starten met wielrennen - header

Starten met wielrennen

Wielrennen is een complete sport waarbij je je hele lichaam traint. Het is bovendien een sport die voor ieders budget toegankelijk is en je kunt er gemakkelijk mee starten. Hier vind je enkele tips om gemakkelijk en veilig de weg op te gaan!

Hoe kies ik de juiste racefiets? volg onze gids!

Het grote pluspunt van wielrennen is dat het toegankelijk is voor iedereen. Aangezien het een sport is die je kunt aanpassen aan je niveau, kun je snel vooruitgang boeken zonder je gewrichten al te veel te belasten. Je kunt ook fietsen als aanvulling op een andere sport die je dagelijks beoefent, zoals hardlopen. Het spreekt voor zich dat het budget dat je nodig hebt om te starten met fietsen afhangt van de keuzes die je maakt.

Voordat we tot de kern van de zaak komen, lijkt het ons goed om het even kort te hebben over de twee vormen van wielrennen, waarop onze merken Triban en Van Rysel zijn gebaseerd: recreatief fietsen en sportief fietsen.

STARTEN MET WIELRENNEN

TRIBAN

Ons merk voor recreatieve fietsers. Deze racefietsen zijn geschikt voor wie op zoek is naar plezier en comfort, voor wie wil genieten van de omgeving zonder voortdurend zijn of haar tijden in de gaten te houden. 

STARTEN MET WIELRENNEN

VAN RYSEL

Van Rysel is ons merk voor sportieve fietsers. Deze vorm van wielrennen staat voor prestaties en je grenzen verleggen.

STARTEN MET WIELRENNEN

TRIBAN EN VAN RYSEL BY WOMEN 

Dameswielrennen is een sport die overal ter wereld aan populariteit wint. Ons team van ontwikkelaars voor damesartikelen biedt producten die een antwoord bieden op de specifieke behoeften van dames en de vrouwelijke lichaamsbouw. Zo hebben damesracefietsen een aangepast zadel, stuur en stuurpen, tot zelfs specifieke remhendels en cranks.

Bij Decathlon vind je een uitgebreid aanbod aan racefietsen, van startersmodellen van 260 euro tot modellen van 5000 euro. Daarnaast bieden wij ook extra diensten, waarbij je oude fiets wordt teruggenomen of tweedehandsmodellen worden aangeboden. Op die manier krijg je een fikse korting op de prijs van je fiets.

STARTEN MET WIELRENNEN

WELKE FIETS HEB JE NODIG ALS RECREATIEF FIETSER?

Je vindt zeker je perfecte fiets binnen ons gamma Triban-fietsen als je wilt starten met een racefiets met veilige banden, waarmee je ook eenvoudig kunt schakelen. Deze fietsen zijn ideaal voor beginnersritten of voor je woon-werkverplaatsingen. Dames we aan om een racefiets te kiezen uit het gamma Triban by Women. Net zoals ons racefietsen voor heren zijn de damesmodellen veilig en eenvoudig in gebruik, maar daarnaast zijn ze specifiek aangepast aan de vrouwelijke lichaamsbouw.

STARTEN MET WIELRENNEN

WELKE FIETS HEB JE NODIG ALS SPORTIEF FIETSER?

Wil je met sportief fietsen starten, dan raden we je een racefiets van het merk Van Rysel aan, die doeltreffend en toegankelijk is. Als dame kun je het best kiezen voor een racefiets van Van Rysel by Women. Deze comfortabele en lichte fietsen zijn aangepast aan het dameswielrennen.

Tip: hoeveel km kun je als beginner het best fietsen?

Om je lichaam (en je benen!) te laten wennen aan deze sport, raden we aan om te starten met ritten van 20 tot 40 km. Ben je een echte beginner, dan zul je de eerste kilometers het hardst voelen in je benen. Geef echter niet op! Naarmate je meer gaat fietsen, zullen je spieren er geleidelijk aan wennen.

Je racefiets afstellen

Je hebt je fiets gekocht en bent dus al goed uitgerust! Nu heb je twee mogelijkheden om je fiets in elkaar te zetten: je kunt naar het dichtstbijzijnde Decathlon-atelier gaan of je kunt hem zelf in elkaar zetten. Volg deze 5 stappen en je bent klaar voor je eerste omwentelingen! Zorg ervoor dat je een set inbussleutels en smeervet bij de hand hebt.

