Zo geniet je 100% van hardlopen in de sneeuw

Zo geniet je 100% van hardlopen in de sneeuw

Vind jij hardlopen in de sneeuw ook zo fijn? Hardlopen in de sneeuw is fantastisch en de sneeuw is absoluut geen reden om een training uit te stellen. Maar hoe bereid je je nu voor op een winterse hardlooptraining? In deze blog vertellen we je alles wat je wilt weten over hardlopen in de sneeuw.

Hardlopen in de sneeuw, praktische tips

Wil je ook het liefst meteen je hardloopschoenen aantrekken en rennen in de sneeuw als je de eerste sneeuwvlokken ziet? Lees eerst even onze 10 praktische tips voor hardlopen in de sneeuw, zodat je goed voorbereid op (het witte) pad gaat.

Draag laagjes kleding – Warme kleding beschermt je tegen de winterse kou. Draag 3 lagen kleding om je lichaam op temperatuur te houden. De eerste laag is een shirt of een hemd om je transpiratievocht op te vangen.  De tweede laag is een shirt met lange mouwen om de warmte vast te houden. Een hardloopjack of windjack als derde laag beschermt je ook nog tegen de koude snijdende wind.

Draag een muts en handschoenen – Wist jij dat je via je hoofd en handen veel warmte verliest? Door een goede muts en handschoenen te dragen, houd je die warmte lekker bij je.

Doe een goede warming-up – Zorg dat je lichaam klaar is om in de winterkou prestaties te leveren. Begin altijd met een warming-up om je spieren op te warmen en blessures te voorkomen.

Smeer vaseline op je gezicht – Ligt er niet alleen sneeuw, maar staat er ook een snijdende ijskoude wind? Smeer dan vaseline op je gezicht (vooral op je lippen en op en rond je neus) om een pijnlijke huid te voorkomen.

Pas op voor gladheid – Sneeuw waar al veel mensen op gelopen hebben, is aangestampt en vaak glad. Kies daarom zoveel mogelijk voor verse sneeuw. Dit is wel iets kouder aan je voeten, maar een stuk veiliger. Op die manier geniet je ook extra van dat knerpende geluid van jouw schoenen in de sneeuw.

Pas je tempo aan – Geniet van het mooie landschap en pas je tempo aan de winterse omstandigheden aan. Dat betekent iets rustiger lopen dan normaal. Op die manier kun je jezelf ook makkelijker corrigeren als je dreigt uit te glijden.

Verklein je passen – Kleine passen zorgen ervoor dat je meer grip hebt. En die kleine passen zijn ook nog goed voor je loophouding!

Loop heen tegen de wind in – Winterse wind kost je veel energie en is ook nog eens extra koud. Begin daarom als het kan met tegenwind, om extra kou in de tweede helft te voorkomen.

Sporthorloge binnen aanzetten – Als je eenmaal buiten bent, wil je die handschoenen niet meer uitzetten. Zet daarom binnen alvast je sporthorloge aan zodat je buiten alleen nog maar op start hoeft te drukken.

Droog je schoenen – Al die sneeuw zorgt voor natte schoenen. Trek bij thuiskomst je schoenen direct uit en stop er proppen oude kranten in om het vocht te absorberen. Na een paar uur verwijder je de proppen en zie je dat de proppen nat zijn en jouw schoenen kurkdroog.

Zo geniet je 100% van hardlopen in de sneeuw

Essentiele benodigdheden voor hardlopen in de sneeuw

Wat heb je nodig als je wilt hardlopen in de sneeuw? Wat zijn die essentiële benodigdheden die ervoor zorgen dat jij veilig kunt genieten van een winters rondje rennen? Warme hardloopkleding, schoenen met grip, handschoenen, muts en je mobiele telefoon.

Warme hardloopkleding – Niks is vervelender dan het koud hebben tijdens het rennen. En zeker als het niet alleen sneeuwt, maar de temperatuur onder 0 is en de wind guur waait, is warme hardloopkleding onmisbaar.

Schoenen met grip – Niemand zit te wachten op blessures. Kies daarom voor schoenen met grip om uitglijden in de sneeuw te voorkomen. Bekijk onze trailschoenen voor meer grip.

Handschoenen – Je handen zijn niet heel actief tijdens het rennen en zijn gevoelig voor kou. Bescherm ze goed met handschoenen. Ook handig als je toch uitglijdt en jezelf op moet vangen in de sneeuw.

Muts – Of je nu wel of niet gezegend bent met een weelderige haardos maakt niet uit: bescherm je hoofd tegen de kou met een hardloopmuts.

Mobiele telefoon - Neem altijd je telefoon mee zodat je hulptroepen kunt inschakelen als er onderweg iets gebeurt waardoor je niet meer in staat bent om hard te lopen. Terugwandelen naar huis lukt misschien nog wel, maar is veel te koud als je bezweet bent.

