Intervaltraining
Tijdens een intervaltraining wissel je inspanningen van hoge intensiteit af met inspanningen van lage intensiteit. Een veelgebruikt intervalschema is de piramidetraining. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt tijdens zo’n training de intensiteit geleidelijk aan opgebouwd om dan, na de piek, terug afgebouwd te worden. Je kan je intensieve blokken laten toenemen in tijd of in afstand. Begin je eerste blok bijvoorbeeld met 1 minuut hardlopen, laat de intensieve blokken toenemen met telkens 1 minuut. Wanneer je aan 6 intensieve minuten zit, bouw je terug af naar 1. Tussen de perioden van hoge inspanning recupereer je door zeer rustig te joggen. Ervaren lopers nemen bijvoorbeeld de helft van hun intensieve blok, beginnende lopers recuperen best net zolang als hun periode van hoge inspanning.
Wat zijn de voordelen?
Omdat je met een hoge intensiteit traint, leert je lichaam zich aanpassen aan de zware inspanning. Je verhoogt ook je zuurstofopname tijdens het sporten. Dat heeft als gevolg dat je tijdens een zware inspanning minder snel verzuurt. Ook op het gebied van vetverbranding is de intervaltraining interessant. In vergelijking met een duurtraining, verbrand je meer vet na een training. Omdat je lichaam zich klaarmaakt voor een volgende zware inspanning, stijgt namelijk je metabolisme.
Waarvoor moet je opletten?
De impact die een intervaltraining heeft op je lichaam is hoger dan die van een duurloop. Daarom is het zeer belangrijk om rustig op te bouwen en voldoende rust te nemen tussen de zware inspanningen. Warm zeker ook minstens 10 minuten op door bijvoorbeeld rustig te joggen. Zo verminder je de kans op blessures aanzienlijk!