fietshelm stad pothelm

De fietshelm: vertrek niet meer zonder!

Die elleboogbeschermers heb je misschien al enkele jaren in de kast gelegd maar een fietshelm blijft een onmisbaar accessoire voor elke fietser van 9 maanden tot 99 jaar! Uiteraard vermindert hij schokken bij een val of een ongeluk maar hij zorgt er ook voor dat je beter zichtbaar bent op de weg. Hoe kies je de juiste helm om veilig te fietsen?

De helm: veiligheid voorop

Fietshelmen bieden een uitstekende bescherming tegen schokken. Die bescherming komt niet uit de lucht vallen maar is het resultaat van een erkende productiemethode: de CE-markering op je helm is het bewijs dat je een kwalitatieve helm in handen hebt. Onze helmen voldoen aan de Europese norm EN 1078 voor fietshelmen (de norm geldt ook voor skaten, steppen, skateboarden).

Voorafgaand aan de verplichte certificeringstests door een onafhankelijke instantie, worden onze helmen gevalideerd in ons eigen laboratorium volgens criteria die strenger zijn dan de eisen van de Europese normen. Om er zeker van te zijn dat een helm je veiligheid garandeert, testen we hem op schokbestendigheid, stevigheid van de onderdelen en stellen we hem op de proef tijdens meer dan 150 impacttests. Hiermee gaan we een stuk verder dan wat de referentiestandaarden voorschrijven.

crashtest helm

Hoe kies je de maat van je fietshelm?

Net als hoeden zijn helmen er in verschillende maten. Het is belangrijk dat je de juiste maat kiest om een goede bescherming te garanderen en ervoor te zorgen dat de helm je niet hindert. En dat kan je heel eenvoudig: neem een rolmeter en doe die rond je hoofd (waar je hoofd het grootst is).

Je past een helm ook best in de winkel om er zeker van te zijn dat hij goed op je hoofd past en dat hij comfortabel aanvoelt! Het schuim binnenin is speciaal aangebracht om je comfort te garanderen.

helm stadsfiets

De laatste afstellingen!

Om een goede bescherming te bieden, moet je helm recht op je hoofd zitten en niet naar voren of naar achteren hellen.
Helmen hebben verstelbare riempjes om ervoor te zorgen dat ze goed op je hoofd passen: als de helm niet beweegt, is hij goed afgesteld!

Goed om te weten: fietshelmen hebben verschillende verstelsystemen om de hoofdomtrek aan te passen, afhankelijk van het model. Ze zijn al dan niet uitgerust met een draaiknop (aan de achterkant van de helm).

Het systeem om de hoofdomtrek zonder draaiknop te verstellen is een automatisch systeem (de helm past zichzelf aan je hoofdomtrek aan: de helm zit meteen vast op je hoofd als je de gesp sluit). 

Hoe kies je de juiste fietshelm voor volwassenen?

Het is belangrijk om de juiste fietshelm voor je activiteiten te kiezen. Rijd je met een mountainbike, racefiets of stadsfiets? Het speelt een rol bij de keuze van je helm. Een woordje uitleg.

Hoe kies je de juiste helm voor in de stad

Welke helm om in de stad te fietsen?

Iedereen verplaatst zich op een andere manier en wil een fietshelm die aan zijn behoeften is aangepast. Als je voornamelijk in de stad fietst, om naar je werk te gaan of om gewoon een tochtje te maken, is onze fietshelm voor in de stad, ontwikkeld als een pothelm, een uitstekende keuze.

Naast zijn stedelijke look bedekt hij een groot deel van het hoofd en geeft hij je veel comfort dankzij de klep (om je tegen de regen te beschermen) en de afneembare oorbeschermers (als bescherming tegen de kou). En dankzij de luchtgaten houd je het hoofd koel.

Onze andere helmen zijn meer geschikt voor iedereen die op zoek is naar een minder omhullende en lichtere helm, met meer ventilatie en verluchting, vooral bij warm weer.

Kan je onze helmen dragen op een elektrische fiets?

Ja, je kunt onze helmen dragen op elektrische fietsen met een maximale snelheid van 25 km/u. Opgelet, we hebben het hier niet over speedbikes (of "speed-pedelecs"), een soort van elektrische motorfietsen die snelheden tot 45 km/u kunnen halen. Onze helmen zijn niet ontwikkeld om je te beschermen tegen de specifieke risico's van het speedbiken.

fietshelm

Een helm is er ook om gezien te worden!

