CHOISIR SON VELO DE ROUTE CHOISIR UN VELO DE ROUTE

Hoe kies ik een racefiets?

Heb je sinds kort het plezier van fietsen ontdekt en ben je klaar om te gaan racefietsen? Heb je nog geen fiets omdat je denkt dat deze te duur is of weet je niet welk frame je moet kiezen; in deze gids helpen wij je bij het maken van de juiste keuze.

Het gebruik

Denk je iedere dag te trainen, kies dan een prestatiegerichte fiets. Zoek je een fiets om hoofdzakelijk in het weekend of tijdens de vakantie te rijden? Kies dan een fiets met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Bepaal ook het bedrag dat je in een fiets wilt investeren. Zo kan je de fietsen selecteren die binnen je budget liggen.

  • Een fiets op maat

    Ben je klaar om heuvelachtige routes en bergachtige streken te verkennen? Voor je eerste fiets is een aluminium frame en een carbon voorvork een uitstekend compromis tussen prestatie en comfort. De eerste stap is het bepalen van je binnenbeen lengte om de juiste fietsmaat te kiezen. De hoogte van je fiets is goed als je voeten de grond kunnen raken als je op het zadel zit. Let op: de zadelpen mag niet volledig worden uitgeschoven maar mag ook niet volledig in het frame zitten. Zorg dat er wat ruimte over is van enkele centimeters. Is dat niet het geval, dan is dit niet het frame voor jou.

  • Personaliseer je fiets

    Investeer niet al je geld in alleen het frame, maar hou een bedrag opzij voor bijkomende fietsonderdelen. Drie onmisbare onderdelen voor op je racefiets zijn: het zadel, de stuurpen en de wielen. Het comfort van je zadel hangt af van je persoonlijke voorkeur. Het is nagenoeg onmogelijk om een standaard zadel te vinden dat voor iedereen geschikt is. Hou er dus rekening mee dat je eventueel je zadel zal vervangen door een zadel waarvan het comfort en de maat jou beter ligt. Op een nieuwe fiets is de kans groot dat je stuurpen niet de juiste lengte heeft. Je zal dan je stuurpen moeten vervangen om je stuur goed te kunnen afstellen op je lichaamshouding. Wil je weten of je stuurpen de juiste lengte heeft? Plaats één crank evenwijdig met de diagonale buis. Leg vervolgens je handen in de beugels van je stuur. Je ellebogen moeten je knieën lichtjes raken en je stuur moet de as van je voorwiel verbergen. Als je de as van het wiel kan zien, dan heb je een andere stuurpen nodig. Verschijnt de as voor je stuur, dan heb je een langere stuurpen nodig. Verschijnt ze daarentegen onder je stuur, dan heb je een kortere nodig. Dubbelwandige velgen zijn een must. Het prijsverschil is minimaal: met enkelwandige velgen moet je al vlug je wielen richten. Als dit je eerste fiets is, kies dan niet voor tubes of tubeless banden. Platte velgen zijn een goede compromis voor de beginnende fietser.

Je hebt de keuze uit een heel gamma aan racefietsen, afhankelijk van je niveau, je doelstellingen en je budget. Al is het wel niet altijd evident om door het bos de bomen nog te zien.

Uiteraard verschillen de fietsen in gewicht, maar er is meer.

Je moet ook rekening houden met het comfort, de vinnigheid van het frame en ga zo maar door. Het is volstrekt nutteloos een prestatiegericht model te kiezen als je gewoon af en toe een rustig ritje wilt maken.

Sportieve racefietsen

Deze fietsenreeks is ideaal om het racefietsen te ontdekken en ook regelmatig een ritje te maken. Met deze modellen kan je ook regelmatiger aan de slag op allerhande parcours.

Dankzij het aangepaste verzet kan je je zelfs aan je eerste cols wagen, maar let wel op dat je jezelf niet overschat.

Een minimum aan training is een must, zelfs op de lichtste fietsen, om die mythische beklimmingen uit de Tour de France aan te vatten.

Onze sportmodellen hebben allemaal een echt racestuur waarmee je verschillende posities kunt aannemen, van de meest comfortabele (handen bovenop het stuur, naast de stuurpen), tot de meest aerodynamische (handen in de beugels) om sneller te gaan en stabieler op je fiets te zitten in een afdaling, preciezer te sturen en beter te remmen.

Op alle B’TWIN TRIBAN-modellen kan je schakelen aan de remgrepen, zonder dat je je stuur hoeft los te laten.

Het frame is ook wat meer gedrongen, om wat rechter te zitten. Er bestaat ook een speciale uitvoering voor dames.

De onderdelen en het ontwerp zijn helemaal op maat van de vrouwelijke lichaamsbouw.

Het is ons doel om onze racefietsen zodanig te optimaliseren en verfijnen dat ze zo veelzijdig mogelijk zijn en aangepast aan de noden en wensen van onze gebruikers.

Daarom kan je er gerust banden van 28 mm dikte op leggen (voor extra comfort), spatborden op bevestigen of zelfs een bagagedrager op monteren voor- en achteraan.

De triban flatbar

Voor mensen op zoek naar comfort of beginners zijn er ook onze flatbar-modellen (zogeheten fitbikes, fietsen met een plat stuur). Op zo’n fiets zit je nog wat rechter en is je cockpit te vergelijken met die van een mountainbike, maar dan met de doeltreffendheid van een racefiets.

