de juiste fietshelm kiezen

Een racefietshelm kiezen en onderhouden

Zowel in als buiten de stad is het dragen van een fietshelm een must om je te beschermen op de fiets. Hij beschermt je hoofd bij een val of een schok, of je nu af en toe rustig in de stad fietst of intensief traint op de racefiets, over landelijke wegen. We geven je enkele tips zodat je de juiste fietshelm kiest.

VEILIGHEID RACEFIETSHELM

Veiligheid voor alles

Bij het kiezen van een fietshelm is de veiligheid het allerbelangrijkste. Draag hem altijd op de fiets, als fietser ben je kwetsbaar. Bescherm jezelf zodat je kan blijven genieten van het fietsen.

Alle fietshelmen zijn voorzien van een schokbescherming. De veiligheid (gecertificeerd door het CE-teken) wordt gegarandeerd door een unieke productietechniek, die dit accessoire licht en tegelijk sterk maakt.

Daarnaast is het belangrijk dat je op de fiets wordt gezien door de andere weggebruikers. Zichtbaarheidsaccessoires zijn dan ook essentieel op een fietshelm. Bij avond- of ochtendschemering zorgen reflecterende stroken rondom de helm en een ledlampje aan de achterkant ervoor dat bestuurders je zien en hun snelheid aanpassen.

EEN RACEFIETSHELM KIEZEN

Hoe kies je een fietshelm?

Misschien denk je wel dat een fietshelm er stom uitziet en heel oncomfortabel is ... maar daar klopt niets van! De vele mogelijkheden en kenmerken zorgen ervoor dat je hem met plezier zal dragen.

 

EEN GOED AFGESTELDE FIETSHELM IN DE JUISTE MAAT

Kies allereerst de juiste maat. Niet iedereen heeft immers dezelfde hoofdomtrek. De helmmaat moet perfect aangepast zijn aan je hoofd, anders zit hij gegarandeerd niet comfortabel.

Iedere fietshelm heeft binnenin een etiket waarop je kan zien voor welke hoofdomtrek hij bedoeld is. Je hoofdomtrek kan je heel eenvoudig zelf opmeten met een meetlint.

De fietshelm beweegt met je mee zodat je hem absoluut niet voelt zitten! De meeste helmen hebben binnenin comfortschuim en een verstelbare hoofdomtrek. Zo kan je je helm mooi laten aansluiten op je hoofd, in alle zachtheid, en vergeet je dat je hem draagt.

Daarnaast is het nuttig om de fietshelm te passen, zodat je zeker weet dat hij geschikt is voor jouw hoofd.

Eens je de juiste maat te pakken hebt, hoef je de helm alleen nog maar correct af te stellen. Er bestaan verschillende verstelsystemen, de meeste bestaan uit riempjes of draaiknoppen. Verstel de helm tot hij goed aansluit op je hoofd en niet kan verschuiven tijdens het fietsen.~De helm moet zo zitten dat hij je goed beschermt en tegelijk een goed zicht garandeert. Mooi recht, niet te veel naar voren of naar achteren.

Het gewicht van je fietshelm moet er ook voor zorgen dat je hem langere tijd kan dragen. Kies een lichte fietshelm als je intensief met de racefiets traint of vaak op een stadsfiets zit. Dan blijft hij altijd prettig aanvoelen.

Voor warm weer kies je een fietshelm met een doeltreffende ventilatie en luchtgaten.

EEN RACEFIETSHELM KIEZEN

Ook al dragen sommige fietsers hun helm zowel op de racefiets als de mountainbike, toch zijn er specifieke helmen voor elke manier van fietsen. Een fietshelm met vizier is bijvoorbeeld handig op aardewegen, omdat hij je gezicht beschermt tegen spatten. Helmen met een optimale ventilatie zijn speciaal ontwikkeld voor wie wielerwedstrijden of cross-country wedstrijden rijdt.

En voor fietsen in de drukke stad met zijn ontelbare lichtjes zijn er fietshelmen met geïntegreerde ledverlichting. Dat zorgt ervoor dat je goed wordt gezien door autobestuurders en voetgangers.

Voor gezinnen die graag samen fietstochtjes maken, zijn er fietshelmen speciaal voor kinderen vanaf 9 maanden. De helmen voor kinderen hebben dezelfde eigenschappen als de helmen voor volwassenen.

Punten waar je beslist op moet letten als je een fietshelm kiest

Houd rekening met de volgende eigenschappen als je een fietshelm kiest:

  • Het comfort

    Je moet de fietshelm perfect kunnen laten aansluiten op je hoofd, dankzij schuim binnenin en een verstelbare hoofdomtrek. De betere helmen zijn zelfs voorzien van een elastische band aan het achterhoofd, voor een optimaal comfort.

  • Ventilatie en lichtheid

    De luchtgaten in de schaal van de helm laten je hoofd ademen, zodat je het niet te warm krijgt en geen last krijgt van jeuk. Het is geen geheim: hoe meer luchtgaten een helm heeft, hoe comfortabeler je je voelt. En als je lang op de fiets zit is een lichte helm ook gewoon prettiger. Kies in elk geval een helm die niet meer weegt dan 300 g, anders kan je last krijgen van nek- en rugpijn.

  • Schokbescherming

    Fietshelmen zijn gemaakt in één stuk en beschermen hierdoor uitstekend tegen schokken. Sommige modellen hebben een verstevigde structuur en bedekken nog meer het achterhoofd en de zijkanten van het hoofd.

Wanneer moet je een fietshelm vervangen?

Het polystyreen waar je helm van gemaakt is, absorbeert schokken en beschermt je schedel. Maar na verloop van tijd wordt polystyreen hard en verliest het zijn absorptievermogen.
Dus wanneer moet je nu een fietshelm vervangen? Hoe weet je dat je helm zijn tijd gehad heeft?

Er zijn 2 mogelijkheden:

  • De juiste racefietshelm kiezen

    Je fietshelm onderging een flinke schok of vertoont scheuren

    Geen twijfel mogelijk, je moet je helm vervangen. Door de val of de beschadiging wordt je helm minder efficiënt of zelfs volledig onbruikbaar.

  • De juiste racefietshelm kiezen

    Je hebt je fietshelm nu al een hele poos

    Het is aangeraden om je fietshelm elke 3 tot 5 jaar te vervangen. Alles hangt af van hoe vaak je hem draagt. 
    Als je hem intensief gebruikt, vervang je hem om de 3 jaar. 
    Als je hem slechts af en toe draagt, vervang je hem om de 5 jaar. 



We raden aan om altijd, maar dan ook altijd, een fietshelm te dragen als je met de racefiets rijdt. Hij wordt helaas vaak vergeten, en toch is hij essentieel voor je veiligheid tijdens het fietsen.

Deze adviezen vind je misschien ook interessant

HOE BLIJF JE GEHYDRATEERD TIJDENS EEN TOCHT MET JE RACEFIETS?

HOE BLIJF JE GEHYDRATEERD TIJDENS EEN TOCHT MET JE RACEFIETS?

Hydratatie is van het grootste belang bij alle sporten, zeker wanneer je er net mee begint.