Hardlopen tijdens de zwangerschap

Hardlopen tijdens de zwangerschap

Ben jij zwanger en dol op hardlopen? Maar wat betekent de zwangerschap nu voor jouw sportieve leven? Waar moet je rekening mee houden als je gaat hardlopen met een dikke buik? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over hardlopen tijdens de verschillende trimesters van je zwangerschap.

Mag je hardlopen als je zwanger bent?

Het antwoord is ja, mits je geen last hebt van lichamelijke klachten zoals bekkenpijn of ademhalingsproblemen. En natuurlijk niet als de verloskundige of gynaecoloog je om andere redenen afraadt om intensief te bewegen tijdens je zwangerschap. Ben je gerustgesteld? Dit betekent dus dat het wondertje in je buik geen schade ondervindt als jij gaat hardlopen. De baby voelt zich veilig en zit goed beschermd in de baarmoeder. Jouw sportieve activiteiten veroorzaken geen miskraam en doen de baby geen pijn. Sterker nog, in beweging blijven als je zwanger bent, is juist goed voor zowel jou als de baby. 

Voordelen van hardlopen tijdens je zwangerschap

Wil jij tijdens je zwangerschap zo lang als mogelijk blijven hardlopen? Een goede keuze, want hardlopen tijdens je zwangerschap heeft veel voordelen. We noemen ze graag voor je op.

Goed voor de gezondheid van jou en je baby - Onderzoek toont aan dat 20 tot 30 minuten bewegen per dag het risico op zwangerschapsdiabetes, vroeggeboorte en een hoog geboortegewicht vermindert. Daarnaast is beweging tijdens je zwangerschap goed voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Hardlopen is dus niet alleen goed voor jou, maar ook voor het kleintje in je buik.

Minder last vochtophoping – Tijdens de zwangerschap houdt jouw lichaam meer vocht vast dan normaal. Dit betekent kans op gezwollen benen en enkels. Hardlopen stimuleert de bloedsomloop en zo heb je minder last van vochtophoping.

Conditie – Hardlopen bevordert je bloedsomloop en je conditie. En die bloedsomloop en conditie dragen weer bij aan een soepele bevalling én een vlot herstel. Zodat jij ook na de geboorte van je kleine weer snel kunt rennen!

Geluk - En natuurlijk is hardlopen tijdens je zwangerschap goed omdat rennen jou gelukkig maakt. Als je blij bent, kun je beter omgaan met alle gevoelens en onzekerheden die het aanstaande moederschap met zich meebrengen. Een blije mama kan tenslotte de hele wereld aan!

Sneller in vorm – Wil jij na je zwangerschap ook graag je oude figuur terug? Door zolang mogelijk fit te blijven, kom je na de bevalling snel weer in vorm.

Hardlopen tijdens de zwangerschap

Hardlopen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap

Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap belemmert jouw lichaam jou niet om je hardloopschoenen aan te trekken. De baby in je buik is aan het begin van de derde maand nog zo klein als een kers en weegt ongeveer 3 gram. Daarna gaat het snel. Kun je je voorstellen dat de kers aan het einde van de derde maand is uitgegroeid tot een perzik met een gewicht van rond de 24 gram? Je buikt begint nu ook aardig te bollen. Het is de hoogste tijd om iedereen die je het blijde nieuws nog niet gebracht had, te vertellen dat je in verwachting bent.
Klachten die dit eerste trimester roet in het eten kunnen gooien tijdens het hardlopen, zijn misselijkheid, vermoeidheid, een lage bloeddruk en pijnlijke borsten. Deze klachten hebben ook te maken met alle zwangerschapshormonen die door jouw lichaam gieren. Wil jij hardlopen tijdens de eerste 3 maanden van je zwangerschap? Dat is geen enkel probleem. Loop lekker zoals je gewend was voor je zwangerschap en luister nog beter naar je lichaam dan anders. Ben je moe of voel je dat je minder energie hebt? Dan pas je het tempo en eventueel het aantal kilometers van je trainingen aan. Op een laag tempo hardlopen of joggen is ook heel goed voor je conditie. Ga niet te ver van huis en zorg dat je altijd een telefoon bij je hebt om hulptroepen in te schakelen als je voelt dat het echt niet meer gaat.

Hardlopen tijdens het tweede trimester van de zwangerschap

Het eerste trimester van je zwangerschap zit erop. Als je geluk hebt, verdwijnen de eventuele klachten uit de eerste 3 maanden als sneeuw voor de zon. Merk je ook dat je in dit tweede trimester van de zwangerschap meer energie krijgt en je lekkerder in je vel zit? Veel vrouwen vinden dit de prettigste periode. Goed nieuws, want dit trimester voel je ook de eerste schopjes van de kleine in je buik. Het kindje in je buik maakt een flinke groeispurt door. Van het formaat van een kiwi met 13 weken groeit de kleine in je buik uit tot het formaat van een broccoli. Aan het einde van het tweede trimester van je zwangerschap weegt de baby ongeveer 900 gram.

