Paard en ruiter

Paardrijden met muziek

Wie heeft er nooit van gedroomd om speciale momenten extra intens te beleven op de tonen van bijpassende muziek?

Wie heeft er nooit van gedroomd om speciale momenten extra intens te beleven op de tonen van bijpassende muziek?

Dankzij de technologie is dit nu mogelijk. Je kunt muziek altijd en overal met je meenemen... Dus ook wanneer je paardrijdt, op voorwaarde dat je rekening houdt met enkele voorzorgsmaatregelen!

Galopperend paard

Gangen:muziek op maat voor paarden

Muziek biedt de mogelijkheid om het tempo in de gang van je paard te benadrukken.

We geven een kort overzicht van de wijze waarop de gangen verlopen: de stap is een gang met 4 gelijke maatdelen; draf is een gang met 2 gelijke maatdelen; en galop heeft 3 "ongelijke" maatdelen, waaronder 1 zweeffase. Elk paard heeft zijn eigen natuurlijke ritme.

Het tempo is de regelmaat waarmee eenzelfde hoef op de grond wordt geplaatst. In dressuur komt dat ongeveer op hetzelfde neer als het begrip "tempo" in de muziek:

In een bepaalde tijdsduur kan een paard bij dezelfde gang het tempo versnellen of vertragen (meer of minder stappen zetten).~Een ruiter of paard zal onbewust het ritme van de muziek volgen, daarom moet je goed kiezen wat je afspeelt!

Door naar de juiste muziek te luisteren, kunnen paard en ruiter dus op een natuurlijke manier aan het tempo werken.~Daarom is het een uitstekende manier om de harmonie met je paard op een ontspannen manier te bevorderen!

Paard en ruiter

Welke muziek?

Het 1e criterium is jouw smaak.

Het 2e criterium hangt eigenlijk af van je paard!

Test het maar eens: je zal merken dat ook je paard een voorkeur heeft voor bepaalde muziek! Bovendien maakt het je paardrijsessie extra leuk.

Muziek kan veel overbrengen: kracht, energie, rust... enzovoort.Daarom moet je goed nadenken over de muziek die past bij zowel jouw stemming als die van je paard.

Houd ook rekening met het tempo van de muziek: het moet aansluiten bij het natuurlijke ritme van je paard, of bij het tempo dat je wil oefenen!

Op zoek naar inspiratie? Kijk dan naar de vrije küren op muziek voor dressuur, je zal er sowieso goede ideeën opdoen!

Paard tijdens een wedstrijd

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen?

=> Voor je paard:

Het is niet vanzelfsprekend voor een paard om rustig langs een luidspreker te lopen waaruit harde muziek komt:dit is dus een goede gewenningsoefening voor wedstrijden, waar nog veel meer en hardere geluiden te horen zullen zijn.

Muziek helpt je paard om het gewenste ritme te volgen in zowel snellere als rustige oefeningen.

Amazone

=> Voor de ruiter: met of zonder oortjes?

Dat hangt af van jouw voorkeur, het moment en de plaats!

Muziek is over het algemeen geschikt om met je paard te trainen op vlak terrein, maar niet zozeer voor een hindernissenparcours of om buiten te rijden.

 

Zonder oortjes in de manege of de buitenbak:

Aangezien je muziek op de hele manege te horen is, moet je eerst zeker weten dat andere ruiters/paarden er geen last van hebben.

Sommige paarden kunnen schrikken als ze niet gewend zijn aan dergelijke geluiden: vraag bij jouw manege of je muziek mag afspelen, en vraag zeker ook de mening van de andere ruiters.

 Galopperend paard

Met oortjes in de manege of de buitenbak:

Let op het volume van je oortjes en zorg dat je niet volledig afgesloten bent van de anderen om je heen.

Oortjes kunnen helpen om je beter te concentreren op de muziek, of om even in je eigen wereldje tot rust te komen na een vermoeiende dag.

Dit mag echter niet in de weg staan van de tijd die je doorbrengt met je paard, je aandacht voor anderen om je heen, of het paardrijden zelf.

Als je hier rekening mee houdt, kan het een interessante oefening zijn om met oortjes te rijden: aangezien jij als ruiter alleen de muziek hoort, moet je het tempo overbrengen aan je paard. Sommige ruiters, zoals Xavier Delalande, gebruiken dit als techniek.

Wandeling in het bos

=> Zonder oortjes buiten:

In een bos kan het een goed idee zijn om jezelf "aan te kondigen" zodat anders dieren of jagers weten dat er een paard op komst is.

Het is echter ook belangrijk om de geluiden om je heen te horen, of de stilte!

Je moet aandacht hebben voor de geluiden in je omgeving (auto's, fietsen, honden, ...) om op reacties van je paard te anticiperen.

Bovendien bevind je je buiten op een plaats waar iedereen komt voor ontspanning: men moet er dus ongestoord kunnen genieten van de natuur en de stilte.

 

=> Met oortjes buiten:

Hier is het geen probleem: met oortjes in stoor je niemand. Je loopt echter het risico dat je volledig afgesloten bent van de geluiden in je omgeving, waardoor je vrachtwagens, auto's, fietsen, honden enzovoort niet hoort en de reacties van je paard niet kunt voorzien!

In sommige maneges speelt de hele dag door muziek.

Hierdoor wennen de paarden aan dit geluid. Bovendien kan muziek een rustgevend effect hebben. 's Nachts kun je de muziek echter beter afzetten zodat de paarden kunnen rusten!

En? Heb je zelf ook zin gekregen om te rijden met muziek nu je dit alles weet?