Wat is balanceren?

WAT IS BALANCEREN?

Balanceren kan worden gedefinieerd als de kunst van het evenwicht, en vooral de kunst om in alle omstandigheden in evenwicht te blijven. Deze ultracomplete discipline is sterk aanwezig in de circuskunsten en kan overal, door iedereen, en zelfs thuis worden beoefend!

Balanceren, wat is dat?

Balanceren, een vlaggenschip tussen de circuskunsten, is de kunst om in alle omstandigheden en op alle soorten voorwerpen het evenwicht te bewaren. De evenwichtskunstenaars die het beoefenen bereiken inderdaad indrukwekkende technische hoogstandjes door hun lichaam in ongelooflijke posities op voorwerpen te stabiliseren. Het eist heel veel van het lichaam en de beheersing van de zwaartekracht (niet te verwarren met gewichtloosheid ;) ), deze discipline vereist het gebruik van verschillende voorwerpen, van de rolla bolla tot stelten, via de eenwieler en de draad, er is voor elk wat wils.

De verschillende disciplines gegroepeerd onder de naam "balanceren"

Van de eenwieler, tot de balansbal, via stelten en de slackline, er is geen gebrek aan voorwerpen waarmee je plezier kunt hebben terwijl je je evenwicht op de proef stelt. Hier is een overzicht:

Wat is balanceren?

De stelten

Stelten zijn een manier om hoogte te winnen door elementen onder je voeten te plaatsen om ze te verhogen. Stelten worden vaak geassocieerd met clownerie en de circuswereld. Hoog op zijn stelten gezeten, maakt de clown het publiek aan het lachen. Zo gaat hij rennen, dansen en springen met zijn stelten en het publiek doen vergeten dat het een ongelooflijke evenwichtsoefening is! Dit is ook het hele doel van de discipline: gezeten op stelten die soms enorm groot zijn, houdt de acrobaat een natuurlijke tred alsof ze echt een verlengstuk van zijn of haar lichaam zijn.

In circusscholen of in de schoolomgeving zijn het vaak "loopklossen" die worden gebruikt. Het is gewoon een pot of doos, vastgemaakt aan een draad. Het kind plaatst dan zijn of haar voet op de pot, en beweegt naar voren terwijl het touwtje met de hand vasthoudt.

De eenwieler

Voor velen van ons doet alleen al het woord eenwieler denken aan het circus. De eenwieler is echter niet alleen een accessoire van de clown. Het is een persoonlijke uitdaging en een lonende oefening, een klein en hanteerbaar vervoermiddel en een sport met vele disciplines.  

Dit grappig toestel vereist een groot evenwichtsgevoel. Met een beetje training kan iedereen echter toegang krijgen tot deze discipline. Eerst moet men leren opstappen op de eenwieler en zich rechthouden terwijl men trapt. Als je eenmaal de basisbeweging onder de knie hebt, zul je trucs kunnen uitvoeren, waardoor de oefening erg indrukwekkend wordt.

Voor de experten kan de praktijk zelfs worden gekoppeld aan jongleren! De evenwichtskunstenaar verplaatst zich op zijn eenwieler terwijl hij jongleert. De discipline wordt zelfs beoefend in combinatie met andere sporten zoals 'eenwielerbasket' en "eenwielerhockey". Er zijn ook wedstrijden freestyle eenwieleren, geïnspireerd op BMX freestyle.

Wat is balanceren?

De balansbal

Het doel van de balansbal (ook pogo bal genoemd) is om in evenwicht te komen door ermee te bewegen. De praktijk kan spectaculair worden wanneer acrobaten trucs uitvoeren, menselijke piramides maken of erop jongleren.

De balansbal wordt heel vaak gebruikt in scholen of tijdens circusworkshops, omdat het een uitstekende speelse en educatieve manier is om aan het evenwicht en de coördinatie van kinderen te werken.

Wat is balanceren?

De rolla bolla

De rolla bolla, ook bekend als de Amerikaanse rol, bestaat uit het balanceren op een houten plank, geplaatst op een cilinder. Het is niet erg ingewikkeld om te beoefenen, maar vereist enige training om het evenwicht te vinden. De beoefening ervan wordt spectaculairder als deze wordt gemengd met acrobatiek of jongleren. Sommige ervaren evenwichtskunstenaars zijn erg goed in het stapelen van meerdere rollen op elkaar om hun evenwicht van nog hogerop te testen.

Maar dit accessoire kan ook buiten de circuswereld worden gebruikt, zoals bij fitness of spiertraining, om proprioceptie-oefeningen uit te voeren. Met proprioceptie kunnen we werken aan controle, houding en lichaamsbewegingen. Het is dus gericht op het werken aan motorische vaardigheden en evenwicht, maar ook om blessures te voorkomen door een effectieve fysieke voorbereiding. 

Wat is balanceren?

De slackline

Slacklinen is een erg leuke discipline die zijn oorsprong vindt in koorddansen. Ze bestaat uit het balanceren op een rekbare strook synthetische vezels (de slack) die tussen twee vaste punten is bevestigd, meestal zelfdragende bomen. Het is zowel een sport als een vrijetijdsbesteding en vereist coördinatie en concentratie. De ontspanning is niettemin vooral heel amusant.

De eerste stap om dit te leren is om te proberen zich op de riem in evenwicht te houden. Zodra de praktische basis onder de knie is, is het mogelijk om trucs uit te voeren. Je kunt dan statische posities op de riem aannemen (bijv. zitten), springen of zelfs geblinddoekt over de riem lopen voor de meer ervarenen!

De koord

Het is een emblematische circusdiscipline, en de koord kan worden beoefend op verschillende hoogtes vanaf de grond. Op grote hoogte heet dit koorddansen. Om het evenwicht te bewaren gebruikt de koorddanser(es) een evenwichtsbalk (houten of metalen staaf). Tijdens circusvoorstellingen wordt de discipline vaak gemengd met andere circuskunsten zoals jongleren en zelfs eenwieleren! In circusscholen wordt vaak een variant van koorddansen onderwezen: de ijzeren koord of balanskoord. Het kind leert op de koord voorwaarts en achterwaarts te balanceren, en zelfs om te draaien.

Wat is balanceren?

Als je klaar bent om de sprong te wagen en je evenwicht op de proef te stellen, aarzel dan niet, de wereld van het circus heeft nog vele geheimen te onthullen. En als je vragen hebt over de beoefening van circuskunsten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, onze circusartiesten van Décathlon zullen u graag antwoorden.
Dus laten we naar de circusring gaan en showtime!

De wereld van de circuskunsten

Wat zijn circuskunsten?

Wat zijn circuskunsten?

We kennen het circus allemaal als een groot spektakel, maar niet iedereen weet dat circuskunsten ook een echte sport en hobby kunnen zijn. We vertellen je er alles over!