Voel jij je goed en wil je hardlopen tijdens dit tweede trimester van je zwangerschap? Dan is dat zeker aan het begin van deze periode nog goed mogelijk. Dan zit de dikker wordende buik je meestal nog niet in de weg en is bewegen geen probleem. Je merkt dat je lijf snel verandert. De baarmoeder en de baby groeien en zijn de oorzaak van eventuele pijnklachten aan je schaambotje, bekken, onderbuik en rug. Deze klachten verhinderen jouw om hard te lopen. En heb jij al eens van een zogenaamde harde buik gehoord? Een harde buik is het samentrekken van je baarmoeder waardoor je buik hard aanvoelt. Het is een teken van je lichaam dat je teveel hebt gedaan, dus even rustig aan. Gaat het rennen echt niet meer? Probeer dan op hoog tempo te wandelen om fit te blijven.

Hardlopen tijdens de zwangerschap

Hardlopen tijdens het laatste trimester van de zwangerschap

De laatste loodjes wegen het zwaarst, zeker tijdens je zwangerschap. Laat jij de laatste weken voor de bevalling het hardlopen voor wat het is? Je bent absoluut niet de enige. Zelfs de meest sportieve zwangeren redden het niet meer om het derde trimester intensief te bewegen. Natuurlijk omdat het groeiende wondertje in jouw buik ontzettend veel van jouw energie verbruikt. Maar ook omdat die groeiende buik het je steeds lastiger maakt om te gaan hardlopen tijdens je zwangerschap. Je krijgt ook minder zin om intensief te bewegen, omdat je wel wat anders aan je hoofd hebt. Die naderende bevalling bijvoorbeeld. Dat is allemaal heel logisch en ook hier geldt dat je zelf voelt wat wel en niet kan. Probeer wel te blijven bewegen en ga kleine stukjes wandelen om fit te blijven. Ook een wandeling in de frisse buitenlucht maakt je hoofd leeg en geeft rust en ontspanning.

Behoor jij tot de groep zwangere vrouwen die stiekem toch een beetje balen tijdens dit derde trimester omdat de dikke buik hardlopen bijna onmogelijk maakt? Geef er toch aan toe en geef je lichaam rust. Het is tenslotte voor een goed doel: een groeiende baby. De kleine ontwikkelt zich nu razendsnel, groeit ruim 100 gram per week en maakt zich gereed voor de bevalling. Het is even volhouden, maar voor je het weet, ben je trotse mama en mag je weer hardlopen.

Hardlopen na de bevalling

En dan komt het moment dat je mama bent van een klein wondertje. Vanaf nu is je leven compleet veranderd. Bij alles wat je doet, staat je baby centraal. Hardlopen is vast niet het eerste waar je aan denkt als je in je kraambed je kindje voedt en bijkomt van de bevalling. Wat nu belangrijk is, is dat je lichaam 100% herstelt van de zwangerschap en de bevalling. Heb jij ook het gevoel dat je na de bevalling straks elke hardloopuitdaging aankunt?

Om je lichaam alvast rustig voor te bereiden op het hardlopen, kun je liggend in je kraambed alvast beginnen met wat oefeningen. Oefeningen voor je bekkenbodemspieren bijvoorbeeld. Doe dit altijd in overleg met de verloskundige of gynaecoloog. De oefeningen bevorderen je herstel en zorgen er ook voor dat je ongeveer 3 maanden na de bevalling weer in staat bent om je hardloopschoenen uit de kast te halen. Ga pas lopen als je groen licht krijgt van je verloskundige of gynaecoloog en onthoud dat je het hardlopen rustig op moet bouwen. Ben je op zoek naar tips om te beginnen met hardlopen na je zwangerschap? Check dan ons advies over hoe te beginnen met hardlopen.

Conclusie

Vraag jij je ook af of je tijdens je zwangerschap nu wel of niet kunt blijven hardlopen? Gelukkig is bewegen tijdens je zwangerschap goed voor zowel jou als de baby. En tenzij je lichamelijke klachten hebt of je verloskundige of gynaecoloog je afraadt om te rennen, kun je gewoon je favoriete sport uitoefenen. Wel dien je rekening te houden met je veranderende lijf gedurende deze 9 maanden. Elk trimester neemt je buikomvang toe en wordt het lastiger om te gaan hardlopen. Wordt het rennen te zwaar? Dan pas je je tempo of het aantal kilometers aan. Probeer deze 9 maanden zoveel mogelijk te blijven bewegen. Zodat je snel herstelt en weer in staat bent om te gaan hardlopen na je zwangerschap. Geniet nu eerst van je zwangerschap. Want hoe zwaar het soms ook is, het is ook heel bijzonder zo’n klein wondertje in je buik. Daarna ga je weer 100% genieten van het hardlopen.

Meer hardloopadviezen

Het is niet onmogelijk om na je 40e te beginnen met hardlopen of om op je 60e te beginnen met joggen!

Beginnen met hardlopen na je 40e

Het is niet onmogelijk om na je 40e te beginnen met hardlopen of om op je 60e te beginnen met joggen! Hardlopen is een sport die je op je eigen tempo kunt beoefenen, ongeacht je leeftijd of niveau.

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen? We geven je een conditie opbouwen schema en vertellen je alles over conditie opbouwen. Lees het in dit sportadvies!