tb-slaapzak

Hoe je kampeerslaapzak kiezen?

Je droomt ervan duizenden sterren te bewonderen op onvergetelijke kampeertrips in de bergen? Een uitstekend idee… Maar om van die droom geen nachtmerrie te maken, is de keuze van een goede slaapzak cruciaal…

Je slaapzak kiezen

Het is uiteraard onmogelijk om een slaapzak te hebben voor elk type overnachting. Maar 2 of 3 slaapzakken zouden over het algemeen moeten volstaan voor alle situaties. Om te beginnen, weet dat het normaal is om het soms een beetje te warm of een beetje te koud te hebben. Dat hoort er nu eenmaal bij.

Houd ook in het achterhoofd dat de ene persoon de andere niet is. De ene zal misschien naakt in zijn slaapzak kruipen, terwijl de andere misschien liever nog een T-shirt draagt om geen kou te hebben. Kortom, vertrouw vooral op jezelf om te bepalen wat voor jou geschikt is, veeleer dan de goede raad van anderen te volgen.

Je moet dus testen en experimenteren. En daarvoor hoef je absoluut niet in de bergen te zijn. Het is perfect mogelijk om tests te doen in het bos bij jou in de buurt, of in je tuin, zelfs op het balkon van je appartement. Je zal daar al veel lessen uit kunnen trekken.

bivak-tent-koppel

De periode bepalen waarin je vertrekt

De periode waarin je gaat kamperen, zal de keuze van je slaapzak voor een groot stuk bepalen. Het is logisch dat je in de zomer een andere slaapzak gebruikt dan in de winter. In de bergen is de vijand 's nachts meestal de koude, niet zozeer de warmte. We zoeken dus een slaapzak die de warmte van het lichaam vasthoudt. En als je het te warm hebt, kan je altijd nog een paar laagjes uitdoen of de slaapzak openen. Houd er wel rekening mee dat het te warm hebben ervoor kan zorgen dat je gaat zweten en dus afkoelen… Probeer overmatig transpireren dus te vermijden.

Slapen in een tent of onder de blote hemel?

Zodra je de periode hebt bepaalt, kun je je de volgende vraag stellen: slapen in een tent of onder de blote hemel? (Als je de sterrenhemel wil zien, is het beter zonder tent…). Als je in een tent slaapt, stijgt de omgevingstemperatuur van de slaapzak met een paar graden. Bovendien komt een tent bij neerslag goed van pas. Er bestaat echter ook een tussenoplossing: de slaapzakhoes, die goed zijn werk doet bij wind, sneeuw en lichte regen, maar niet echt efficiënt is als het hard regent.

Synthetische of donzen slaapzak?

De hamvraag is: donzen of synthetische slaapzak? Jammer genoeg is er geen pasklaar antwoord. En opnieuw zal het afhangen van jou. Beide soorten slaapzakken hebben hun voor- en nadelen. Het is aan jou om te kiezen in functie van je belangrijkste criteria.

Dons

dons

De nadelen

• Over het algemeen duurder.

• Als hij nat wordt (regen, condensatie, transpiratie), verliest hij zeer snel zijn warmterendement en droogt hij zeer traag. Bovendien zorgt vocht ervoor dat hij dit rendement onherstelbaar kwijtraakt.

• Kortere levensduur. (Vergeet wat dat betreft niet om hem thuis uit de compressiezak te bewaren)

De voordelen

• Vederlicht.

• Beste samendrukbaarheid (dus meer plaats in de rugzak).

• Beste warmterendement.

Synthetisch

synthetisch

De voordelen

• Goedkoper (over het algemeen en voor soortgelijke warmterendementen). • Vochtbestendiger. • Langere levensduur.

De nadelen

• Zwaarder (voor hetzelfde volume). • Minder samendrukbaar. • Lager warmterendement.

Extra tip

Een interessante tip die voor beide soorten slaapzakken geldt, is te slapen in een zijden lakenzak. Je wint er opnieuw een paar kostbare graden mee en het vocht komt niet in de slaapzak terecht (een extra voordeel is dat je enkel de zijden lakenzak moet wassen).

Over het algemeen is dons te verkiezen wanneer je wil kamperen in de winter bij extreme koude en geen neerslag verwacht of als je in een tent gaat slapen (maar je moet er dan wel goed op letten dan hij niet vochtig wordt). Ben je echter in een minder koude streek en is er kans op regen en vocht, dan is de synthetische slaapzak interessanter.

Hoe je kampeerslaapzak kiezen?

Pierre dewit

Ambassadeur Decathlon België

Skimonitor

Lid van de UPMM (Union Professionnelle des Métiers de la Montagne)