surf_olaian_wax

Hoe kies ik de juiste wax voor mijn surfplank?

Glij op het water, niet op je plank! Surfers weten het als geen ander: de waxlaag op je surfplank is heel belangrijk voor een goede grip. En toch vergeten sommigen deze stap weleens, terwijl die zoveel verschil kan maken.Lees hier hoe je je plank moet waxen en de juiste wax kunt kiezen!

Kies je wax op basis van de watertemperatuur 

We raden je aan om een wax te kiezen op basis van de hardheid ervan. De textuur moet aangepast zijn aan de omstandigheden waarin je gaat surfen. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe harder je wax moet zijn om een goede grip op je plank te garanderen.

  • Ik surf in warm water:

    Surf je in water tussen 18 en 25°C? Kies dan voor een wax voor warm water, die speciaal ontwikkeld is voor deze temperaturen

  • Ik surf in tropisch water:

    Ga je surfen in water dat warmer is dan 25°C? Zorg er dan voor dat je wax niet smelt! Gebruik wax voor tropisch water, die is goed hard.

  • Ik surf in koud water: 

    Ga je surfen in water met een temperatuur tussen 10 en 17°C? Gebruik dan een zachte wax voor koud water, zodat je handen en voeten een goede grip hebben.

Hoe moet ik mijn surfplank waxen?

Met wax creëer je een antislipzone op de belangrijkste contactpunten van je handen en voeten op je plank. Voor een voldoende ruw oppervlak is het niet alleen belangrijk om de juiste wax te kiezen, ook de manier van aanbrengen doet ertoe! 

- Twee lagen wax, ALTIJD! 

Door het contact met het water en je kleding slijt en schilfert je wax. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om je plank een goede basis te geven. Breng daarom eerst een hechtende onderlaag aan, de base coat. Hoe harder die is, hoe beter de wax zal blijven hechten: gebruik 80 tot 100 g surfwax als base coat om deze onderste laag aan te brengen.

De tweede laag breng je steeds opnieuw aan voordat je met je plank het water ingaat. Kies de juiste wax op basis van de temperatuur van het water waarin je gaat surfen. De 'top coat' van de waxlaag moet 1 mm dik zijn. 

- Drie manieren om je wax ruw genoeg te maken:

Het is het beste om brede sporen te trekken met je wax en zo een soort maaswerk te creëren met kleine ophopingen wax en veel reliëf. Leg eerst de base coat en dan de top coat, telkens met gekruiste bewegingen. Je hebt hierbij twee opties:

- in kruisvorm: diagonaal en dan loodrecht erover;

- in lijnen: eerst in de lengte en dan in de breedte;

- in cirkels: met cirkelvormige bewegingen.

- De belangrijkste zones om te waxen:

Voor een geslaagde take-off versterk je de waxlaag op de rails en op de voorkant van je plank.

Vergeet ook deze belangrijke zones niet: onder je billen als je in de line-up zit en op de plaats van je romp als je peddelt. Maak ook de zone waar je je voeten zet groot genoeg, om je evenwicht te bewaren als je over de golven surft.

3 Manieren om je wax en je plank te beschermen

BEWAAR JE PLANK IN EEN SURFHOES: Bewaar je plank op een donkere, goed geventileerde plek zodat de wax niet smelt. Surfers leggen hun plank na het surfen meestal omgekeerd (waxkant naar beneden) op hun surfhoes, zodat het zand er niet aan blijft plakken. Een goede gewoonte! Om je autostoelen schoon te houden als je naar je surfspot rijdt, kun je je plank ook het best in een surfhoes opbergen.

surf_wax_olalain- tips

VERANDER VAN WAX ALS JE IN EEN ANDERE WATERTEMPERATUUR SURFT:

Als de waxlaag op je plank te dik wordt, of als er te veel zand inzit of de laag begint te vergelen, dan is het tijd om je plank schoon te maken!

DE WAX BESCHERMEN TEGEN DE WARMTE:

Als je wax smelt door de zon, dan verandert de textuur ervan en biedt hij minder grip. Bescherm je wax dus en bewaar je wax in een waxdoos