Hoe kies ik een hoofdstel voor mijn paard?

Welk hoofdstel past bij mijn paard?

Het hoofdstel is een onmisbaar onderdeel van je rij-uitrusting! Hoofdstellen hebben allerlei eigenschappen die je keuze zullen bepalen. Bij Decathlon helpen we je om het ideale hoofdstel voor je paard of pony te vinden.

Ruiters en amazones: iedereen die, op welk niveau dan ook, weleens een paard optuigt, moet op een bepaald moment het hoofdstel omdoen. Het is dan ook handig om de verschillende gebruikswijzen en de voornaamste onderdelen ervan te kennen. In dit artikel vind je gebruikstips voor het hoofdstel, evenals onderhoudsadvies. Zo blijft het leer soepel en comfortabel voor je paard.

Hoe kies ik een hoofdstel voor mijn paard?

Elk onderdeel van het hoofdstel speelt een eigen rol!

- Het kopstuk is een cruciaal onderdeel van het hoofdstel. De rest van het hoofdstel hangt eraan op: de frontriem, de neusriem, de keelriem, de bakstukken en het bit. Het kopstuk moet zo'n twee vingers (breed) achter de oren van je paard rusten. Er bestaan twee soorten: het klassieke kopstuk en het anatomische kopstuk. Het anatomische kopstuk ontlast de nekwervels en biedt je paard comfort en lichtheid. Vaak wordt het gevoerd met een dunne laag leder.
- De frontriem zorgt ervoor dat het kopstuk op zijn plaats blijft. Hij loopt rond het voorhoofd van het paard.

Hoe kies ik een hoofdstel voor mijn paard?

- Vaak heeft een hoofdstel ook een neusriem. Dat is echter een optioneel onderdeel. De neusriem blokkeert de kaken van het paard, zodat het nog preciezer reageert op je aanwijzingen. Er bestaan verschillende soorten neusriemen, die minder of meer druk uitoefenen.
De meest voorkomende is de enkelvoudige of de Franse neusriem. Zoals zijn naam aangeeft, biedt deze neusriem het minste en zachtste contact. Je kan er een sperriem aan toevoegen, een leren riempje dat rond de mond van het paard loopt. Dit riempje draagt bij aan de precieze opvolging van je aanwijzingen en zorgt dat het paard de mond niet kan openen. Deze worden alleen gebruikt door ervaren ruiters.
Er zijn nog andere soorten, zoals de gekruiste neusriem, de Duitse neusriem, ... Deze zijn bedoeld voor veeleisende paarden.
- De keelriem dient om het hoofdstel op zijn plaats te houden. Deze heeft geen invloed op de bewegingen van het paard.

Hoe kies ik een hoofdstel voor mijn paard?
Hoe kies ik een hoofdstel voor mijn paard?

Onze onderhoudstips

Het is belangrijk om een pas gekocht hoofdstel te behandelen voorafgaand aan het eerste gebruik. Je kan ledervet of glycerinezeep gebruiken. Glycerinezeep kun je toepassen als vet: zonder dat je het moet afspoelen.

Behandel het hoofdstel ongeveer om de twee maanden met vet of zeep. Eenmaal tot tweemaal per jaar, kan je het ook voeden met olie. Olie heeft uitstekende voedende eigenschappen, waardoor je dit niet vaak hoeft te herhalen.

Deze artikelen zijn ook interessant voor jou:

paard op het strand

De verschillende soorten hulpteugels

Als je ze goed gebruikt, zijn hulpteugels een efficiënt hulpmiddel voor de dagelijkse training van de spieren van je paard. Bepaalde hulpteugels wijken daar echter van af, bijvoorbeeld de martingaal die opwaartse hoofdbewegingen verhindert bij paarden die onvoldoende afgericht zijn.

Alt/hoe-bit-kiezen

Hoe kies je het juiste bit voor je paard?

Er bestaan heel veel verschillende soorten bitten, en het is niet altijd even eenvoudig om te weten welk bit geschikt is voor jouw paard. Het Fouganza-team geeft je enkele tips mee om je bij die keuze te helpen.