Welke hardloopschoenen trek je aan in de sneeuw

Heb jij trailschoenen op je schoenenrek staan? Trek die dan aan tijdens het hardlopen in de sneeuw. Waarom trailschoenen? Omdat trailschoenen meer profiel in de zool hebben dan normale hardloopschoenen en jou meer grip bieden op de winterse ondergrond. Heb je geen trailschoenen, maar wel de keuze uit meerdere hardloopschoenen? Kies dan voor de schoenen met het meeste profiel in de zool. Heb je 1 paar hardloopschoenen en wil je toch extra grip tijdens het lopen in de sneeuw? Ga dan eerst naar de hardloopwinkel en koop losse spikes die je onder je zool kunt binden. Besluit je toch gewoon met je normale hardloopschoenen hard te lopen in de sneeuw? Let dan extra goed op waar je loopt, pas je tempo aan en maak kleine pasjes.

Warming-up voor hardlopen in de sneeuw

Begin jij je training altijd met een warming-up? Een warming-up warmt jouw spieren op en zorgt ervoor dat ze klaar zijn voor de belasting van het hardlopen. Door de warming-up neemt jouw bloedcirculatie toe, zodat jouw spieren snel zuurstof en energie krijgen. En die heb je wel nodig als je gaat hardlopen in de sneeuw. Welke oefeningen kun je nu het beste alvast binnen doen om jouw lichaam voor te bereiden op de kou?

Lunges – Sta rechtop met je benen op heupbreedte uit elkaar en leg je handen op je heupen. Span je buikspieren aan en houd je rug recht. Neem een grote stap naar voren met je ene voet. Til je achterste voet iets op, maar zorg dat je teen nog net de grond raakt. Vervolgens buig je beide knieën tegelijk tot een hoek van 90 graden. Blijf een paar seconden staan en kom weer terug in je beginpositie. Herhaal de beweging met je andere been.

Squats – Ga staan met je voeten op heupbreedte en houd je voeten recht naar voren. Kantel je bekken voor een holle rug. Buig je knieën en beweeg naar beneden alsof je op een krukje gaat zitten. Buig zo diep dat je heupgewricht lager is dan je knieën, dus verder dan een hoek van 90 graden. Strek tijdens de beweging je armen naar voren voor de balans. Kom weer omhoog en houd je voeten plat op de grond. Zodra je weer rechtop staat, begin je weer opnieuw.

Jumping Jacks – Sta rechtop met je benen naast elkaar en je armen langs je lichaam. Buig je knieën licht en spring omhoog. Terwijl je in de lucht springt, beweeg je je benen naar schouderbreedte en steek je je armen boven je hoofd uit. Spring weer terug in de startpositie en herhaal een aantal keren.
Voel je dat je spieren opgewarmd zijn en ben je klaar voor de sneeuw? Ga lekker naar buiten en rennen maar!

Zo geniet je 100% van hardlopen in de sneeuw

Pasgrootte aanpassen in de sneeuw

We snappen dat je het liefst als een jonge hond die sneeuw in wilt rennen zonder na te denken over de passen die je neemt. Toch is het aan te raden om dat wel te doen. Hoe groter je passen, hoe groter het risico dat je uitglijdt. En dat risico wil je minimaliseren! Dat doe je door kleinere passen te maken dan normaal. Zo loop je minder risico om je grip te verliezen. En mocht je dan toch bijna uitglijden? Dan corrigeer je jezelf makkelijker als je kleine pasjes maakt. Door niet alleen je pasgrootte te verkleinen, maar ook iets meer op je middenvoet en voorvoet te landen, loop je nog veiliger in de sneeuw. Wees gerust, je hoeft echt niet heel veel moeite te doen om anders te lopen dan normaal. Door de sneeuw loop je eigenlijk automatisch rustiger en die kleine pasjes en landing op je middenvoet en voorvoet gaan ook bijna vanzelf.

Conclusie

Hardlopen in de sneeuw is maximaal genieten van jouw favoriete sport. Hoe mooi is het om te rennen door een wit winterlandschap terwijl je met je hardloopschoenen sporen achterlaat in de sneeuw? Om zorgeloos te genieten, is het wel belangrijk dat je goed voorbereid de sneeuw in gaat. Zorg voor warme kleding, draag een muts en handschoenen en zorg voor schoenen met grip. Warm je spieren op, zodat ze klaar zijn voor de belasting van het hardlopen in de kou en pas je looptempo en je pasgrootte aan. Veel plezier met het hardlopen in de sneeuw. Geniet van het rennen en het prachtige sneeuwlandschap!

Meer hardloopadviezen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen? We geven je een conditie opbouwen schema en vertellen je alles over conditie opbouwen. Lees het in dit sportadvies!

Hardloopkleding kiezen

Hoe kies ik hardloopkleding?

Een hardloper kiest zijn kleding voornamelijk gebaseerd op de weersomstandigheden. Afhankelijk van het weer raadt Decathlon je verschillende soorten kledinglijnen aan. Bekijk het advies van Decathlon om je zo goed mogelijk uit te rusten voor het hardlopen.