Unselected
sphere media background sample

Veldrijden, een cultsport in Vlaanderen. En binnenkort overal?

Veldrijden mag dan in Vlaanderen de harten van veel liefhebbers veroveren, in Wallonië en de rest van de wereld is het helaas minder populair. En toch verdient deze spectaculaire (en intense) sport de nodige aandacht. En die geven wij haar met plezier!

Unselected
Le cyclo-cross, un sport culte en Flandre. Et bientôt partout ?

Veldrijden, wat is dat precies?

Volgens Van Dale betekent veldrijden (soms ook cyclocross genoemd) "(sport) rijden op niet-gebaande wegen; = crossen"

De sport wordt beoefend in de herfst en winter, op korte, technische circuits van ongeveer 2 km. Sommige stukken zijn geasfalteerd (meestal de start- en finishzones), maar het zijn de meer "geaccidenteerde" ondergronden waar veldrijden om bekend staat: gras, modder en zand. Natuurlijke en/of kunstmatige obstakels worden overal langs het parcours geplaatst. Van zandbakken en planken tot trappen, hellingen, dijken, balken en kunstmatige bruggen. Voldoende dus om je op uit te leven!

Want inderdaad, veldrijden is een spectaculaire sport. Het formaat van de wedstrijden heeft daar veel mee te maken: 1 uur op maximale intensiteit (of toch bijna) voor de eliterenners. Veldrijden (ook soms cyclocross of CX genoemd) is een allround sport die de intensiteit van inspanningen, kracht en een hogere snelheid dan op de mountainbike combineert.

Fabrice Chavez, medewerker op de Dienst na verkoop in het atelier van Decathlon Alleur is zelf veldrijder, en bevestigt dit: "Wat ik leuk vind aan veldrijden is in de eerste plaats de technische kant. Het kiezen van het juiste materiaal, de juiste banden en de juiste druk. En het is een discipline die elk aspect van fietsen combineert: kracht, vermogen, techniek en stuurvaardigheid ... Het is een sport waarbij je jezelf moet pushen. Het is een echte uitdaging."

Unselected

Welke fiets gebruik je bij het veldrijden?

Idealiter een cyclocrossfiets natuurlijk. Maar als je net begint, of als je enige doel is om de finish te halen, kan je ook een mountainbike of een gravelbike gebruiken. Op het eerste zicht lijken crossfietsen op koersfietsen, maar ze hebben toch een paar andere technische kenmerken.

- Frame/vork: De geometrie van crossframes is vergelijkbaar met die van koersfietsen. De trapas is echter verhoogd zodat je gemakkelijker obstakels kan nemen en scherpe bochten kan aansnijden zonder dat de pedalen de grond raken. De liggende achtervork en bovenbuis zijn korter voor een agressieve rijpositie. Er is ook voldoende ruimte rond de staande achtervork om het verwijderen van modder te vergemakkelijken.

- Banden: De meeste wielen die gebruikt worden op crossfietsen hebben een buitendiameter van 700 mm, zelfs op de kleinere frames. Om deel te nemen aan UCI-wedstrijden mogen banden (tubeless) of tubes maar een maximale dwarsdoorsnede van 33 mm hebben.

- Transmissie: Deze moet aangepast worden aan het circuit en aan het niveau van de rijder. Sommige crossfietsen zijn oorspronkelijk uitgerust met een enkel kettingblad (bijvoorbeeld 40 tanden) of een dubbel kettingblad (bijvoorbeeld 36-46). De cassette (10-34, 11-36) kan worden aangepast aan de moeilijkheidsgraad van het parcours.
 
- Remmen: Lange tijd waren cantilever-remmen de norm op crossfietsen. Tegenwoordig zijn echter de schijfremmen ingeburgerd. Ze beperken de ophoping van modder en zijn zeer effectief op de veldrit-ondergronden.

- Pedalen: De pedalen die gebruikt worden door veldrijders zijn automatische mountainbikepedalen, in combinatie met MTB-schoenen. Deze schoenen hebben reliëf aan de onderkant om renners een goede grip te geven wanneer ze moeten lopen en hun fiets dragen om over bepaalde obstakels te geraken.

