Unselected
ZWEMMEN: TOP 5 VAN OEFENINGEN MET ZWEMVLIEZEN

Zwemmen: top 5 van oefeningen met zwemvliezen

ALS JE MET ZWEMVLIEZEN ZWEMT, KUN JE JE TECHNIEK VERBETEREN EN JE DIEPERE SPIEREN VERSTERKEN. DIT IS MIJN TOP 5 VAN OEFENINGEN MET ZWEMVLIEZEN.

Unselected

Zwemmen met zwemvliezen biedt veel voordelen voor je lichaam: je versterkt je beenspieren, je buikspieren en je bilspieren. Het is ook goed voor je hart en je verbrandt er meer calorieën mee dan met een gewone zwemsessie.

Door met zwemvliezen te zwemmen kun je bovendien ook je zwemtechniek verbeteren. Alleen maar voordelen dus. 

 

Wat je doel ook is, mijn TOP 5 van oefeningen met zwemvliezen zal je zeker interesseren! Klaar om aan de slag te gaan? Ik vertel je alles!

Unselected
ZWEMMEN: TOP 5 VAN OEFENINGEN MET ZWEMVLIEZEN

1/ Beenbewegingen zonder je armen te gebruiken

- Wat heb je nodig? Je korte zwemvliezen en een kickboard

- Welke spieren spreek je aan? Benen, billen en buik, je zet je hele lichaam aan het werk!

- Technisch: Hou je van crawl? Dat komt dan goed uit, want met deze oefening verbeter je de techniek en de efficiëntie van je beenslag.

- Hoe begin je? Deze beweging is redelijk eenvoudig. Ga op je buik in het water liggen, hou je kickboard recht voor je met gestrekte armen en je zwemvliezen onder water. En dan begin je met de beenslag, met je hele been vanuit je heup. Je zult al snel je been- en bilspieren beginnen te voelen. 

Hou deze oefening 15 tot 20 minuten vol. Aarzel niet om een pauze in te lassen en drink genoeg. Ik raad je aan om tijdens je pauzes je zwemvliezen af en toe uit te doen zodat je je voeten kunt ontspannen. Zo vermijd je krampen.

Unselected
ZWEMMEN: TOP 5 VAN OEFENINGEN MET ZWEMVLIEZEN

2/ De dolfijn

- Wat heb je nodig? Zwemvliezen en een passie voor dolfijnen. 

- Welke spieren zet je aan het werk? Je been-, rug-, buik- en zelfs je armspieren.

- Technisch: Dit is een heel goede oefening als je je vlinderslag wil oefenen en/of wil werken aan je slagen om je beginsnelheid te behouden. Deze oefening gaat onder water door, het is dus ook een goede manier om aan je ademhaling te werken.

- Hoe begin je? Neem de volgende houding aan: je armen gestrekt en parallel aan de onderkant van je bekken, je polsen bij elkaar, je hoofd met je kin naar je borst en je voeten bij elkaar. Doe eerst je hoofd onder water, net zoals bij het duiken. Zet daarna de beweging voort, vanuit de bovenkant van je borstkas, helemaal naar je voeten. De golfbeweging moet ontstaan vanuit een beweging van je bekken, van boven naar beneden. Je benen zijn gestrekt maar soepel, ze volgen en versterken de beweging. Om te beginnen probeer je 3 golfbewegingen te maken. Kom daarna boven water om adem te halen en begin opnieuw.

Zo word je de mooiste dolfijn in het bad, of de mooiste zeemeermin of -man, als je dat leuker vindt.

Unselected

3/ Zijwaartse golfbeweging

- Wat heb je nodig? Hiervoor heb je alleen je korte zwemvliezen nodig. Ook hier zal je passie voor dolfijnen of zeemeermensen je weer van pas komen.

- Welke spieren zet je aan het werk? Vooral je buikspieren, maar ook je been- en bilspieren. Een stevige oefening voor je dij-, buik- en bilspieren, maar wel een leuke!

- Technisch: Je slagen bij crawl, rugslag en vlinderslag.

