rugby bal rugbybal kipsta decathlon

Hoe kies ik de juiste rugbybal?

.

Geen goede rugbytraining zonder een bal die goed past bij de manier waarop je deze sport beoefent. Je moet dus rekening houden met het speelniveau en de leeftijd van de spelers, maar ook met de omgeving waar wordt gespeeld.

Kenmerken van een rugbybal

Elke balsport heeft zijn eigen bal. Een rugbybal is uitsluitend bedoeld om rugby mee te spelen. Hij is ovaal en bestaat uit drie delen, waarvan je de eigenschappen en functies goed moet kennen om de juiste keuze te kunnen maken. De vier vlakken worden met de hand of machinaal genaaid en krijgen noppen op het oppervlak die in de eerste plaats moeten zorgen voor een optimale grip op de bal. Dan komen er twee tot vier gelamineerde lagen over. Die lagen bestaan uit in zuiver polyester bij de duurdere modellen of uit een mengeling van polyester en katoen.

Ook de buitenlaag van de rugbybal hangt af van je kwaliteitseisen. Een rubberen buitenlaag is erg sterk, terwijl een buitenlaag in pvc budgetvriendelijker en tegelijk nog vrij comfortabel is. Als je een bal wil die langer meegaat en goed bestand is tegen herhaalde slagen, kies dan voor een buitenlaag in polyurethaan of thermoplastisch polyurethaan (TPU), dat aangenamer aanvoelt.

De binnenbal kan uit latex bestaan, wat goedkoop is, maar door de porositeit van dit materiaal verliest de bal sneller lucht. Een andere mogelijkheid is butyl. Dit stevige kunststofmateriaal zorgt voor een perfect drukbehoud waardoor je er langer mee kunt spelen.

 

kies-rugbybal-kipsta

Een bal die is aangepast aan de spelers

Het eerste criterium waar je rekening mee moet houden wanneer je een rugbybal kiest, is de leeftijd en het geslacht van de spelers. Die factoren bepalen immers de balmaat.

Voor kinderen jonger dan tien is maat 3 ideaal. Licht en compact, ligt gemakkelijk in de hand en is licht genoeg voor de jongsten om mee te spelen.

Maat 4 is geschikt voor tieners, maar ook voor vrouwen.

De standaardmaat die gewoonlijk door de mannen wordt gebruikt, is maat 5. Vervolgens moet je een keuze maken volgens het niveau van de speler.~ 

Als je rugby leert spelen, moet je vooral aandacht besteden aan de stevigheid van de bal. Beginners kunnen kiezen voor een kleinere bal, die speciaal voor hen werd ontworpen. Ze zijn compact en lichter zodat ze gemakkelijker in de hand liggen en bieden dus een goede verhouding tussen de bouw van de speler en zijn niveau. Ballen in schuimrubber zijn bijvoorbeeld ideaal om minder brutaal en geleidelijker het rugbyspel onder de knie te krijgen. Om intensiever te kunnen trainen, is het fundamenteel dat je bal een goede grip heeft en stabiel is. Ook zijn de vinnigheid en precisie van je bal van groot belang. Als je competitie speelt, moet je met dezelfde criteria rekening houden bij de keuze van een bal in standaardmaat zodat je aangenaam, comfortabel en intensief kunt spelen.

Een bal die is aangepast aan het speelveld

Het materiaal van de rugbybal zal in de eerste plaats afhangen van de ondergrond waarop je rugby speelt. Rubberen ballen zonder naden zijn beter waterdicht. Die zijn dus perfect voor op het strand. Synthetische ballen zijn bijzonder sterk en de beste keuze voor wie zowel wedstrijden speelt als traint, op elk type ondergrond. Je bal zal zijn kwaliteiten echter verliezen als je hem niet goed onderhoudt. Pomp hem daarom tot de juiste druk op vóór gebruik.

Als je hem niet hard genoeg oppompt, verliest hij zijn ovale vorm, bedoeld om goed te kunnen passen en vangen. Hij wordt immers zacht en verliest zijn stuitkracht. Als je hem te hard oppompt, kan hij definitief vervormen en zelfs scheuren of barsten aan de naden. Het is ook belangrijk om na gebruik een beetje lucht uit de bal te laten en hem schoon te maken en te laten drogen. Stel hem niet bloot aan extreme temperaturen, zodat hij langer meegaat en zijn kwaliteiten behoudt.