helm ruitersport

Hoe kies ik een paardrijhelm?

Jong of oud, veiligheid staat voorop bij het beoefenen van de ruitersport. Hier vind je enkele tips voor het kiezen van de juiste paardrijcap, om zo je favoriete sport, paardrijden, veilig te kunnen beoefenen.

De keuze voor een rijhelm wordt voornamelijk gemaakt op basis van je niveau. Vervolgens kan je je keuze verfijnen op basis van comfort, ventilatie of zelfs de gewenste ondersteuning. Al onze helmen voldoen aan de geldende veiligheidsnormen en -eisen, en hebben hetzelfde beschermingsniveau, ongeacht de prijs.
Omdat een helm vaak verplicht is bij het beoefenen van ruitersport is het fijn als deze ook aangenaam en comfortabel op het hoofd zit. Tegenwoordig zijn er paardrijcaps in verschillende soorten, maten en stijlen.

Een paardrijhelm voor elk niveau

  • Beginners

    Je kunt op zoek gaan naar lichte, gemakkelijk verstelbare helmen die je een goede pasvorm geven. Sommige modellen zijn voorzien van een wieletje achteraan om de hoofdmaat aan te passen of om "mee te groeien" met kinderen wanneer ze groeien. Voor meer comfort kun je kiezen voor een cap met een zachtere voering. Voor meer comfort kun je kiezen voor een cap met een zachtere voering binnenin.

  • Regelmatige rijder

    Comfort staat centraal. Voor regelmatige rijders raden we onze helmmodellen aan met schuimrubberen binnencups voor meer comfort. Het is ook interessant om te kiezen voor een helm met een afneembare kap, die zeer praktisch is om te wassen.
    Ideaal om meerdere keren per week te gaan paardrijden en je helm achteraf makkelijk te kunnen onderhouden.

  • Expert

    Op dit niveau ben je volledig autonoom in de voorbereiding en het werk met je paard. Om aan je intensievere trainingen tegemoet te komen, raden we helmen aan met een comfortabele binnenvoering (zachte stoffen afwerkingen aan de binnenkant naast het schuim) en een efficiënter ventilatiesysteem. 

ventilatie_voor_fouganza

Ventilatie van je helm

Hou rekening met de omstandigheden waarin je rijdt voordat je je keuze maakt. Wanneer je veel in de warmte rijdt of wanneer je snel last krijgt van zweet op het hoofd zal een cap met goede ventilatie je meer comfort geven. Hoe intensiever je paardrijdt, hoe sterker wij adviseren om voor een goed geventileerde cap te kiezen. Er zijn drie soorten van ventilatie te onderscheiden:

- de aanwezigheid van een ventilatiezone vooraan en/of achteraan

- het aantal ventilatiekanalen

- de aanwezigheid van een geventileerde nekbeschermer

Hoe kies ik een paardrijcap?

De pasvorm van je paardrijhelm

Om ervoor te zorgen dat jouw helm past, kies je een model dat jouw hoofd perfect omsluit.

- Wat de hoofdomtrek betreft: de helm moet perfect om je hoofd zitten, en er mag geen extra ruimte tussen je hoofd en de zijkanten van de helm zitten. Maar de helm mag je schedel niet gaan knellen om het hoofd. Bij het bewegen van het hoofd moet de cap stabiel op het hoofd blijven zitten zonder voorover, opzij of achterover te vallen.

- Aan het voorhoofd: het vizier of de onderkant van de helm moet tot enkele centimeters boven de wenkbrauwlijn reiken, de bovenkant van het voorhoofd moet perfect bedekt zijn.

- Bij de kin: het kinriempje moet strak genoeg zitten dat deze niet voorbij de kin kan glijden, maar los genoeg om je nek niet te belemmeren in de bewegingen.

Welke maat heb ik nodig voor mijn ruiterhelm?

Er zijn verschillende soorten helmen: helmen met enkele hoofdband of helmen met verstelbare hoofdband. We raden je aan de maten die in winkels verkrijgbaar zijn of de handleidingen op de webpagina van elke helm te gebruiken om de maat te vinden die bij je past. Vraag gerust raad in onze winkels.

Om er zeker van te zijn dat de helm goed zit, beweeg je je hoofd van links naar rechts en van boven naar onder. De helm en het riempje mogen niet bewegen of hinderen.