De maat van je racefiets kiezen

Nadat je een fiets hebt gekozen die bij je gebruik en je budget past, moet je nog de juiste framemaat kiezen. De belangrijkste waarde om je framehoogte te bepalen, is je binnenbeenlengte.

Om die te bepalen, moet je je wel laten helpen. Ga met blote voeten en in een fietsbroek mooi recht tegen een muur staan, en zet je voeten 15 à 20 cm uit elkaar. Meet vervolgens vanaf de grond tot aan de bilnaad.

Voor de nauwkeurigheid doe je dat best 3 keer, om vervolgens het gemiddelde van de 3 waarden te nemen.

Zo kan je de framehoogte afleiden in functie van de gekozen fiets, met deze vrij eenvoudige formule:

-Fitbike: Binnenbeenlengte x 0,66

-Sportieve racefiets: Binnenbeenlengte x 0,655

-Competitieracer: Binnenbeenlengte x 0,65

Eens je de hoogte van je frame hebt bepaald, is het best mogelijk dat je ergens tussen twee framematen zit.

Baseer je dan op je volledige lengte en de framelengte om de juiste keuze te maken.

Voor een ‘sportiever’ frame neem je de kleinere maat.

Wil je wat meer comfort, kies dan voor de grotere maat. Je kan nog altijd de lengte van je stuurpen aanpassen.

Hoe kies ik een racefiets?

Hervé

Fietsspecialist bij decathlon

Om het rendement van je fiets te verhogen en het gewicht naar omlaag te krijgen, kan je altijd opteren voor onderdelen uit een hoger gamma, denken we aan de wielen en de transmissiedelen.

Triban vs Van Rysel

Wat is het verschil tussen Triban en Van Rysel?

Waar vroeger elke racefiets B'TWIN heette, is ons aanbod nu opgedeeld in twee segmenten. Zowel het merk Van Rysel als Triban maken nu hun eigen fietsen. Triban focust zich op het gebruikscomfort en laat de race-ambities links liggen, terwijl Van Rysel vooral de competitieve racefietser aanspreekt.

velo_casque_btwin

Hoe kies ik mijn fietshelm?

Waarmee moet je rekening houden bij het kiezen van een fietshelm en wanneer moet je hem vervangen? Ontdek al onze tips!

hoe stel je je fietsremmen af?

Hoe stel je je fietsremmen af?

Je fietsremmen afstellen is heel gemakkelijk en neemt slechts een tiental minuten in beslag. Lees hier hoe het moet!

Hoe een fietsversnelling afstellen?

Hoe een fietsversnelling afstellen?

Omdat er niets zo vervelend is als een fiets met versnellingen die slecht werken of vanzelf verspringen, leggen we uit hoe je versnellingen correct afstelt.

Goed remmen racefiets

Goed remmen met een racefiets

Welke remtechniek hanteer je het best afhankelijk van het terrein? Moet je meer je achterrem of net je voorrem gebruiken? Juist remmen is een echte stuurtechniek en vergt de beheersing van een paar basispunten.

fietsenstuur

Hoe het stuur van je fiets afstellen of veranderen?

Staat je fietsstuur te hoog, te laag, te veraf of te dichtbij? Lees hier hoe je het stuur van je fiets kan afstellen of veranderen!

Arnaud De Lie, la force du taureau

Arnaud De Lie rijzende ster van Paris Roubaix

Als Belgisch kampioen bij de junioren in 2019 is Arnaud de Lie een perfecte ambassadeur voor Van Rysel, het racefietsmerk van Decathlon dat wordt gebruikt door zijn team, CC Chevigny.

Te koud of te warm op de fiets? Zo los je dat op

Te koud of te warm op de fiets? Zo los je dat op

Of je nu in de barre winterkoude uitrijdt of op pad gaat in de hitte, fietskleding is er de voorbije jaren enorm op vooruit gegaan. Zo kan je ook bij extreme temperaturen altijd relatief comfortabel een ritje maken met de fiets.

binnenband

Hoe kies je een binnenband?

Het is soms moeilijk om de juiste binnenband voor je fietsband te vinden. Hier vertellen we je alles wat je moet weten om geen foute keuzes te maken.

vervangen-handvatten-fiets-btwin

Fiets klusadvies: hoe handvatten vervangen?

De handvatten van een fiets verslijten gewoonlijk vrij snel. Ze garanderen comfort en zorgen ook voor een mooie look waar fietsers dol op zijn.

Hoe een fietszadel vervangen?

Hoe een fietszadel vervangen?

Wil je graag een meer comfortabele fietszadel of een fietszadel die er beter uitziet? Lees hier hoe je een fietszadel vervangt!

Hoe kan ik een spaak vervangen ?

Hoe kan ik een spaak vervangen ?

Om ervoor te zorgen dat je wielen hun strakke vorm behouden, moet je een ontbrekende of defecte spaak vervangen.

vervangen-fiets-cassette-btwin

Hoe vervang je de cassette van een fiets?

De cassette van een fiets vervangen lijkt op het eerste zicht niet simpel, maar in dit artikel tonen we je dat je het best zelf kan als je wilt!

Je pedalen vervangen: tips

Pedalen fiets vervangen: hoe doe je dat?

Fietspedalen vervangen is helemaal niet moeilijk en neemt amper 10 minuten in beslag. Zo begin je eraan…