Een wingfoil board: hoe kies je dat?

Hoe kies je het juiste foilboard?

Ontdek deze zomer ongeëvenaard plezier op het water! Decathlon is je ideale gids om in alle eenvoud het wingfoil board te kiezen dat het best bij je past.

Wingfoil was enkele jaren geleden nog een nobele onbekende bij het grote publiek, maar ondertussen hebben heel wat watersporters de smaak te pakken gekregen. Met zijn unieke uitrusting en de eigenschap dat het de riders boven de golven van de zee of de oceaan laat vliegen, wordt het wingfoilen almaar populairder aan de Franse kusten. Wil je investeren in je eigen hydrofoilmateriaal? In deze gids leggen we je alles uit over deze nieuwe watersport. Zo kun je je materiaal uitkiezen aan de hand van precieze criteria en snel het ideale model vinden dat voldoet aan al je verwachtingen.

Een wingfoil board: hoe kies je dat?

Hoe werkt een foil en zijn varianten?

De bijzondere vorm van de foil werd ontwikkeld met het doel om zo weinig mogelijk wrijving te creëren tussen het water en je board. Zo kun je genieten van een supercoole glijsport met een grote, geoptimaliseerde snelheid. 

Door die snelheid kan de foil steunen op de wings en zo je board boven het water laten uitstijgen. Dit uiterst indrukwekkende fenomeen komt door de transmissie van hydrodynamische draagkracht van het water op de foil.

Een wingfoil board: hoe kies je dat?

Hydrofoil met een variabel oppervlak: de geboorte van een ongeëvenaarde sport

Bij zijn uitvinding had de hydrofoil nog een laddervormige foil. Door de meervoudige wrijving door de verschillende niveaus kon je echter niet dezelfde snelheden halen als met de huidige modellen. Bovendien had die hydrofoil door zijn vorm met verschillende niveaus een ingewikkelde constructie, waardoor het moeilijk was om die op grote schaal aan te bieden. 

De innovaties die in de loop der jaren werden doorgevoerd om die problemen op te lossen, hebben gezorgd voor de foils zoals we ze nu kennen, én voor hun ongekende prestaties in het water.

Een wingfoil board: hoe kies je dat?

De foil met een vast oppervlak onder water: een ongekende ervaring erboven

Dit type foils, of hydrofoils, wordt meestal gekenmerkt door een omgekeerde T-vorm onderaan je board. Dat design garandeert een ideale verhouding draagvermogen en snelheid tegenover het gebruik. 

Met een beetje training en een goed evenwicht kun je je supboard uit het water en uit de golven houden. Op die manier behoud je je snelheid voor unieke, niet te missen ervaringen deze zomer!

Een wingfoil board: hoe kies je dat?

Wat is het verschil tussen supfoil en wingfoil?

Wingfoilen is geïnspireerd door het kite surfen. Hierbij doe je aan foil en hou je een zeil in je handen, via handvatten of een wishbone in de vorm van een waterdruppel. Je zit alleen met een leash aan je wing vast. Doordat de wind in je wing blaast krijg je meer snelheid om bepaalde figuren in de lucht te maken.

Supfoilen staat dan weer voor een meer klassieke beoefening van de sport. Dat is een board dat vastzit aan je foil en waarmee je, al dan niet elektrisch aangedreven, kunt genieten van een optimale stabiliteit op zee of op de oceaan. Afhankelijk van het model kan het supboard langer of korter zijn dan een surfplank. Het is ook een beetje dikker voor een beter evenwicht, je kunt er je ook gemakkelijker door verplaatsen.

Een wingfoil board: hoe kies je dat?

Wat is elektrische foil of e-foil?

De e-foil heeft een performante elektrische batterij, waardoor je kunt versnellen en vertragen via een afstandsbediening. Je vertrekt hierbij vanop een boot of vanaf een ponton, op een plek waar het water diep genoeg is. Je hebt genoeg aan een enkele druk op de knop om te vertrekken en te genieten van deze hybride watersport.

De elektrische foil is ook handig als je in het water valt. Als je de knop van de afstandsbediening loslaat bij een val, valt de foil meteen stil in plaats van verder van je weg te drijven.

Een wingfoil board: hoe kies je dat?

Een foilboard kiezen volgens je niveau

Je kunt de foil of de e-foil onder verschillende soorten boards vastmaken. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met je niveau en je gemak in het water bij het kiezen van je board.

Net zoals bij de andere waterglijsporten, en zoals hierboven aangehaald, heeft het formaat van je board een rechtstreekse invloed op je vermogen om je evenwicht te behouden. We stellen je hier de meest geschikte boards voor beginners en experts voor.

Hoe kies je het juiste foilboard, afhankelijk van je lichaamsbouw?

