nachos-koken-mes

Handige tips voor de kampeerkeuken

We delen hier al onze kleine tips om makkelijk te koken op de camping, door alle essentiële vragen voor je comfort en veiligheid van een antwoord te voorzien: hoe bewaar je je voedsel, hoe kook je ze,...

ijskelder-kamp-wandelen

Je eten koel houden

Het is zomer, de zon schijnt en de vakantie komt eraan. Je eten bewaar je dan ook best koel. Daarvoor bestaan er heel wat soorten koelboxen.~Op camping is een harde koelbox, eventueel met elektrische aansluiting, ideaal.

Voor eenvoudige koelboxen hebben we een handige tip: neem altijd twee koelelementen mee. Zo kan je er één in je koelbox stoppen terwijl je het tweede in het vriesvak van de camping laat zitten.

Zorg ervoor dat je koelbox altijd in de schaduw staat en gebruik je eten snel op.

brand-recept-wandelen

Eten klaarmaken

Ben je op vakantie met je kinderen, gebruik dan een stabiel kooktoestel. Dat is vaak uitgerust met stevige pannendragers, twee vuren en grotere branders. Stabieler betekent ook veiliger en met de twee vuren zet je in een handomdraai iets lekkers op tafel. Zorg ervoor dat je toestel uit de wind staat en op hoogte, buiten het bereik van kinderen.

Zet het ook ver genoeg van je tent. Kook nooit in de tent, zelfs als het regent!

Denk aan het milieu: gooi nooit een leeg gaspatroon in de vuilbak, maar breng het voor recyclage naar het containerpark.

brand-knoeien-recept-wandelen

Kies het juiste kookgerei

Zorg ervoor dat al je potten en pannen een antikleeflaag hebbenZe zijn makkelijker te onderhouden dan aluminium potten, waarbij etensresten aan de bodem plakken. Ze gaan wel sneller stuk en zijn niet krasbestendig.Gebruik dus alleen bestek in hout of plastic. Niet schoonmaken met een schuurspons, daarmee maak je krassen. Een klassieke afwasborstel met traditioneel afwasmiddel is de beste combinatie.

Hier zijn twee recepten makkelijk te realiseren op het vuur

1. Kampvuurnacho’s

Waar het met kamperen om draait, is dat je samen een leuk moment beleeft in de natuur. De vaders van de blog Vaderklap doen niets liever met hun kids. Of je nu diegene bent die niets liever doet dan het vuur aan te wakkeren, het eten maakt of er gewoon bijzit en geniet van de warmte, het maakt niet uit. Hun receptjes zijn een must voor aan het kampvuur.

Ingrediënten
1 blikje maïs, 1 rode ui, 1 blik tomatensaus, 1 avocado, 1 blikje kidneybonen, 1 blikje jalapeñopepers, 150 g gemalen kaas (bv. cheddar), 1 mango, 1 limoen, verse koriander, 1 zak nacho’s, evt. kruiden zoals komijnpoeder, peper, zout, (gerookt) paprikapoeder, chili, olie.  

Bereiding
• Snij de ui in stukjes.
• Ontpit de avocado en snij in stukjes. Doe hetzelfde met de mango.
• Verhit het vuur. Zet de pan boven het vuur.
• Stoof de ui aan in wat olie.
• Voeg de bonen en tomatensaus toe. Laat even pruttelen.
• Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Doe de saus in een aparte kom.
• Verdeel de nacho’s over de bodem van je pan. Lepel de saus hierover.
• Verdeel avocado, mango, jalapeño en kaas over de saus.
• Plaats het deksel op de pot. Zet op het vuur tot de kaas gesmolten is.
• Leg eventueel wat kolen op het deksel van de pan.
• Werk af met koriander en een partje limoen.
• Serveer met een fris drankje!

nachos-stap1

2. Chocolade fondue met houten vuur

Ingrediënten
200g chocolade (liefst in stukjes of gebruik chocolade callets), 200ml room, marshmallows, bresiliennenootjes, 1 appel, 1 banaan, een paar aardbeien, evt. Een scheutje rum of whisky, water.

Bereiding
• Was de conservenblikjes zeer goed uit.
• Wakker het vuur aan.
• Zet de blikjes in je kookpan en vul de blikjes met stukjes chocolade en telkens een lepel of twee à drie room en indien gewenst een theelepeltje whisky/rum.
• Vul de pan voor 2cm met water. Roer af en toe in de blikjes tot je ziet dat alles mooi gesmolten is.
• Snij ondertussen het fruit in stukjes. Steek het op satéstokjes of je favoriete tak. Doe hetzelfde voor de marshmallows.
• Rooster de marshmallows boven het vuur. Dip ze in de chocolade en werk af met nootjes. Het fruit hoef je niet te roosteren.
• Smakelijk!

chocoladefondue-stap1

Dank aan onze partner Vaderklap voor het maken van deze recepten tijdens de Decathlon Trekking Days!