Le cyclo-cross, un sport culte en Flandre. Et bientôt partout ?
Unselected
Le cyclo-cross, un sport culte en Flandre. Et bientôt partout ?

Veldrijden, heilig in Vlaanderen.
En elders?

België is hét land van het veldrijden. Maar vooral in Vlaanderen wordt het zelfs bijna als heilig beschouwd. Tussen oktober en februari krioelt het vaak van de supporters tijdens de klassementswedstrijden. Er zijn ook talloze cyclocross-evenementen en wedstrijden voor jongeren en amateurs. En de meerderheid van de wereldtoppers in deze sport zijn Vlamingen, ook al hebben (of hebben gehad) andere landen ook eigen kampioenen. Dan denken we voornamelijk aan Nederland, maar ook aan Tsjechië, Zwitserland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Maar het centrum van de veldritwereld ligt toch echt in Vlaanderen. De UCI-wereldbeker zal voor het seizoen 2024-2025 bijvoorbeeld 12 wedstrijden tellen. En bijna de helft daarvan vindt plaats in Vlaanderen.*

*In 2024-2025 worden 5 van de 12 wereldbeker manches in Vlaanderen georganiseerd, 1 in Wallonië, 2 in Nederland, 1 in Frankrijk, 1 in Ierland, 1 in Spanje en 1 in Italië.

Unselected

En hoe gaat het met het veldrijden in Wallonië?

In Wallonië heeft de wereldbekerwedstrijd in Namen een plaats veroverd op de internationale kalender.

Maar naast die spectaculaire manche in Namen zijn er nog andere initiatieven die zeker een bezoekje waard zijn. Niet in het minst de Henri Bensberg Challenge. In 2024 bestond deze amateurwedstrijd uit 12 manches - de meeste worden georganiseerd in de provincie Luik - gericht op alle categorieën, van aspiranten tot masters. Deze wedstrijden, die door liefhebbers worden georganiseerd, zijn elk jaar een groot succes. Langs de andere kant valt het niet te ontkennen dat het Waalse veldrijden nog steeds in de schaduw leeft van zijn Vlaamse tegenhanger.

"Volgens mij zit het veldrijden in Wallonië in de lift. De Bensberg-challenge trekt steeds meer deelnemers aan. Vooral veel kinderen en jongeren. En ik merk elk jaar een positieve evolutie in het parcoursaanbod", merkt Fabrice Chavez op. Ondanks dat hij de wedstrijden en events in Wallonië weldegelijk weet te appreciëren, aarzelt hij toch niet om de taalgrens over te steken. En niet alleen om te genieten van het enthousiasme van het Vlaamse publiek. "De parcoursen liggen me over het algemeen beter in Vlaanderen. Het niveau is ook echt hoog, wat me uit mijn comfortzone haalt om proberen te sterksten te volgen. En veldrijden is ook echt een cultureel begrip in Vlaanderen. Je moet het beleven ... Ik heb er geen woorden voor, het is magisch."

Le cyclo-cross, un sport culte en Flandre. Et bientôt partout ?
Unselected

Spektakel, intensiteit, techniek en sfeer: veldrijden heeft het allemaal! In Vlaanderen is het ontegensprekelijk een bijna heilig begrip. Elders wint het langzaam aan populariteit, vooral in Wallonië. Veldrijden is een uitstekend oefenterrein voor wielrenners, maar kan ook rekenen op de uitstraling van bepaalde sterren uit de discipline en uit het wielrennen in het algemeen om de harten van de supporters en jonge wielrenners te veroveren. Ben je klaar om de modder in te duiken?

Unselected
teaser

Veldrijden en gravel: wat zijn de verschillen?

Ze mogen dan op elkaar lijken, toch zijn veldrijden en gravelbiken totaal andere disciplines. Er zijn veel gelijkenissen, maar ook verschillen.

Veldrijden, hoe kan je dat leren?

Veldrijden, hoe kan je dat leren?

Het veldrijden is een zeer populaire sport in België, en in het bijzonder Vlaanderen. Maar hoe kom je in deze sport terecht?