Je moet bij de keuze van je board voor foil of e-foil niet alleen rekening houden met je niveau, ook je lichaamsbouw speelt een grote rol. Je gewicht en lengte zijn essentiële criteria als je een board wil waarop je snel stabiel staat en natuurlijk in evenwicht blijft.

Je voelt je misschien al goed op je gemak bij het beoefenen van watersporten, maar we raden je toch aan om een board te kiezen dat net iets groter is dan waar je normaal voor zou gaan. Als je kiest voor een foil surfboard, dan is de maat 5”8 een standaardmaat om mee te beginnen. Afhankelijk van je lichaamsbouw kan het toch aangewezen zijn om een iets kleiner of groter board te kiezen.

Dat geldt natuurlijk ook als je wil investeren in een expert uitrusting eens je voldoende vooruitgang hebt geboekt. Er zijn dan wel bepaalde standaarden die geschikt zijn voor de meeste mensen, toch kunnen je lengte en gewicht ervoor zorgen dat je een board nodig hebt dat afwijkt van die normen.

Wil je een uitrusting die gegarandeerd beantwoordt aan al je eisen, maar ook aan je behoeften? Ga dan idealiter naar de winkel, zodat je de verschillende beschikbare boardmodellen kunt vergelijken. Onze gepassioneerde teams kunnen je ter plaatse advies geven en je uitleggen hoe je het beste board kiest, afhankelijk van je lichaamsbouw en niveau.

Een wingfoil board: hoe kies je dat?
Een wingfoil board: hoe kies je dat?

Een board kiezen met een perfect aangepaste foil

Eens je je board gekozen hebt, kun je gaan kijken naar een performante wing. 

Ook daarvoor moet je de verschillende kenmerken van de wings met elkaar vergelijken, zodat je een model vindt dat perfect beantwoordt aan je verwachtingen.

Een wingfoil board: hoe kies je dat?

Mast

Met een korte mast van ongeveer 70 cm kun je gemakkelijk je eerste ervaringen opdoen en gewoon worden aan het gevoel van een foilboard. Een uitrusting met die maat zal je mogelijkheden echter al snel gaan beperken eens je je op je gemak voelt in deze discipline.

Wil je een mast die meer met je meegroeit terwijl je vooruitgang maakt, dan kies je het beste voor een met een hoogte van 80 cm. Eens je wat meer ervaring hebt opgedaan en ook technisch bent gegroeid, zal je ook meer kunnen genieten van je foil en nieuwe dingen uitproberen.

Een wingfoil board: hoe kies je dat?

Wings

De wings zitten vooraan aan je foil, ze dragen bij tot het draagvermogen en de stabiliteit van je watersportuitrusting. Hoe kleiner de wing, hoe reactiever en hoe wendbaarder je board.

Met een kleine wing zal het echter wel moeilijker zijn om je evenwicht te vinden als je nog geen ervaring hebt. Ter info: de oppervlakte van dat deel van je foil ligt normaliter tussen 1.500 en 2.500 cm².

Een wingfoil board: hoe kies je dat?

Stabilisator

Dat is de achterste vleugel van je foil. Nu je begrepen hebt hoe een foil en de wings werken, is het gemakkelijker om de oppervlakte van je stabilisator te kiezen. De back wing beantwoordt aan dezelfde regels inzake wendbaarheid en stabiliteit als de front wing.

Beginners kiezen best voor een grote wing, doorwinterde riders kunnen ook kiezen voor een kleinere back wing op hun foil.

Een wingfoil board: hoe kies je dat?

Fuselage

De fuselage houdt de verschillende elementen van je foil samen en verschilt in lengte, afhankelijk van het model. Als hij langer is, biedt hij je een reactieve, makkelijk wendbare uitrusting. 

Is hij vrij kort, dan beperk je het heen en weer bewegen van je plank aanzienlijk als er een golf onder je board passeert.

Welke criteria zijn er voor je stuurcomfort? 

Begrijpen hoe je je foilboard moet kiezen en weten wat de specifieke kenmerken van deze sport zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat je niet aan je comfort en je steun op het water mag denken. Zo kun je bijvoorbeeld, voor op zee of op de oceaan, kiezen voor een model met straps. Die bestaan in een uitgelijnde vorm met 2 straps of in V-vorm met 3 straps, waardoor je er steeds zeker van bent dat je voeten goed staan en gemakkelijker zo zullen blijven staan. Met dit accessoire kun je trouwens je board ook beter controleren, elke sessie opnieuw. Bovendien bestaan er ook modellen waarbij je je heel eenvoudig kunt losmaken van je board als je valt.

Ongeacht je niveau of wensen, met het foilen heb je gegarandeerd een nieuwe, unieke watersportervaring te pakken. Hoe meer je oefent, hoe zelfzekerder je zult worden. Zo verandert de oceaan- of zeekust in een enorm speelterrein om je in deze discipline uit te leven!