Fashionista's opgelet, fietshelmen zijn ook gemaakt om gezien te worden! Van zonsondergang tot zonsopgang zorgen de verschillende reflecterende zones en de mogelijkheid om ledverlichting (Vioo Clip CL500) achter op de helm te klikken ervoor dat je beter zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Handig om in de stad of op het platteland nog beter beschermd te zijn.

Houd rekening met de volgende eigenschappen als je een fietshelm gaat kiezen:

1. Comfort
Om je helm goed om je hoofd te laten passen, is hij voorzien van riempjes aan weerszijden en een draaiknop aan de achterkant (goedkopere modellen hebben soms geen knop, waardoor je de helm alleen via de riempjes kan verstellen). Het schuim aan de binnenkant van de helm geeft je nog meer comfort. Je kunt het uit de helm nemen en makkelijk schoonmaken door het onder water af te spoelen.

2. Ventilatie
De luchtgaten in de schaal van de helm laten je hoofd ademen, zodat je het niet te warm krijgt en geen last hebt van jeuk. Het is geen geheim: hoe meer luchtgaten je helm heeft en hoe groter ze zijn, hoe lichter je helm zal aanvoelen en hoe minder warm je het zult hebben.

3. Bescherming tegen kou, regen, stof en opspattend vuil
Om je tegen de kou te beschermen, bieden sommige helmen meer bedekking en zijn ze voorzien van uitneembare oorbeschermers (pothelmen). Zo zijn je oren warm in de winter en kun je in de zomer lekker uitwaaien.
Om je ogen of gezicht te beschermen tegen kou, regen, stof en pollen, zijn sommige helmen voorzien van een vizier (of gelaatsscherm).

4. Bescherming tegen schokken
Alle fietshelmen, ongeacht hun prijs, moeten voldoen aan de norm EN 1078. Zo bieden ze allemaal het beschermingsniveau dat noodzakelijk is voor je veiligheid. Opgelet, na een schok of een val moet je je helm vervangen.

5. Lichtgewicht
Hoe lichter een helm, hoe comfortabeler hij voelt als je lange fietstochten maakt. In de stad ga je het verschil niet echt merken, op een racefiets des te meer.

Hoe kies je de juiste helm voor in de stad

Welke mountainbikehelm moet ik kiezen?

Mountainbikehelmen zien er allemaal sportief uit. Er bestaan echter wel verschillende modellen:

- Helmen voor touring mountainbikes zijn vooral comfortabel en heel makkelijk af te stellen zodat je volop van je mountainbiketochten kunt genieten.

- Helmen voor crosscountry mountainbikes hebben een meer aerodynamische vorm. Net als racefietshelmen zijn ze ontwikkeld om je niet af te remmen tijdens je mountainbiketrainingen of -wedstrijden: baan van de wind door je snelheid, ventilatie, gewicht van de helm, formaat …

- Helmen voor all-mountain mountainbikes (zoals enduro MTB-helmen, downhill MTB-helmen en helmen om in het hooggebergte te mountainbiken) bieden extra bescherming voor het hoofd, met min of meer omsluitende vormen.

Heb je een integraalhelm nodig om te mountainbiken?

Een integraalhelm is niet noodzakelijk om te mountainbiken. We raden hem wel aan voor tochten met veel hoogteverschil.

Hoe kies je een fietshelm voor kinderen?

IN FRANKRIJK ZIJN KINDEREN TOT TWAALF JAAR VERPLICHT OM EEN FIETSHELM TE DRAGEN

Sinds maart 2017 moeten alle kinderen onder de twaalf jaar in Frankrijk verplicht een helm dragen tijdens het fietsen. Het dragen van een helm moet een automatisme worden, of je je kind nu meeneemt op het fietsstoeltje of als het zijn eigen tweewieler bestuurt: “Nooit zonder mijn helm”!
Het dragen van een helm wordt ook sterk aanbevolen voor volwassenen. En als ouder wil je toch het goede voorbeeld geven? ;-)

Gaat je kind met je mee op het fietsstoeltje? Kan je kleine kampioen al zelf met zijn tweewieler rijden? Het dragen van een fietshelm is in Frankrijk verplicht voor kinderen die passagier zijn of zelf een fiets besturen!

Hoe kies je de juiste fietshelm voor peuters?

Welke fietshelm kiezen voor peuters?

Of ze nu meerijden als passagier of zelf het stuur in handen hebben, het is belangrijk dat je het hoofd van je peuter beschermt tijdens het fietsen. In dat opzicht ontwikkelde B'TWIN een helm die speciaal is aangepast aan het hoofd van kleine kinderen vanaf 1 jaar.
Peuters die op de fietsendrager genieten van het mooie weer en jonge avonturiers vinden altijd een helm die perfect aan hun hoofd is aangepast.

