De weg vinden op een GR-pad:
Om de route te volgen, moet je de bewegwijzering volgen. En deze leren ontcijferen! Je kunt dit het best doen voordat je op pad gaat.
Om de zaken nog iets ingewikkelder te maken, kan de bewegwijzering variëren naargelang het land of het type wandelpad. In België zijn de markeringen twee strepen onder elkaar, rood en wit, of geel en rood, voor Streek-GR's of Belgische routes. We laten even een plaatje zien, zo is het gemakkelijker uitgelegd ;-)Om paniek te voorkomen bij een vervaagde of verdwenen markering, neem je ook een topografische kaart mee, en een kompas. Voor je vertrekt, moet je zeker weten dat je de kaart kunt lezen. Dat is immers niet vanzelfsprekend. Met een goede voorbereiding voorkom je dat je verdwaalt. Het zou jammer zijn als de wandeling verpest is doordat je de kaart verkeerd hebt gelezen.
Wat neem je mee en trek je aan?
Kaart en kompas, dat weet je al. Daarnaast kun je het best comfortabele wandelkleding dragen.Dat hangt natuurlijk af van het wandelpad zelf, en het weer. De basis is echter een paar schoenen die geschikt zijn voor de gekozen route. En indien nodig ook regenkleding, je bent immers nog steeds in België ;-)
In je rugzak neem je water en eten mee. Eventueel ook bescherming tegen de zon. En de onmisbare EHBO-set met daarin alles wat je nodig hebt om grote en kleine verwondingen te verzorgen.
GR en veiligheid:
Vergeet vooral de basics niet: een praktische en volledige rugzak. Voor je vertrekt, bekijk je de weersvoorspelling nog een laatste keer om zo nodig je plannen aan te passen.Drie uur in de regen wandelen: goed te doen, maar toch jammer. Acht uur wandelen in volle zon: nee, beter niet.
Als je met het gezin op wandeltocht gaat, moet je met iedereen rekening houden. Een wandeling van zes uur met veel hoogteverschillen en een kind dat meewandelt, is misschien niet het beste idee, zelfs als het een doorzetter is ;-)