagen. In België kan de temperatuur in de loop van de dag behoorlijk schommelen. Een extra laag om aan te trekken en dunne handschoenen zijn dus beslist aan te bevelen.

📌 Veiligheid: draag een helm, kniebeschermers, elleboogbeschermers en een rugbeschermer. Op zonnige dagen worden een zonnebril en zonnebrandcrème aanbevolen.

Rolskiën: de kunst van langlaufen op asfalt!

De sensaties en voordelen van rolskiën

Rolskiën biedt dezelfde voordelen als langlaufen: je zet alle spieren aan het werk, verbetert je coördinatie en versterkt je hart en longen. Maar omdat je op asfalt skiet, moet je beter je balans kunnen bewaren en zet je op een andere manier af. Langlaufers zijn van mening dat rolskiën de spieren versterkt en een perfecte voorbereiding is op het winterseizoen. Door het rolskiën ontwikkelen ze een beter evenwichtsgevoel, en dat komt goed van pas bij technische afdalingen in de sneeuw.

Rolskiën: de kunst van langlaufen op asfalt!

Rolskiën in België: de beste plaatsen

Om veilig te leren rolskiën, kies je bij voorkeur voetgangerszones of specifieke pistes. In België vind je aangepaste parcours in Henegouwen, zoals La Boucle de la Haine, of kan je rolskiën op fietswegen rond de Hoge Venen. Het wordt ook aanbevolen om te starten op vlak terrein zodat je eerst goed kan leren remmen en bochten nemen.

Technieken om goed te starten met rolskiën

Rolskiën mag er dan wel technisch uitzien, toch is het vrij makkelijk te leren als je onze tips volgt. Begin op vlak terrein zodat je de basistechniek onder de knie kan krijgen en vertrouwen tanken. Hier kan je ook goed de remtechnieken oefenen, zoals de ploeg of slippen. Naarmate je beter wordt in het rolskiën, kan je meer gevarieerd terrein uitkiezen, waarbij je de moeilijkheidsgraad geleidelijk verhoogt.

Rolskiën: de kunst van langlaufen op asfalt!

Rolskiën is een intense sport, maar goed toegankelijk voor iedereen die zich graag voortbeweegt op wielen en houdt van een opwindende ervaring. Met het juiste materiaal van betrouwbare merken als Barnett of Inovik kan je het hele jaar door trainen, je techniek verbeteren en jezelf voorbereiden voor besneeuwde pistes zodra het winter is. Klaar om van start te gaan?

Het rolski-universum

Langlaufen: alles wat je moet weten als beginner

Langlaufen: alles wat je moet weten als beginner

Alles over langlaufen: de voordelen, technieken en uitrusting om het je als beginner gemakkelijk te maken en deze winter volop van de sneeuw te genieten.

Langlaufen is goed voor je

Langlaufen is goed voor je

Langlaufen wordt bij jong en oud steeds populairder. Het is dan ook de ideale sport om in een besneeuwd landschap aan je conditie te werken. Of je nu kiest voor skating langlaufen, klassiek langlaufen of nordic walking, wij geven je zes redenen om je latten aan te trekken.

vrije stijl (skating) of klassiek

Langlaufen - Een stijl kiezen: vrije stijl (skating) of klassiek?

Je wilt graag proeven van langlaufen, maar je kunt niet kiezen tussen klassieke stijl of vrije stijl? Ontdek de verschillen tussen de twee en zoek uit welke stijl het beste bij je past!

HOE KIES IK SKI'S VOOR KLASSIEK LANGLAUFEN?

HOE KIES IK SKI'S VOOR KLASSIEK LANGLAUFEN?

Wil je beginnen met klassiek langlaufen of je huidige materiaal vervangen? Ontdek onze tips en vind de langlaufski's die bij jouw behoeften en lichaamsbouw passen.