btwin_cover_comment-se-proteger-du-froid-a-velo

Hoe blijf je warm op de fiets?

De winter hoeft echt niet het einde van je fietsplezier te betekenen. Al worden de dagen korter, koud en nat, toch kun je je nog steeds prima amuseren op de fiets zonder dat je zit te rillen op je fiets. Met deze tips blijf je niet enkel droog en warm, maar hou je het veilig in het verkeer.

btwin_comment-se-proteger-du-froid-a-velo-1

Een stukje geschiedenis...

Renners hadden een heel simpele, maar doeltreffende remedie tegen de kou: gewoon een oude krant onder het truitje.

Goedkoop én effectief. Krantenpapier beschermt uitstekend tegen koude en vocht, het is een 'isolator'.

Geen nood, tegenwoordig hoef je geen krantenabonnement meer te hebben om warm te fietsen.

Hoe je beschermen tegen de kou op de fiets?

Welke uitrusting bij koud weer?

Je hoeft je heus niet in te smeren met zeehondenvet om warm te blijven.

Warme, ademende kleding is je beste vriend in de strijd tegen de kou. Maar hoe maak je de juiste keuze?

Net als bij wintersport kun je het systeem van kleden in laagjes ook hier toepassen. Elk laagje heeft zijn eigen functie en afhankelijk van de weersomstandigheden kun je meer of minder laagjes gebruiken.

De eerste laag of basislaag komt rechtstreeks op je huid, moet zweet afvoeren en je lichaam warm en droog houden. Een ondershirt voert je transpiratie gemakkelijk af. Kunststoffen zijn hierbij het meest gebruikte materiaal, maar ook wol is een aanrader. Katoen is helemaal uit den boze.

Vervolgens komt de isolatielaag die bescherming tegen de koude biedt. De tweede laag of midlayer: fleece, primaloft of merinowol zijn hier de meest aangewezen stoffen.

De derde en buitenste laag tenslotte dient als bescherming tegen wind, regen of sneeuw. Een windjack is de perfecte partner in crime om de weergoden te tarten. De meeste fietsjacks combineren de tweede en de buitenste laag in één jack. Gaat het niet regenen of sneeuwen, dan kan een softshell volstaan. Hedendaagse softshells zijn waterafstotend en winddicht en hebben vaak een beter ademend vermogen dan een hardshell. Is het heel erg koud, dan kan een licht donsjasje als extra tweede laag soelaas brengen. Fietsen is een behoorlijk intensieve sport. Je kan het beter een beetje fris hebben bij aanvang dan al meteen oververhit van start te gaan.

Benen hebben het niet zo snel koud. Beenstukken of een lange fietsbroek (ook verkrijgbaar in verschillende diktes voor verschillende temperaturen) houden je benen warm. Het voordeel van beenstukken is dat je ze makkelijk kan uittrekken, mocht het toch te warm worden.

beschermen tegen de kou fietsen

Bescherm de pijnpunten van je lichaam

Handen en voeten zijn bij vele winterfietsers letterlijk de pijnpunten. Zorg voor goede en dichte handschoenen, al dan niet met een uitneembare binnenhandschoen.

Je voeten zijn enorm koudegevoelig. Als je ze niet voldoende beschermt, zijn het na een uur ijsklompjes. Winterkousen, overschoenen of aangepaste winterschoenen zijn voor de koukleumen zeker aan te raden. Je voeten zitten dicht bij de grond en wanneer de weg nat is, krijgen zij het flink te verduren. Overschoenen moeten minstens water- en winddicht zijn en neopreen exemplaren kunnen vaak beter met nattigheid overweg.

De uiteinden van je lichaam kan je eventueel invetten met een warme of vettige crème of met vaseline.

Gebruik je dikkere sokken, zorg er dan zeker voor dat je tenen nog voldoende bewegingsvrijheid hebben. Zo blijft het bloed stromen en blijven je tenen warm(er).

Draag je een muts onder je helm, zorg er dan zeker voor dat je helm nog steeds perfect op je hoofd aansluit. En om je gezicht te beschermen, kan je je verstoppen voor de kou met een bivakmuts. Die beschermt je nek, oren, mond én neus.

Kies jouw uitrusting

Ondergoed of de zo belangrijke bescherming voor de uiteinden van je lichaam. Nu is het moment om je uitrusting te vervolledigen!

hoe beschermen tegen de kou op de fiets?

Extra: de juiste reflexen voor je vertrekt

Elke kampioen warmt zich goed op voor hij vertrekt, om zijn spieren klaar te stomen.

Aarzel niet om je vingers en tenen geregeld op te spannen en te ontspannen voor een goede bloedcirculatie.

En niet vergeten: aangepaste voeding en drank zijn essentieel. Ook in de winter moet je drinken! Je zweet dan immers even hard als in de zomer, maar door de kou voel je minder de nood om te drinken. En wat je voeding betreft hoef je jezelf heus niet op een raclettedieet te zetten. Kies voor evenwichtige voeding, zo wordt je energiebehoefte optimaal ingevuld. Laat je ook niet verrassen door een hongerklopje. Neem dus gerust ook wat graanrepen of gedroogde vruchten mee voor onderweg.