1. JE STUUR MONTEREN

Een fietsstuur monteren is heel eenvoudig! Draai alle schroeven los en bevestig je stuur op de fiets. Draai de kruisschroeven lichtjes aan om het stuur te kunnen richten. Maak gebruik van de aanduidingen om het stuur recht te zetten en draai de schroeven vervolgens vast.


2. JE PEDALEN PLAATSEN

Smeer de schroefgang en plaats de pedalen. Dankzij het vet vermijd je roestvorming met de tijd en kun je de pedalen later ook gemakkelijk demonteren (bijvoorbeeld als je wilt overschakelen op klikpedalen, waarover we je hieronder wat meer zullen vertellen!). Opgelet, want de pedalen hebben geen verschillende schroeven. Je moet de linkerpedaal dus tegen de wijzers van de klok in vastdraaien. Je kunt de pedalen herkennen dankzij de letters R (voor rechts) en L (voor links) die erop zijn aangegeven.


3. JE ZADEL EN JE HOUDING AFSTELLEN

Als je je zadel op de juiste hoogte afstelt, zit je optimaal op je fiets en vermijd je dat je last krijgt van kniepijn. Om comfortabel op je fiets te zitten, moet je been gestrekt zijn als je op je zadel zit en je hiel plat op de pedalen staan in de laagste positie.


4. JE BANDEN OPPOMPEN

Om je banden optimaal op te pompen, kun je vertrekken van het principe dat je ze tot 10% van je lichaamsgewicht kunt oppompen, zonder de 8 bar te overschrijden (voor banden van 23 tot 28 mm). Als je bijvoorbeeld 88 kg weegt, hou je het bij 8 bar. Weeg je 67 kg, pomp je banden dan op tot 6,7 bar. Wil je er meer over weten, lees dan ons advies over het oppompen van racefietsbanden hieronder.


5. DE NODIGE UITRUSTING AANSCHAFFEN!

Als je al deze stappen hebt doorlopen, dan heb je al een goede basis voor je eerste ritten. Dan heb je alleen nog maar extra uitrusting nodig en je bent klaar!

De nodige uitrusting voor een rit op je racefiets

Hieronder behandelen we de noodzakelijke uitrusting die we aanraden om je, van kop tot teen, te beschermen tijdens het fietsen!

starten met wielrennen - fietshelm

BESCHERM JE HOOFD!

Hoewel een helm wettelijk slechts tot 12 jaar verplicht is, raden we ten zeerste aan om er een te dragen tijdens je ritten met je racefiets. Een val of een ongeval kan immers snel gebeuren. Of je nu zwaar valt of niet, je hoofd is altijd beschermd als je een helm draagt. In de zomer raden we je ook aan om een fietspet te dragen (ook wel "gapette" genoemd). Door deze nat te maken hou je het hoofd koel op de fiets.

starten met wielrennen - fietsbril

EN JE OGEN?

Als je regelmatig gaat fietsen, zal je merken dat de weersomstandigheden een belangrijke rol spelen tijdens je ritten. Of je nu te kampen hebt met opspattend water, grind of de zon, met een fietsbril kan er niets in je ogen vliegen en word je niet verblind.

starten met wielrennen - fietsuitrusting racefiets fietsshirt fietsbroek

HOE MOET JE JE KLEDEN OM COMFORTABEL TE FIETSEN IN ALLE WEERSOMSTANDIGHEDEN?

De basisuitrusting van een wielrenner bestaat uit een fietsshirt en een fietsbroek. In je fietsshirt met zakjes op de rug kun je al het nodige materiaal meenemen (telefoon, sleutels, tussendoortjes…). Met korte of met lange mouwen, het maakt niet uit, het is je beste bondgenoot onderweg. Zowel in de zomer als in de winter raden we aan om een ondershirt te dragen.

Je fietsbroek zorgt er dan weer voor dat je comfortabel kunt fietsen dankzij de zeem in het kruis, die je beschermt tegen mogelijke irritaties door contact met je zadel. Opgelet, een fietsbroek draag je zonder ondergoed!

TIP: WAAROM EEN ANTISCHUURCRÈME GEBRUIKEN? 

Om eventuele irritaties te voorkomen kun je een antischuurstick of -crème aanbrengen op de zones waar je hinder ondervindt. Ons triatlonmerk Aptonia heeft hierover een advies geschreven:

starten met wielrennen - handschoenen

BESCHERM JE HANDEN!

