De zichtkwaliteit
- Panoramisch gezichtsveld: > 160°
- Heel ruim gezichtsveld: 140°-160°
- Ruim gezichtsveld: 120°-140°
- Standaard gezichtsveld: 100°-120°
- Beperkt gezichtsveld: < 100°
Zwembrillen helpen je om onder water te zien en beschermen je ogen tegen irritatie (veroorzaakt door chloor). Maar hoe kies je het juiste model? Een zwembril moet precies passen en aan de vorm van je gezicht aangepast zijn.
Om de juiste zwembril te kiezen, moet je met verschillende factoren rekening houden: de zichtkwaliteit, de verstelbaarheid, de stabiliteit en de kleur van de glazen.
- Panoramisch gezichtsveld: > 160°
- Heel ruim gezichtsveld: 140°-160°
- Ruim gezichtsveld: 120°-140°
- Standaard gezichtsveld: 100°-120°
- Beperkt gezichtsveld: < 100°
Om je zwembril op maat af te stellen, zijn er verschillende systemen voorhanden. Kies het systeem dat het best bij je gezichtsvorm past en je het meeste comfort biedt.
Monobloc-systeem dat zich automatisch aanpast, verstellen is niet nodig.
Afstelbaar systeem waarmee de zwembril perfect past.
Systeem met verwisselbare neusbrug en drie verschillende maten voor een uitstekende stabiliteit.
Afstelbaar en gepersonaliseerd systeem met een montagekit, volledig aan je gezichtsvorm aangepast.
Met laterale clip.
Elastiek met clip achteraan.
Dubbele elastiek met clip achteraan.
VRIJETIJDSZWEMMER
Heb je bang in het water omdat je niet goed ziet? Wil je in alle vrijheid kunnen zwemmen en alles zien wat er rondom je gebeurt? Koop dan een zwemmasker met gemiddelde stabiliteit.
Heb je problemen met het afstellen van je zwembril en ben je op zoek naar een exemplaar dat je ogen optimaal beschermt en aangenaam is om te dragen? Dan is een vrijetijdszwembril de beste keuze.
REGELMATIGE ZWEMMER
Zwem je regelmatig, maar ben je geen professional en wil je een zwembril met dezelfde kwaliteit als die van professionals maar met meer comfort? Ga dan voor een trainingszwembril met een uitstekende stabiliteit.
INTENSIEVE ZWEMMER
Heb je een zwembril nodig die perfect aan je gezichtsvorm is aangepast? Kies dan een competitiezwembril met een perfecte stabiliteit.
Er bestaan zwembrillen met glazen in verschillende kleuren. Naast het esthetische aspect is het belangrijk om glazen te kopen die zijn afgestemd op de plek waar je zwemt.
Als je buiten zwemt of in een zwembad met veel lichtinval, dan kies je het best voor zwembril met donkere of fotochrome glazen die zich automatisch aan het omgevingslicht aanpassen.
Als het zwembad eerder donker is met weinig lichtinval, opteer dan voor heldere of lichtgekleurde glazen.
Spoel je zwembril na gebruik goed af met helder en koud water.
Vermijd te lange blootstelling aan zonlicht waardoor de elastiek en sommige onderdelen beschadigd kunnen raken.
Bescherm je bril (vooral de glazen) tegen zout en vet.
Raak de glazen niet aan de binnenkant aan (niet met je vingers en niet met een doek), want anders kan de dampwerende laag beschadigd geraken.
Plaats je zwembril na gebruik terug in het opbergdoosje, zodat je vuile plekken en krassen vermijdt.
Bewaar je zwembril op een manier dat hij geen contact kan maken met andere voorwerpen, om te vermijden dat de glazen gekrast raken of vuil worden of dat de dampwerende film aangetast wordt. Kweek jezelf ook de gewoonte aan om je brilletje na elk gebruik af te spoelen met helder en koud water. Zo verwijder je alle chloorsporen. Wrijf nooit met je vingers over de glazen!