Wat is skimboarden?
Oorsprong en ontwikkeling
Skimboarden is nog weinig bekend in Europa, maar is toch een extreme glijsport (zoals surfen of kiteboarden) die onze belangstelling verdient.
Je hebt zeker al gezien (in het echt of op video) hoe sporters met een kleine plank lopen, hem op het wateroppervlak gooien aan de rand van een strand of een meer, erop springen, glijden en spectaculaire trucs uitvoeren. Welnu, deze glijdiscipline, vergelijkbaar met surfen, is skimboarden. We leggen uit waar het uit bestaat, waarmee en hoe je het kunt oefenen.
Oorsprong en ontwikkeling
Hoewel de versies verschillen over waar en wanneer skimboarden werd ontdekt (in de jaren 1920 in de Verenigde Staten voor sommigen of in de jaren 1930 in Polynesië voor anderen), lijkt iedereen het erover eens te zijn dat deze discipline bij toeval werd ontdekt toen een kustwacht zijn kapotte surfplank aan de rand van het strand gooide en erop begon te glijden.
100 jaar later heeft deze sport zich uitgebreid ontwikkeld op het Amerikaanse continent en begint voorzichtig naar Europa te komen, maar hij is nog steeds weinig bekend bij het grote publiek. Skimboarden wordt meestal op het strand aan zee beoefend, maar kan in feite op elk water worden beoefend.
Afhankelijk van het niveau van de beoefenaar en de soort plaats waar wordt gesurft, kan het skimboard worden gemaakt van schuim, hout of vezel/hars. Het is meestal iets langer dan een meter en heeft geen vinnen. Het doel is om op een dun laagje water te glijden (minder dan 5 cm).
Eenvoudig, maar vereist enige fysieke vaardigheden
Het principe van skimboarden is vrij eenvoudig. De bedoeling is om met je (skimboard) in de handen te rennen, het op een dun laagje water te gooien en erop te springen om zo ver mogelijk te glijden. De meer ervaren of onverschrokkenen kunnen zich ook wagen aan trucs (flat) of het nemen van golven (skimboarden op golven).
Skimboarden is voor iedereen toegankelijk, maar het is niettemin een fysieke sport die een beroep doet op verschillende vaardigheden en fysieke capaciteiten. Het beoefenen van skimboarden vereist inderdaad intense fysieke inspanningen, omdat sprinten in min of meer zacht zand kracht en levendigheid vereist. Coördinatie en evenwicht zijn ook vaardigheden die sterk op de proef worden gesteld. Coördinatie stelt je in staat om het rennen en springen op de plank te synchroniseren, terwijl evenwicht je in staat stelt om erop te blijven.
Demonstratie in beelden
Een beetje theorie is nodig
Ook al is voor het beoefenen van skimboarden een simpel laagje water voldoende, het is nog steeds belangrijk om een geschikte plaats of plek te kiezen. De perfecte plek is een groot vlak strand waar het water tijd nodig heeft om zich terug te trekken of de rand van een meer of rivier. Indien mogelijk met zo weinig mogelijk mensen in de buurt, om voor de hand liggende veiligheidsredenen.
Voordat je er zelfs maar aan denkt om te beginnen, concentreer je je op het vooruit gooien van je board. Het beste ogenblik om het board te gooien is wanneer het water zich terugtrekt en een dun laagje water achterlaat. Eenmaal gelanceerd moet je skimboard glijden, zonder op zichzelf te draaien. Eens je hierin slaagt, kun je meer snelheid in je worp stoppen, terwijl je ervoor zorgt dat de baan zo recht mogelijk blijft.
Pas als je je board hebt leren beheersen, kun je overwegen erop te gaan springen. Het is raadzaam om op het zand te beginnen met het skimboard in stilstand. Spring dan zo voorzichtig mogelijk op je plank. Deze sprong moet je rennen begeleiden. Wanneer je op het skimboard landt, zet je je voeten goed in het midden van het board, buig je je benen en kijk je recht voor je uit. Pas als je deze techniek op het zand onder de knie hebt, kun je het op een dun laagje water proberen. Eerst al lopend en pas daarna al rennend. Zorg er in ieder geval voor dat je benen altijd goed gebogen zijn en je rug recht, voor een beter evenwicht.
Trucs geërfd van het surfen en skaten
Aangezien skimboarden een discipline is die vrij dicht bij surfen en skateboarden ligt, is het dan ook logisch dat er een hele reeks trucs te vinden is, soms meer technisch dan spectaculair, soms meer spectaculair dan technisch. Deze omvatten:
- De rotaties: ze bestaan uit het leunen op het water met één hand om een 180° (halve draai), een 360° (volledige draai), 540°, 720° uit te voeren...
- De switch: dit houdt in dat je met de tegenovergestelde voet van je steunvoet naar voren glijdt. In de klassieke positie, als je je linkervoet voor hebt, dan ben je regulier. Als je rechtervoet in eerste instantie vooraan staat, dan ben je goofy. De switch bestaat er dus in om van regulier over te gaan naar goofy en omgekeerd.
- De ollie : dit is de beroemdste truc in het skateboarden, namelijk een sprong. In het geval van skimboarden is het een sprong op het water. Om hem uit te voeren heb je snelheid, een goede kniebuiging en enige waterdiepte (+- 20 cm) nodig.
- De shove-it: het bestaat uit het draaien van de plank op het wateroppervlak terwijl je in de lucht bent, voordat je er weer op valt.
- De pop shove-it : het is de ollie-shove-it combinatie. Concreet maakt je skimboard een of meer toeren op zichzelf terwijl je een sprong maakt.
Team Flat of team Golven?
Skimboarden is verdeeld in 2 disciplines: de Flat, die wordt beoefend op het strand, in plassen of aan de rand van een meer, en die bestaat uit het uitvoeren van trucs of het zo ver mogelijk glijden (slider). Daarnaast is er het strandskimboarden, dat bestaat uit het vanaf het strand op golven gaan surfen.
Flat
De Flat is zeker de bekendste discipline in het skimboarden. Het bestaat uit het glijden over een dun laagje water aan de rand van het strand. Geef hiervoor de voorkeur aan grote stranden met zo weinig mogelijk helling om een vlakke ondergrond en een zo dun mogelijke waterfilm te hebben. Het doel is om te rennen en zo ver mogelijk te glijden met een zeer vlakke houten plank.
GOLVEN
Deze discipline is technischer en wordt beoefend op stranden waar de golven aan de rand van het strand breken en een mooie helling hebben waardoor skimboarders een hogere snelheid kunnen bereiken. Naast het rennen zal het glijden ook sneller gaan, want als het water zich langs de helling terugtrekt, neemt het jou mee.
Heeft dit artikel je zin gegeven om het skimboarden te ontdekken?
Ga er dan voor, letterlijk en figuurlijk!