Hoe kies ik een paardrijcap?

Dit moet je weten over je helm

Alle helmen moeten voldoen aan de in het land van gebruik geldende normen. Alle helmen die wij verkopen voldoen aan deze normen en worden tijdens de productie regelmatig gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er geen gebreken optreden.

De belangrijkste rol van je helm is het absorberen van de schokgolf die een trauma aan de schedel zou kunnen veroorzaken. Het gebruikte materiaal is meestal geëxpandeerd polystyreen, dat bij een botsing zo vervormt dat het beschermde gebied zo weinig mogelijk wordt geraakt. Je kan dit een beetje vergelijken met de bumper van een botsauto.

Het feit dat een helm een verplichte uitrusting is, betekent niet dat hij niet esthetisch aantrekkelijk kan zijn om te dragen. Tegenwoordig zijn er paardrijhelmen in alle stijlen: de meer traditionele van fluweel en de meer technische modellen met modernere afwerkingen tot zelfs blinkende modellen. De laatste jaren ligt de nadruk op comfort en alle soorten rijhelmen hebben nu zeer comfortabele schuimvoeringen en ventilatiesystemen die oververhitting voorkomen.

Hier volgen enkele onderhoudstips om je helm een lange levensduur te geven.

- Om vervuiling of krassen te beperken, wordt aanbevolen je paardrijhelm op te bergen en te vervoeren in een beschermende tas die voor dit doel is ontworpen.

- Reinig regelmatig de binnenkant van de helm, die aan zweet onderhevig is. De meeste helmen hebben tegenwoordig een binnenkap of uitneembaar schuim dat op lage temperatuur in de machine kan worden gewassen. U kunt hiervoor ook een reinigingsspray voor helmen gebruiken.

- Stel de helm niet bloot aan verschillende warmtebronnen (bv: de achterplank van de koffer van je auto of naast de verwarming). Dit kan invloed hebben op het polystyreen en de beschermende werking verminderen.

Ontdek de collectie rijhelmen

Hoe kies ik een paardrijcap?

De tip van valério

Productchef bij fouganza

"Vergeet niet dat het na een val of een hevige botsing absoluut noodzakelijk is uw helm te vervangen. Zelfs als de helm er aan de buitenkant goed uitziet, kan hij inwendige schade hebben opgelopen die uw bescherming bij een volgende val vermindert of tenietdoet. Laat uw helm daarom niet op de grond vallen wanneer u hem niet draagt, en bewaar hem op een plaats waar hij niet kan vallen of worden geraakt."

Dit kan je ook interesseren

ruiterhelm

Veilig paardrijden? Onmisbare tips om je ruiterhelm te kiezen!

Om in alle veiligheid paard te rijden, is het belangrijk om de juiste ruiterhelm te kiezen. Wij zetten alvast enkele belangrijke aandachtspunten op een rijtje.

commencer l'équitation

Welke uitrusting om te beginnen met paardrijden?

De juiste ruiteruitrusting is heel belangrijk voor comfort en veiligheid tijdens het paardrijden. Een overzicht van wat er zeker niet bij je ruiteruitrusting mag ontbreken lees je hier!

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met paardrijden?

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met paardrijden?

Bij de meeste ponyclubs zijn kinderen vanaf 5 à 6 jaar welkom. Sommige clubs hebben ook een "mini-ponyclub" voor de allerjongsten van 18 maanden tot 4 jaar met speciaal voor hen kleine shetlandpony's.

Paardrijden is goed voor de gezondheid!

Paardrijden is goed voor de gezondheid!

Mocht je er nog aan twijfelen: paardrijden is uitstekend voor de gezondheid! Het is een echte outdoorsport en heeft niets dan voordelen voor het lichaam.

Alt/Zadeldekken en zadelonderleggers

Hoe kies je een zadeldoek en zadelonderlegger?

Een zadeldek is onmisbaar bij het paardrijden, ongeacht de discipline. Het beschermt niet alleen de rug van je paard tegen de druk en de wrijving van het zadel, het beschermt ook het leder van je zadel tegen het zweet van je paard. Het is dus belangrijk om een goed zadeldek te kiezen, aangepast aan je discipline en aan de bouw van je paard of pony.