De juiste maat en een goede afstelling zijn cruciaal om het hoofd van je peuter te beschermen. De nieuwe maat 2XS is geschikt voor een hoofdomtrek tussen 44 en 49 cm (voor kinderen tussen 1 en 3 jaar).

Hoe kies je de juiste fietshelm voor kinderen

Welke fietshelm kiezen voor kinderen?

Voor kinderen vanaf 3 jaar zijn er andere helmen:
Klassieke modellen, zoals de fietshelm 500, zijn verkrijgbaar in twee maten voor kinderen van 3 tot 10 jaar (XS van 48 tot 52 cm of S van 53 tot 56 cm).
De fietshelm 500 is verkrijgbaar in verschillende kleuren om hem af te stemmen op de fiets en de stijl van je kind: rood, fluogeel, turkooisblauw, roze of elektrisch blauw. Er is een helm voor elke jonge fietser!

We hebben nieuwe modellen helmen ontwikkeld voor kinderen, zoals onze pothelmen die meer bescherming bieden voor het hoofd. (maat XS: 48-52 cm, maat S: 52-55 cm, maat M: 55-5 9cm).

Voor jonge mountainbikers of racefietsers hebben we een speciale helm ontwikkeld met een afneembaar vizier (dat beschermt tegen spatten). De helm is voorzien van luchtgaten voor een optimale ventilatie. (maat S: 51-56 cm).

bmx helm kind

Welke BMX-helm kiezen om het hoofd van onze kleine riders te beschermen?

Binnen BMX zijn er verschillende disciplines.
De twee bekendste zijn 'freestyle'” en 'race'. In de discipline 'race' leggen riders een parcours af, terwijl freestyle een meer acrobatische discipline is waarin riders allerlei trucs en stunts doen, meestal met andere BMX'ers uit dezelfde vriendengroep.

Een integraalhelm met kinbeschermer is de beste keuze voor de 'race'-discipline, om het volledige hoofd van je kind te beschermen.
Freestyle is een ruimere discipline en omvat 'street', 'flat', 'dirt' en 'park' (skatepark).

BMX street is een van de minst uitdagende 'freestyle'-disciplines. Voor dit type BMX raden we een pothelm aan. De meer bedekkende vorm biedt een goede bescherming van de nek. Dit type helm biedt een goed compromis tussen bescherming, comfort en ventilatie (in vergelijking met een integraalhelm). Je voelt hem amper zitten tijdens het riden ...

Bij DECATHLON vind je pothelmen voor kinderen die speciaal ontwikkeld zijn voor BMX street. De maten gaan van XS (vanaf een hoofdomtrek van 47 cm) tot M (hoofdomtrek van 59 cm).

Tweedehands helmen: goed of slecht idee?

Tweedehands kopen kan vaak een interessant alternatief zijn, vooral als het om producten voor je kind gaat.
WIST JE DAT? Het is ten strengste verboden om een tweedehands fietshelm voor kinderen of volwassenen te verkopen. Zoals je weet, een helm is een veiligheidsproduct.
Daarom mag je je oude helm niet uit de hand aan iemand anders verkopen. Het is namelijk moeilijk te controleren of de helm ooit al beschadigd is geraakt. Hoewel je op sommige tweedehands platforms wel degelijk een fietshelm kunt kopen, raden we je ten zeerste af om dat te doen. Zo vermijd je het risico op een helm waarvan het EPS reeds beschadigd is.

Hoe onderhoud je je fietshelm?

Je hebt alleen een zachte spons en water nodig om je helm schoon te maken of te wassen.
Gebruik geen schoonmaakmiddelen of andere oplosmiddelen, want die kunnen het materiaal van de helm door een chemische reactie beschadigen. De schurende kant van een spons gebruik je best ook niet, om krassen op de helm te voorkomen.

Laat de helm na het wassen drogen aan de lucht of veeg hem af met een doek. (Leg hem niet in de buurt van een radiator of een andere warmtebron ...)

En het onderhoud van het schuim? Dat kun je heel eenvoudig zelf doen! Het zout in je transpiratie kan namelijk het schuim in je helm aantasten. Om dat te verhelpen kun je het schuim wassen in schoon water. Hierdoor zal het veel langer meegaan.
Meestal is het schuim met klittenband aan de schaal van de helm bevestigd: zo kan je het makkelijk uit je helm nemen!
Stop het schuim niet in de droger om beschadiging te voorkomen.

