handschoenen-kou-trek-bergen

Hoe kies je de juiste wandelhand- schoenen?

Het is winter en je handen blijven maar niet warm? Volg onze tips voor de juiste uitrusting!

Al gedacht aan onderhandschoenen? 

Net zoals je meerdere lagen kleding draagt als je eropuit trekt, kan je ook verschillende handschoenen over elkaar dragen. Of liever onderhandschoenen onder je handschoenen, die dezelfde functie hebben als thermisch ondergoed.

Dat meerlaagse systeem houdt de lucht vast tussen de verschillende lagen, en die lucht isoleert je handen doeltreffend tegen de kou! Kies voor vrij ruime handschoenen, zodat je je vingers nog goed kunt bewegen.

Als je handschoenen te strak zitten, vertragen ze de bloedsomloop in je vingers, wat het koudegevoel alleen maar versterkt.

Wanten versus handschoenen!

Handschoenen? Wanten? Wat moet je kiezen? Ze hebben allebei voorstanders! Volg onze gids om te weten welk type het beste bij jouw noden past. 

  • vingerloze-handschoenen-trek

    Vingerloze handschoenen

    En als je niet wilt kiezen, bestaan er ook vingerloze handschoen/want-combinaties!

  • want-trek

    Wanten

    Als je warmte het belangrijkste vindt, zijn wanten de beste keuze. In een want is de warmte immers minder verspreid en kunnen je vingers elkaar opwarmen.

    Om de kou helemaal geen kans te geven bestaan er ook onderwanten die als extra warmtelaag kunnen dienen.

  • handschoenen-trek-dun

    Handschoenen

    Als je je vingers vooral nog wilt kunnen bewegen terwijl je ze tegen de kou beschermt, zijn gewone handschoenen voor jou de beste keuze. 

Tijdens het wandelen zou je het niet koud mogen hebben, omdat de lichamelijke inspanning doorgaans de bloedsomloop stimuleert en bloed naar je handen en voeten stuurt. Blijf je handen wel bedekken (houd alleen je onderhandschoenen aan bijvoorbeeld), zodat ze niet afkoelen tijdens een stop.

kou-handen-trek

En daarna?

Je bent aangekomen op je slaapplek, maar je handen zijn ijsklompen? Dan zijn er verschillende oplossingen: handwarmers, natuurlijk, bij voorkeur herbruikbare. Maar je kunt ook water opwarmen en het voorzichtig in je drinkbus gieten. Wikkel ze in dat geval wel in een doek, zodat je je vingers er niet aan brandt! 

En als je het geluk hebt dat je in een berghut met warm stromend water zit, kan je je handen beter onder de warme kraan opwarmen dan aan de verwarming.

Om winterhanden te voorkomen, is er maar één oplossing: hydratatie. Bij winterhanden krijg je kleine wondjes omdat je huid barst door de kou.

Om dat te voorkomen moet je je huid absoluut optimaal hydrateren. Zorg dat je altijd een tube handcrème bij hebt, zodat je elke keer na het handen wassen je handen kunt insmeren.

Extra tip

Zijn je (onder)handschoenen natgeregend? Laat ze op een droge plaats drogen, maar leg ze nooit op een warmtebron. Dat kan de vezels beschadigen en je handschoen vervormen!