- Hoe begin je eraan? Ga op je zij liggen. Als je op je rechterzij ligt, leg dan je hoofd op je gestrekte rechterarm en kijk naar de zijkanten van het zwembad. Je linkerarm volgt gewoon je lichaam. Maak je klaar om bellen te blazen. Je hoofd komt onder water, wat normaal is want je hele lichaam moet op een rechte lijn blijven. Vergeet geen adem te halen door je hoofd naar boven te draaien. Nu maak je zijwaartse golfbewegingen, met dezelfde methode als de vorige oefening. Na elk baantje mag je van kant wisselen. Om alles uit deze oefening te halen kun je telkens 100 of 200 meter zwemmen en een minuut rusten tussen de verschillende reeksen.

Unselected
ZWEMMEN: TOP 5 VAN OEFENINGEN MET ZWEMVLIEZEN

4/ Verticale golfbeweging met zwemvliezen

Ja, ik had het al gezegd, golfbewegingen in alle richtingen!

- Wat heb je nodig? Je korte zwemvliezen en een zwemmaatje voor een leuke babbel.

- Welke spieren zet je aan het werk? Je buik-, dij-, bil- en lage rugspieren.

- Hoe begin je? Om je te helpen deze oefening voor je te zien: je blijft op dezelfde plek in het water. Ga verticaal in het water hangen, kruis je handen voor je borst en maak golfbewegingen met je voeten bij elkaar. Hou je lichaam steeds recht en stabiel en maak je zo groot mogelijk (anders krijg je sowieso wel een slok water binnen). Hou je schouders uit het water door de beweging van je zwemvliezen. Ontspan je enkels. Betrek ook je heupen bij de golfbeweging.

Deze verticale golfbeweging kun je tussen de 20 seconden en 1 minuut volhouden, afhankelijk van wat je lichaam aangeeft. Is deze oefening te gemakkelijk (proficiat!!)? Trek dan je zwemvliezen uit. Dat maakt deze oefening al een stuk moeilijker.

Unselected
ZWEMMEN: TOP 5 VAN OEFENINGEN MET ZWEMVLIEZEN

5/ Crawl met zwemvliezen en een snorkel

- Wat heb je nodig? Je korte zwemvliezen en een snorkel (optioneel). Dat kan voor sommige mensen handig zijn om hun nek te ontlasten, omdat je hoofd voortdurend onder water zit.

- Welke spieren zet je aan het werk? Deze oefening zet vooral je onderlichaam (billen, dijen, kuiten en je onderrug) aan het werk, en verbetert je cardio.

- Technisch: Je beweging door het water en je crawlbeweging.

- Hoe begin je eraan? Deze oefening is vrij eenvoudig: je doet de crawlbeweging met je armen, met enkele kleine aanpassingen voor je benen, met zwemvliezen aan je voeten. Je benen blijven gestrekt. Hou je enkels soepel, je beenslagen moeten komen vanuit je heupen en niet vanuit je knieën. Hou je zwemvliezen goed in het water. 

Als je met een snorkel wil zwemmen, dan moet je natuurlijk je ademhaling aanpassen: adem alleen uit via je neus, adem in via je mond. In het begin zul je misschien wat buiten adem raken, maar zodra je ademhaling aangepast is, zul je het geweldig vinden.

Unselected

Nu ken je mijn TOP 5 van oefeningen met zwemvliezen. De tijden die in dit artikel worden aangegeven, zijn natuurlijk indicatief. Pas de oefening aan aan je eigen tempo en je doelen en, heel belangrijk: luister naar je lichaam.

Wat is jouw TOP 5 van oefeningen met zwemvliezen? Deel je favoriete oefeningen met ons in de opmerkingen.

Unselected

Deze tips interesseren je misschien ook:

Hoe kies je de juiste zwemvliezen?

Hoe kies je de juiste zwemvliezen?

Wil je zwemvliezen kopen? Dan moet je met een aantal factoren rekening houden. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje en geven je handige tips mee!