6 technische vragen over je badmintonracket

6 Technische vragen over je badmintonracket

Een badmintonracket dat past bij je spelstijl is essentieel om beter te worden. Denk dus na over je keuze. Wij geven je antwoord op 6 technische vragen die je je wellicht wel eens hebt gesteld.

Wat is een ‘koplicht’ of ‘kopzwaar’ badmintonracket?

Het 'balanspunt' verwijst naar de gewichtverdeling van een racket en geeft aan waar de balans in het racket ligt, gezien vanaf de onderkant van de greep.

1. Kopzware of 'head heavy' rackets voelen zwaarder aan ter hoogte van de racketkop en leveren wat meer power op bij smashes bijvoorbeeld. De Perfly 900P, 930P en 990 P hebben een hoge balanswaarde.

2. Koplichte of 'head light' rackets liggen doorgaans lichter in de hand en zijn wendbaarder dan kopzware rackets. Deze modellen zijn ideaal voor netspelers. Voorbeelden: de Perfly 900S, 930S en 990S zijn stuk voor stuk koplichte rackets.

3. Bij ‘even balanced’ rackets, zeg maar rackets met een neutraal balanspunt, is het gewicht mooi gelijkmatig gespreid over het hele racket. Dit soort rackets bieden veel gevoel en flexibiliteit, ze zijn ideaal voor allrounders. De Perfly 900V, 930V en 990V zijn 'even balanced' rackets. Denk er altijd aan dat wanneer je je racket besnaart, het gewicht van de racketkop met 3 à gram toeneemt. En als je een grip op de racketgreep wikkelt, verleg je het gewicht naar die greep en verlaagt de balans.

Ben je een gevorderde enkelspeler, ga dan voor een kopzwaar racket. Dubbelspelers opteren dan weer best voor een koplicht of neutraal uitgebalanceerd racket. Check gerust al onze badmintonrackets op decathlon.be, vergelijk de 'balans' en kies je favoriete racket.

Badminton

Hoe kies je het gewicht van een racket?

De keuze van het gewicht van je racket hangt ook af van je techniek en je skills. Merk trouwens op dat wanneer we verwijzen naar het gewicht van een racket, het om het onbesnaarde gewicht gaat. En zoals eerder al uitgelegd wijzigt het gewicht en de balans van het racket wanneer je het besnaart of van een grip voorziet. Dit is de algemene verdeling voor onbesnaarde badmintonrackets:

~Lichtgewicht rackets (< 85 g) zijn beter wendbaar en hebben een hogere swingsnelheid, wat ze bijzonder geliefd maakt bij amateurs en gevorderden.

Zwaardere rackets (> 88 g) bieden meer momentum en dragen je slagkracht en -snelheid heel doeltreffend over op je shuttle. Dit soort rackets zijn ideaal voor spelers met sterke schouders en een verfijnde techniek, omdat ze vaak met veel power spelen. Je vindt ook een paar beginnersrackets in dit segment, omdat de gebruikte materialen wat zwaarder zijn om zo de kosten te drukken.

Wat is de 'isometrische' vorm van een racketkop?

De meeste rackets hebben een 'isometrische' kop: de bovenste helft van het racketframe valt wat breder uit, anders dus dan de gebruikelijke ovale vorm. Die hoekige, isometrische vorm levert een grotere sweetspot op, terwijl de conventionele rackets een wat meer geconcentreerde feel en controle van de shuttle bieden.

Uit welke materialen moet je racket gemaakt zijn?

Bepaalde instaprackets zijn gemaakt uit aluminium of staal. Beide kostenefficiënte materialen, handig voor prijsbewuste spelers. En toch raden we aan om wat extra te investeren in een carbon of grafiet racket, zoals de Perfly BR500, of de Perfly BR 530 een vrijetijdsracket gemaakt uit grafiet.

Alle rackets voor halfgevorderde en gevorderde spelers zijn gemaakt uit een grafietcomposiet of uit 100 % grafiet, en zijn vaak uitgerust met vernuftige technologieën zoals Nanocarbon. Dit zijn lichtgewicht rackets, die duurzamer zijn en doorgaans beter presteren dan modellen uit aluminium of staal.

Wat is de stijfheid van de shaft (de 'steel')?

De stijfheid verwijst naar de flexibiliteit van een racket. Op Decathlon.be kan je heel gemakkelijk de kenmerken van elk racket vergelijken, en op basis daarvan een racket kiezen met de gewenste stijfheid.

1. Stijve shafts zijn geschikt voor spelers met een verfijnde techniek en een snelle, krachtige swing.

2. Rackets met medium stijfheid zijn ideaal voor spelers die nog aan hun techniek werken en minder armsnelheid ontwikkelen.

3. Flexibele shafts bieden meer kracht en snelheid voor beginners of spelers met een lage armsnelheid. Ze zijn ook heel wendbaar.

Badminton

Welke besnaring kies je, en met welke spanning?

Je kan met verschillende besnaringen spelen of variëren in spanning, om optimaal te combineren tussen kracht en controle naargelang je spelstijl. Multifilamentsnaren bestaan uit synthetische materialen. Ze zijn heel populair en duurzaam. Dit soort besnaringen zie je het vaakst. Heel wat profspelers gebruiken Natural Gut-snaren. Die zijn duur, maar leveren een ongeëvenaarde feel op.

Merk ook op dat op de meeste rackets de aanbevolen snaarspanning vermeld staat. De manier waarop de snaren contact maken met de shuttle is cruciaal, laat je racket dan ook bespannen in functie van je spelstijl.

1. Ben je een hard hitter en gevorderde speler, dan mag je wat meer spanning op je snaren zetten. Op die manier maakt je racket korter contact met de shuttle en speel je met minder power en meer controle. Gevorderde spelers die graag veel precisie en controle willen, laten hun racket doorgaans op een spanning van 11 kg of meer zetten.

2. Een lagere spanning geeft je meer veer- en slagkracht, handig om wat meer power in je slagen te leggen. Als beginner laat je je racket best op een wat lagere spanning besnaren, tussen de 8 en 9 kg. Zodra je niveau verbetert en je met meer controle speelt, kan je altijd kiezen voor een spanning tussen 9,5 en 10,5 kg.