Alles over tafelvoetbal

Wat is tafelvoetbal?

We hebben het allemaal al minstens één keer in ons leven gespeeld. We hebben er waarschijnlijk kennis mee gemaakt tijdens onze middelbareschooljaren of als student. Dankzij deze sport hebben we plezier gehad, getierd, gelachen en elkaar uitgedaagd. Wat is tafelvoetbal? Tony laat ons deze sport ontdekken.

We hebben het allemaal al minstens één keer in ons leven gespeeld. Je ziet hem trots in zijn hoekje staan als je het café binnenkomt. Vaak een beetje roestig of stoffig ... We herinneren ons niet of nauwelijks dat we hem nog in zijn mooiste dagen hebben gezien. Op zich is hij discreet, maar zodra er zich mensen rond hem verzamelen, schiet hij wakker en staat hij al snel in het middelpunt van de belangstelling. Onze eerste ontmoeting met hem was vaak op de middelbare school. We verdrongen elkaar om een plekje naast hem te veroveren en zodra we dat hadden, gaven we het beste van onszelf om het niet te verliezen! We hadden plezier, we tierden, we lachten, we daagden elkaar uit. Hij werd het terrein waarop we onze trots verdedigden en het decor van stoere verhalen. Zoals je hebt begrepen, zullen we het na deze ietwat geromantiseerde en nostalgische inleiding ...
over tafelvoetbal hebben!

Alles over tafelvoetbal

De geschiedenis van tafelvoetbal

Tafelvoetbal kennen we vaak een Europese oorsprong toe vanwege de beoefening in miniatuurformaat, maar de precieze bakermat blijft onduidelijk. Het wordt beoefend in België, maar ook in Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland ... en in de Verenigde Staten.

Vreemd voor een land dat meer van 'football' dan van 'soccer' houdt. Om dit te begrijpen moeten we teruggaan naar het einde van de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 200.000 Amerikaanse soldaten belanden op bases in Duitsland en lopen verwondingen op die hun handmotoriek aantasten. Tafelvoetbal wordt er gebruikt voor therapeutische doeleinden om de coördinatie van bewegingen opnieuw te leren. Zo raakten de Amerikanen geïnteresseerd in het spel en zorgden ze ervoor dat tafelvoetbal aan de andere kant van de Atlantische Oceaan geïntroduceerd werd.

Tafelvoetbal werd lange tijd geringschattend bekeken en beschouwd als een eenvoudig ‘caféspel’ voor foute mannen gekleed in een leren motorjas met een sigaret in de mond en een biertje in de hand ... Allesbehalve een sportief imago, toch? In de jaren 1970 beleefde tafelvoetbal zijn gouden jaren, maar in de jaren daarna raakte het een beetje in de vergetelheid.

De jaren gaan voorbij en tafelvoetbal beleeft een heropleving en doet zijn intrede op plekken waar je het niet verwacht! Met name bij mensen thuis. De tafel wordt in het midden van de woonkamer en in het volle zicht geplaatst. Er wordt gekozen voor een object met een verfijnd design, wat voor fabrikanten de markt opent voor ultrapersonalisatie en de bestellingen opnieuw doet toenemen.

Andere bedrijven, met name start-ups, slaan hun slag en aarzelen niet om er hun persoonlijke stempel op te drukken om jonge liefhebbers aan te trekken! Een tafelvoetbaltafel is een vrijetijdsobject vol herinneringen en is bedoeld om genders en generaties te verenigen als een echte katalysator voor sociale relaties. Tafelvoetbal heeft zich ontwikkeld en kan verschillende vormen hebben. Eenmaal rond de tafel concentreren we ons, analyseren we, laten we de ballen knallen, geven we het beste van onszelf en eindigen we bezweet!

Dat begint toch op sport te lijken?

