Hoe kies ik mijn kniebeschermers?

Hoe kies ik mijn kniebeschermers?

Je knieën worden stevig op de proef gesteld tijdens het volleyballen. Schokken bij sprongen of verplaatsingen, hard neerkomen bij een duik… De gevoelige zones van je benen verdienen alle nodige bescherming. We raden dan ook aan om kniebeschermers te dragen en zo het risico op blessures zo klein mogelijk te houden.

Waarom je best kniebeschermers draagt

Heb je echt kniebeschermers nodig om te volleyballen? Het antwoord is zonder meer ja! Zonder kniebeschermers lopen volleybalspelers een hoger risico op verzwikkingen, ontwrichtingen, water in de knieën of in het extreme geval zelfs een kniebreuk. Beter voorkomen dan genezen dus!

Om problemen te vermijden maak je er best een gewoonte van om op elke training en tijdens elke wedstrijd kniebeschermers te dragen, ongeacht je leeftijd of niveau. Een regel die trouwens evengoed geldt voor beachvolley, een val op zand bij een duik kan immers ook heel belastend zijn voor je knieën. Beachvolley is even fysiek als klassiek volleybal.

Kipsta V500 kniebeschermers volleybal

De juiste maat kiezen

Je kniebeschermers moeten perfect op maat zijn om schokken te vermijden. Als ze te klein zijn, dan zullen ze hinderen en je concentratie verstoren terwijl je speelt. Zijn ze te groot, dan riskeren ze bij de minste beweging naar beneden te glijden.

Om te weten welke maat kniebeschermers je best kiest, meet je gewoon de dikte van je been net boven de knie (8 cm boven de knieschijf).

Maat 0 : 32 - 36 centimeter (<50 kg)
Maat 1 : 36 - 39 centimeter (>50 kg)
Maat 2 : 39 - 43 centimeter (>50 kg)
Maat 3 : 43 - 47 centimeter (>50 kg)

Onderhoud

Kniebeschermers voor volleybal zijn gemaakt uit bijzonder stevige materialen, zoals schuimrubber bekleed met polyester. Zo gaan ze langer mee. Voor een goede hygiëne moet je er wel op letten dat je je kniebeschermers wast na elke wedstrijd.

Om te verzekeren dat ze hun oorspronkelijke vorm behouden, was je ze best niet in de machine, maar met de hand. Laat de kniebeschermers weken in heel warm water (dat mag zelfs kokend water zijn als de fabrikant dat toelaat) en doe er wat Marseille-zeep bij om de bacteriën te doden. Spoel vervolgens met zuiver water en laat drogen aan de lucht. Om het droogproces te versnellen kan je eventueel een haardroger gebruiker, maar stop je kniebeschermers nooit in de droogtrommel, zo zou de ingewerkte bescherming kunnen verplaatsen en vervormen.