Berg je helm tot slot op in een droge en koele omgeving. Vermijd hoge temperaturen, uv-stralen van de zon en de koude in de winter. Het is geen goed idee om een fietshelm in een auto in direct zonlicht te laten liggen. Dit kan het EPS en polycarbonaat aan de binnen- en buitenkant van de helm beschadigen. Laat je helm dan ook niet rondslingeren in je auto en neem hem met je mee als het mooi weer is ;)

Moet je het schuim aan de binnenkant van je helm toch vervangen, surf dan naar onze website decathlon.be.

Wanneer moet je je fietshelm vervangen?

JE BENT GEVALLEN MET JE FIETS OF JE HELM IS BESCHADIGD:
Geen twijfel mogelijk, je moet je helm vervangen. Door de val of de beschadiging wordt je helm minder efficiënt of zelfs volledig onbruikbaar.

JE HEBT JE FIETSHELM AL EVEN:
Het is aangeraden om je fietshelm elke 3 tot 5 jaar te vervangen. Ook het gebruik speelt een doorslaggevende rol.
Vervang je helm elke 3 jaar als je hem intensief gebruikt.
Gebruik je hem slechts af en toe, vervang hem dan om de 5 jaar.

je helm vervangen na een schok

Waarom mag ik mijn helm niet meer gebruiken na een val?

De buitenschaal van je helm is gemaakt van polycarbonaat en de binnenschaal van geëxpandeerd polystyreen (EPS). De buitenschaal vormt een harde beschermlaag tegen stoten en schokken, terwijl de binnenschaal de kracht van een val absorbeert door te vervormen. Die vervorming vangt de schok zoveel mogelijk op en vermindert het terugslageffect. Weet dat een fietshelm ontwikkeld is om je schedel slechts één keer tegen een harde schok of val te beschermen.

Na een val op je hoofd of nadat de helm hard op de grond gevallen is, verliest hij een deel of al zijn vermogen om schokken te absorberen. Er ontstaan kleine scheurtjes die je met het blote oog niet kunt zien en je helm beschadigen. Verder is de vervorming van het EPS niet meer te herstellen, waardoor je helm niet meer voldoende bescherming biedt in de toekomst. Het is om die reden dat je je beschadigde helm door een nieuwe helm moet vervangen.

fietshelm vervangen elke 5 jaar

Waarom moet ik mijn helm elke 5 jaar vervangen?

We raden je aan om je helm elke 5 jaar te vervangen. Afhankelijk van het gebruik en het onderhoud van de helm kan er na vijf jaar slijtage aan het schokabsorberende materiaal ontstaan, waardoor de helm een deel van zijn schokabsorberende eigenschappen kan verliezen.

Om erachter te komen hoe oud je helm is, kijk je gewoon naar de productiedatum aan de binnenkant van de helm (vaak onder het comfortschuim).

Na een val op je hoofd verliest je helm een deel van zijn schokabsorberende eigenschappen. Er ontstaan kleine scheurtjes die je met het blote oog niet kunt zien en je helm beschadigen. Verder is de vervorming van het EPS niet meer te herstellen, waardoor je helm niet meer voldoende bescherming biedt in de toekomst. Het is om die reden dat je je beschadigde helm door een nieuwe helm moet vervangen.

Bescherm jij je helm, dan beschermt hij je hoofd!

Hoe kies je de juiste fietshelm?

Actieve mobiliteit: (her)ontdek trans-sport

Herontdek de stad door actieve mobiliteit 

Waarom zou je na een lange werkdag in de file blijven staan?
Adem eens diep in en uit en leer de stad vanuit een ander oogpunt kennen.

Hoe kies je de juiste fietshelm?

Cédric, productmanager fietshelmen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het productontwikkelingsteam van DECATHLON fietshelmen, DHP ("Decathlon Head Protection").

Deze artikelen vind je misschien ook interessant

VIGNETTE CHOISIR SON VELO DE ROUTE CHOISIR UN VELO DE ROUTE

Hoe kies ik een racefiets?

Que vous soyez débutant, confirmé ou bien expert, le choix de son vélo est une étape cruciale dans la vie du cycliste. Chez DECATHLON, nous avons conçu une gamme de vélos répondant aux différents besoins de nos sportifs. Alors comment choisir ?Voici quelques conseils pour vous faciliter la tâche.

hoe-kies-je-een-kinderfiets

Hoe kies je een kinderfiets?

Van die allereerste kinderfiets tot een volwaardige fiets voor tieners, je houdt best rekening met een aantal zaken als je een kinderfiets koopt.

comment_choisir_velo_VTT

Hoe kies je een mountainbike?

Een XC (Cross Country), een All Mountain, een DH (Down Hill of voor afdalingen) … Lees onze tips om je te helpen in je keuze van een MTB voor recreatief of intensief gebruik.