Handschoenen vormen de beste keuze om blaren of verwondingen bij een val te voorkomen. Dankzij de inserts in schuim of in gel beschermen ze je handen in alle omstandigheden.

starten met wielrennen - schoenen

WELKE SCHOENEN?

Zoals we al eerder hebben uitgelegd, kun je fietsen met gewone pedalen, maar ook met klikpedalen.

Als beginner kun je kiezen voor sportschoenen met een halfstijve zool of zelfs lage wandelschoenen. Nu zal je denken: “waarom zou ik wandelschoenen dragen om te fietsen?” Simpelweg omdat er bij schoenen met een soepele zool veel meer energie verloren gaat. Wandelschoenen bieden je het comfort dat je nodig hebt als beginner.

Ga je meteen voor een systeem met klikpedalen als beginner, zet het veersysteem dan zo los mogelijk door het schroefje naar de min te draaien (-). Op die manier kun je je pedalen makkelijker losklikken. Je kunt de veren daarna strakker aanspannen naarmate je vordert. Om te beginnen kun je je voeten vast- en losklikken terwijl je op je fiets stilstaat tegen een muur. Op die manier leer je hoe het systeem in elkaar zit. In de praktijk dien je te anticiperen op elke stop en je voet naar buiten te duwen om hem los te klikken. Je kunt ook starten met hybride pedalen om op verschillende manieren te fietsen. Zo kun je met je fiets zowel je sport beoefenen als naar je werk fietsen, zonder dat je daarvoor schoenen met schoenplaatjes dient te dragen.

Jouw comfort is het belangrijkst. Tijdens je ritten moet je je steeds op je gemak voelen!

starten met wielrennen - fietstasje racefiets

Je racefiets onderweg herstellen

Het kan gebeuren dat je een mechanisch probleem krijgt onderweg. Om te vermijden dat je rit bij de fietsenmaker eindigt, raden we je aan om te investeren in een goed zadeltasje en het essentiële gereedschap om elke situatie de baas te kunnen. Het zadeltasje bevestig je net onder je zadel. Op die manier neemt het geen plaats in. Wat neem je erin mee: een multitool, een extra binnenband (met de juiste afmeting), een bandenlichter, een pomp en bandenplakkers voor kleine lekken.

Je fiets personaliseren 

Nu je over een fiets en de nodige uitrusting beschikt om veilig de weg op te kunnen, hebben we het nog even over de accessoires die je nog extra comfort bieden. Ontdek de 3 accessoires waar je niet omheen kunt:

starten met wielrennen - verlichting en fietsbel

VERLICHTING EN FIETSBEL

In de verpakking van je fiets vind je een verlichtingsset met een voor- en achterlicht en ook een fietsbel. Bevestig deze accessoires zeker op je fiets, aangezien ze wettelijk verplicht zijn. Als je in het donker niet goed zichtbaar bent, is dat niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor anderen. We raden je aan om ook een fluohesje of een fietsjasje uit ons "hoge zichtbaarheid"-assortiment (EN1150-goedgekeurd) te dragen als je in het donker gaat rijden.

starten met wielrennen - fietscomputer

FIETSCOMPUTER EN SMARTPHONEHOUDER

Op je fietscomputer kun je je gemiddelde snelheid en de afstand aflezen die je tijdens je rit hebt afgelegd. Bij Decathlon hebben we drie soorten fietscomputers: fietscomputers met draad, draadloze fietscomputer en fietscomputers met gps. Op elk apparaat kun je minstens je snelheid en afstand aflezen. Verder heb je meer functionaliteiten naarmate je budget verhoogt.

Met een smartphonehouder kun je je smartphone op je fietsstuur bevestigen. Op die manier kun je je parcours volgen zonder dat je bang moet zijn dat je smartphone valt.

Voor beginnende fietsers raden we een fietscomputer met draad aan, waarmee je je afstand en je snelheid kunt meten, en een smartphonehouder zodat je je parcours kunt opslaan. Daarna kun je in een uitgebreidere fietscomputer investeren, als je vorderingen maakt of als je gewoon benieuwd bent naar je capaciteiten.

starten met wielrennen - bidon bidonhouder hydratatie

BIDON EN BIDONHOUDER

Dit is voor jou hét belangrijkste accessoire tijdens je rit, want het zorgt ervoor dat je je lichaam gehydrateerd houdt tijdens je rit. Een goede hydratatie is onmisbaar als je sport, en dat geldt nog meer als beginner!

Nu ben je eindelijk klaar om kilometers te verslinden op je fiets!
Goede rit!