Welke type paard en welke discipline van paardrijden?
Dat zijn de eerste belangrijke vragen die je je moet stellen bij het kiezen van een zadel.
Een eigen rijzadel bezitten is de droom van elke ruiter, maar het is niet altijd gemakkelijk om het juiste zadel te vinden. Welk model te kiezen? Welke maat te kiezen?
Om een plezierige beoefening van het rijden te verzekeren en het comfort van het paard te garanderen, moet u rekening houden met je trainingsvoorkeuren en je morfologie.
Dat zijn de eerste belangrijke vragen die je je moet stellen bij het kiezen van een zadel.
Voor het rijden van een shetlander of kleine pony
Kinderzadels zijn bedoeld voor de initiatie van jonge kinderen die aan ponyrijden doen. Ze zijn ideaal voor beginners omdat ze breed zijn, comfortabel zitten en een handvat hebben om jonge rijders gerust te stellen en zich stevig aan vast te houden. Voor pony's van het Shetland-type en voor pony's tot 1m20 aan de schoft, wordt het gebruik van een kinderzadel aanbevolen. Om stabiliteit op de rug van de pony te garanderen en te voorkomen dat het zadel gaat draaien, kun je een staartriem voor ponyzadel toevoegen.
Voor veelzijdig rijden en niet op één discipline gefixeerd
Een veelzijdig zadel is geschikt voor alle soorten manieren van rijden. Zo maakt het halfdiepe en vrij brede zitvlak het rijden op een vlakke ondergrond aangenaam en dankzij het licht hellende gedeelte aan de voorkant kan het zadel je begeleiden bij het overwinnen van obstakels. Het is een zogenaamd "gemengd" en universeel zadel, waarin je een goede positie houdt bij platwerk. Een ideaal zadel dus om lessen te volgen in een ruiterschool of manège.
Voor jumping
De kwartieren van het rijzadel zijn naar voren gericht, waardoor de ruiter de stijgbeugels kan inkorten zonder dat de knie voorbij het kwartier komt en in balans kan rijden. Er zijn voor- en achterklampen om het been stil te houden bij het oversteken van obstakels. De zitting is over het algemeen vlak of halfdiep voor een goede bewegingsvrijheid.
Kunststof: synthetische zadels hebben het voordeel dat ze lichter zijn (zeer praktisch voor jonge ruiters en beginners) en gemakkelijker te onderhouden (een vochtige spons is voldoende). Door hun snelle droging kun je ze in alle weersomstandigheden gebruiken. Door te kiezen voor een synthetisch model heb je een comfortabel en technisch zadel tegen een redelijke prijs.
Leer: een leren zadel is een blijvende garantie voor een klassieke en elegante stijl. Het vereist echter zorgvuldig en regelmatig onderhoud. Als je intensief rijdt en meerdere paarden per dag berijdt, raden we dit materiaal aan, omdat het beter ademt dan kunststof en dus niet zo straf opwarmt bij gebruik.
- Kinderzadel = voor kinderen jonger dan 8 jaar.
- Maat 15″ = Geschikt voor een jonge slanke ruiter van ongeveer 8/10 jaar oud.
- Maat 16″5 = Tiener of kort persoon (minder dan 1m55).
- Maat 17″5 = Volwassen persoon tot 1m75 normaal postuur.
- Maat 18″= Lang persoon of middelgroot persoon met een zwaarder postuur.
Ook de vorm van de schoft van het paard is bepalend bij het kiezen van een zadel. Een zadel met verstelbare bogen maakt het mogelijk om met finesse de opening van de boom ter hoogte van de schoft te kiezen, om zo goed mogelijk aan elk paard aan te passen.
Het is de grootte van de boog die de opening van het zadel bepaalt. Hoe meer een paard een prominente en dunne schoft heeft, hoe meer het een gesloten boog nodig heeft. Integendeel, een paard met een ingedrongen schoft en een platte rug heeft een boog nodig met een open hoek.
Bij Decathlon is het mogelijk om het zadel op de rug van je paard te testen om te controleren of het bij hem past en bij jou past, voordat je tot aankoop overgaat. Neem contact op met je Decathlon-winkel voor de procedures voor het uitproberen van zadels.
PRODUCTCHEF FOUGANZA