Alles over tafelvoetbal

Tafelvoetbal: een sport op zich 

Wanneer we de wereld van tafelvoetbal nader bekijken, realiseren we ons dat er ook een meer officiële kant bestaat. Veel fervente beoefenaars willen tafelvoetbal immers verheffen tot de categorie van een sportdiscipline, een status die nog steeds ter discussie staat bij de hoogste instanties. We ontdekken ook dat er een groot aantal clubs bestaat, die soms al meerdere decennia actief zijn en elk met meerdere tientallen aangesloten spelers.

Er worden heel wat toernooien georganiseerd

Op toernooien wordt er enkel, dubbel en gemengd gespeeld. Er wordt gespeeld in provinciale en nationale competitie, en er worden punten gescoord om te stijgen op de nationale ranglijst. Er wordt ook gestreden om de beker van België. Hoe meer toernooien je doet, hoe meer punten je scoort. Het is niet ongewoon dat liefhebbers in het weekend heel wat kilometers afleggen om deel te nemen aan een toernooi.

Wie sport zegt, zegt regels!

Vergeet uitroepen als "Niet draaien met de stangen!" of "Niet scoren met de middellijn!" die je vaak in cafés hoort tijdens een partijtje tafelvoetbal. De spelregels voor tafelvoetbal zijn duidelijk: vraag altijd aan de tegenstander of hij "Klaar?" is voordat je opzet met de verplichte 3 balcontacten, scoren kun je met alle spelers zonder uitzondering, ... Er zijn tal van elementen om rekening mee te houden, maar als je je deze eigen hebt gemaakt, heb je de smaak al snel te pakken!

Ook het materiaal is belangrijk

Er bestaan verschillende soorten handgrepen, afhankelijk van de speelstijl die je hanteert. Voor een betere grip kun je een antislipcover rond de handgrepen hebben of een handschoen dragen.

Wat de ballen betreft, vergeten we die in kurk, want dat materiaal is te licht en vervormt te snel. Ook plastic ballen zijn niet ideaal; alhoewel ze een vloeiend spel bevorderen, zijn ze bijna oncontroleerbaar. We geven daarom de voorkeur aan de officiële bal met de vermelding ‘ITSF’ van de International Table Soccer Federation (de internationale tafelvoetbalfederatie), die het beste compromis biedt.

Niet alleen de ballen, maar ook de tafels zullen ITSF moeten zijn. Dit zijn zwaardere tafels die een betere stabiliteit bieden en waarvan de spelertjes onder andere geschuurde voetjes hebben voor een betere zijdelingse controle op de bal. Dit stelt met name buitenlandse tafelvoetbalspelers in staat om het spelgevoel terug te vinden dat vergelijkbaar is met dat van hun
originele tafels.

Wat is tafelvoetbal?

De wereldbeker tafelvoetbal

Het jaar 2022 stond in het teken van de wereldbeker tafelvoetbal, georganiseerd in Nantes, waar meer dan 1000 spelers uit 45 verschillende landen aan deelnamen!

In de tussentijd kunnen we alvast opwarmen, dus pak je ballen, grijp de handvatten en... spelen maar!

Alles over tafelvoetbal

Tony Dijoux

Tafelvoetbalspeler en medeoprichter tafelvoetbalclub Rijsel (Frankrijk)

Al sinds de middelbare school ben ik een echte fan van tafelvoetbal en een groot liefhebber van literatuur, talen en cultuur. Ik laat geen gelegenheid voorbijgaan om te schrijven over de onderwerpen die mij fascineren.

Hoe moet je je tafelvoetbaltafel onderhouden?

Hoe moet je je kickertafel onderhouden?

Je tafelvoetbaltafel wordt zwaar op de proef gesteld tijdens de vele partijtjes die je speelt met vrienden en familie. Dus hoe kun je je tafel beschermen en de speelkwaliteit in de loop van de jaren behouden? Ons team legt het uit!

De regels van tafelvoetbal

Wat zijn de spelregels van tafelvoetbal?

De meeste liefhebbers van tafelvoetbal spelen met hun eigen regels. In dit artikel lijsten we de échte spelregels van tafelvoetbal op. Zet je kickertafel alvast klaar!